Istraživali Sinjajevinu i Komove

Kroz ovaj vid alternativnog obrazovanja prošlo više od 500 studenata i postdiplomaca iz regiona

1926 pregleda 0 komentar(a)
Sa geo-eko kampa na Sinjajevini, Foto: NVO “geo-eko Montenegro”
Sa geo-eko kampa na Sinjajevini, Foto: NVO “geo-eko Montenegro”

Geo-ekološki kamp, osmi po redu, pod nazivom “Fizičko-geografski procesi na Sinjajevini i Komovima“, u organizaciji NVO “Geo-eko Montenegro“ iz Nikšića, organizovan je na terenima Sinjajevine (Zabojsko jezero) i Komova (Štavna-Kobil do).

Kamp, čiji su učesnici bili studenti i postdiplomci geografije i zaštite životne sredine s univerziteta iz Crne Gore, BiH i Makedonije, organizovan je u skladu s preporukama NKT-a.

“Projekat geo-ekoloških kampova je nastavak višegodišnjih aktivnosti Studentskog kluba ‘Braća Vučinić’, a zatim NVO ‘Geo-eko Montenegro’, koja je u saradnji s Filozofskim fakultetom i uz pomoć mnogobrojnih institucija i sponzora do sada uspješno organizovala dvije geo-morfološke škole i 16 geo-ekoloških kampova na planinama Crne Gore“, kazao je Goran Damjanović, predsjednik “Geo-eko Montenegro“.

Do sada je kroz ovaj vid alternativnog obrazovanja, prema riječima Damjanovića, prošlo više od 500 studenata i postdiplomaca sa studijskih grupa geografije, biologije i zaštite životne sredine.

“Održivost ovog projekta vezana je za dugoročnost, sadržajnost, interdisciplinarnost, kontinuitet i očuvanje prirode. Projekat ima ekološku, ekonomsku i socijalnu kategoriju održivosti“, istakao je Damjanović.

Ekološka održivost se odnosi na zaštitu prirode i životne sredine, njen prirodni i kulturni pejzaž, dok ekonomska održivost odražava prihvatljiv i naučan osnov za privređivanje i održivo korišćenje prirodnih resursa i njihovu zaštitu od prekomjerne eksploatacije.

„Pod socijalnom održivošću podrazumijevamo razvoj jednog društva i to tako da svi članovi društva, u ovom slučaju studentska i srednjoškolska populacija, treba da participiraju u obrazovnim i socijalnim sistemima crnogorskog društva u cilju realizacije kapitalne ideje - Crna Gora - ekološka država“, kazao je Damjanović.

Bonus video: