Savjet: Organizatori masovnih okupljanja pokazali neodgovornost, policija da spriječi potencijalne nove skupove

Savjet je ocijenio da bezbjednosna situacija u Crnoj Gori, prije svega sa aspekta zdravstvene bezbjednosti građana, nikada nije bila složenija

49740 pregleda 286 reakcija 37 komentar(a)
Sa patriotskog skupa na Trgu nezavisnosti, Foto: Savo Prelević
Sa patriotskog skupa na Trgu nezavisnosti, Foto: Savo Prelević

U situaciji epidemije zarazne bolesti, organizatori svih javnih okupljanja sprovedenih mimo poštovanja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela su pokazali neodgovornost, a Uprava policije priličnu toleranciju prema tome, zaključeno je na današnjoj sjednici Savjeta za građansku kontrolu rada policije. To tijelo je u punom sazivu razmotrilo primjenu policijskih ovlašćenja u odnosu na sva javna okupljanja koja su organizovana prije i nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Savjet, kako je saopšteno, očekuje da Uprava policije, u pogledu potencijalnog nastavka masovnijih javnih okupljanja, bez obzira na njihov karakter, motiv i organizatora, "osigura dosljednu primjenu policijskih ovlašćenja i svih važećih zdravstvenih propisa i iste spriječi."

Ističu da je nikšićka policija 23. avgusta postupala preventivno i zakonito, uzimajući u obzir naredbe i mjere Ministarstva zdravlja, a da je takvo postupanje izostalo u ostalim situacijama što, kako dodaju iz Savjeta, ukazuje da primjena policijskih ovlašćenja nije bila dosljedna.

Proslava izborne pobjede ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici
Proslava izborne pobjede ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgoricifoto: Luka Zeković

Konstatovano je da, kada su u pitanju javna okupljanja organizovana prije i nakon izbora, do održavanja današnje sjednice, na postupanje službenika Uprave policije građanskom nadzoru policije nije upućena nijedna pritužba ili prigovor.

"Na osnovu neposrednog praćenja postupanja policije na javnim okupljanjima u Cetinju i Podgorici, Savjet je ocijenio da je Uprava policije preduzela potrebne aktivnosti kako ne bi došlo do remećenja javnog reda i mira ili ugrožavanja integriteta i sigurnosti bilo kojeg pojedinca. Povodom tih događaja dio političkih adresa je u javnosti podigao tenzije. U odnosu na javna političko-vjerska okupljanja, prije izbora, u Podgorici, Beranama i Nikšiću, i drugim opštinama, kao i patriotska okupljanja, nakon parlamentarnih izbora u Cetinju i Podgorici, Savjet za građansku kontrolu rada policije je prepoznao nepreduzimanje svih potrebnih mjera i radnje kako bi se zaštitila bezbjednost i zdravlje stanovnika Crne Gore", saopšteno je iz Savjeta.

Savjet je ocijenio da bezbjednosna situacija u Crnoj Gori, prije svega sa aspekta zdravstvene bezbjednosti građana, nikada nije bila složenija.

"Bezbjednosna kultura građana, u domenu zaštite sopstvenog i zdravlja drugih, nije odgovarajuća. To ugrožava bezbjednost ljekara i medicinskog osoblja što se u daljem odražava i na funkcionisanje zdravstvenog sistema i liječenje građana. Imajući u vidu interese nacije i zaštitu zdravlja kompletnog stanovništva, Savjet očekuje da Uprava policije, u pogledu potencijalnog nastavka masovnijih javnih okupljanja, bez obzira na njihov karakter, motiv i organizatora, osigura dosljednu primjenu policijskih ovlašćenja i svih važećih zdravstvenih propisa i iste spriječi", zaključuje se u saopštenju Savjeta.

Bonus video: