Klinika za onkologiju i radioterapiju prerasla u Institut za onkologiju

Direktor KCCG Jevto Eraković kazao je da je to veoma veliki iskorak za tu zdravstvenu ustanovu

3953 pregleda 0 komentar(a)
Todorović, Foto: KCCG
Todorović, Foto: KCCG

Doskorašnja Klinika za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) je, zahvaljujući naučnim, kliničkim i obrazovnim dostignućima, odlukom Ministarstva zdravlja preimenovana u Institut za onkologiju.

Direktor KCCG Jevto Eraković kazao je da je to veoma veliki iskorak za tu zdravstvenu ustanovu.

On je, kako je saopšteno iz KCCG, podsjetio da je u prethodne dvije godine nabavljena vrijedna oprema, u prvom redu dva najsavremenija linearna akceleratora, i pacijentima obezbijeđena najsavremenija onkološka terapija.

„Danas Institut za onkologiju predstavlja organizacionu jedinicu koja može da parira bilo kojoj sličnoj u ovom dijelu Evrope, što se uklapa u planove KCCG koje smo postavili, a to je da postanemo regionalni centar“, kazao je Eraković.

On je kazao da očekuju da upravo Institut za onkologiju bude prvi segment KCCG koji će ponuditi ove usluge svim pacijentima iz regiona.

Eraković
Erakovićfoto: KCCG

„Naravno tu se ne zaustavljamo, imamo jasnu viziju razvoja Instituta i u narednom periodu. Zajedno sa Ministarstvom nauke i Agencijom za atomsku energiju iz Beča kandidovali smo projekat nabavke novog PET CT uređaja sa ciklotonom, tako da očekujemo pozitivne reakcije i odgovore“, naveo je Eraković.

On je dodao da Crna Gora može biti ponosna i na KCCG i na Institut za onkologiju.

Direktor Instituta Vladimir Todorović podsjetio je da je istorija onkologije u Crnoj Gori je veoma duga i da je šezdesetih godina osnovan centar za liječenje malignih oboljenja.

Kako je naveo, prvi linearni akcelerator Varijan instaliran je 1997. godine u staroj zgradi Klinike za onkologiju, a 2000. godine kada, je Kliničko bolnički centar prerastao u KCCG, osnovana je Klinika za onkologiju i radioterapiju.

„Sada imamo tri linearna akceleratora, tako da smo obezbijedili, ne samo našim pacijentima, najbolje moguće liječenje, jer smatramo da će dolaziti i pacijenti iz regiona da se liječe na naš Institut“, kazao je Todorović.

Prema njegovim riječima, što se tiče medikalne onkologije, Institut ima najsavremenije ljekove koji se danas tretiraju u svijetu.

„Tako da praktično u regionu imamo jednu od najboljih lista i možemo da tretiramo pacijente po evropskim protokolima, što je veoma značajno“, dodao je Todorović.

Kako je kazao, dio našeg Instituta je i Centar za nuklearnu medicinu, koji planiraju da u narednom periodu usavrše.

„Znači osim zdravstvenog sektora imamo naučni sektor i obrazovni sektor, jer mi učestvujemo u edukaciji kako na dodiplomskim, tako i na postdiplomskim studijama“, rekao je Todorović.

On smatra da će se smanjiti odlazak mladih doktora van Crne Gore, što je jedan od osnovnih problema u regionu.

„I mislim da ćemo time uspjeti da, što je najbitnije, liječimo pacijente na najpravilniji i protokolaran način, što smo i do sad pokušali da postignemo“, dodao je Todorović.

Bonus video: