EU donirala zaštitnu opremu vrijednu više od 200.000 eura

Isporuka obuhvata 8.000 zaštitnih odijela, 332.000 navlaka za obuću, 457.700 hirurških kapa i 600.000 hirurških rukavica

6324 pregleda 2 komentar(a)
Foto: EU info centar
Foto: EU info centar

Evropska unija je donirala zaštitnu opremu za zdravstvene radnike, vrijednu više od 200.000 eura.

"Najnovija donacija Evropske unije, u vidu lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike vrijedne preko 200.000 eura, uručena je i stavljena na raspolaganje zdravstvenom sistemu Crne Gore. Ova isporuka obuhvata 8.000 zaštitnih odijela, 332.000 navlaka za obuću, 457.700 hirurških kapa i 600.000 hirurških rukavica. Donacija je dio projekta Evropske unije za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19, ukupne vrijednosti 3 miliona eura, a koji sprovodi Kancelarija UNDP u Crnoj Gori. Od početka projekta, od aprila do danas, isporučeno je ukupno 100 bolničkih respiratora, 10 savremenih rendgenskih uređaja i skoro 2 miliona komada lične zaštitne opreme, uključujući hirurške maske, rukavice, kape, zaštitna odijela, kecelje, naočare, navlake za obuću, itd", navodi se u zajedničkom saopštenju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, NKT-a i UNDP-a.

Povodom primopredaje opreme, šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa naglasila je da je današnja donacija još jedna potvrda da je Evropska unija u teškim vremenima uz Crnu Goru, pomažući njenim zdravstvenim službama da se izbore sa epidemijom koronavirusa.

„Od izbijanja epidemije korona virusa, Evropska unija je jasno pokazala da Crna Gora nije sama, da smo uz vas i da možete računati na solidarnost i podršku EU, u cilju ublažavanja posledica ove krize,“ navela je ambasadorka Popa. Ona je podsjetila da je današnja isporuka dio paketa podrške Evropske unije u vrijednosti od 53 miliona eura, namijenjenog crnogorskom zdravstvenom sektoru i drugim sektorima koji su najviše pogođeni krizom izazvanom korona virusom. „Danas kada isporučujemo zaštitnu opremu koja je od vitalnog značaja za crnogorske zdavstvene radnike, nastavljamo da pokazujemo da solidarnost nije samo puka riječ, već ključna evropska vrijednost,“ zaključila je Popa.

U ime Nacionalnog koordinacionog tima, direktor Kliničkog centra Crne Gore, dr Jevto Eraković zahvalio se Evropskoj uniji na podršci i pomoći koju su pružili Crnoj Gori od prvog dana izbijanja epidemije COVID-19. „Ova podrška nam je mnogo značila i uvijek je stizala u pravom trenutku. To je slučaj i sa ovom isporukom, s obzirom na rastući broj registrovanih infekcija i COVID pacijenata,“ naglasio je Eraković.

On je kazao da možemo biti veoma zadovoljni odgovorom crnogorskog zdravstvenog sistema i da kapaciteti Kličkog centra Crne Gore i drugih institucija mogu u potpunosti da odgovore na sve izazove koji su pred nama. „Ujedno, poruka svim građanima je da treba da se pridržavaju svih mjera koje je preporučilo Nacionalno koordinaciono tijelo. Uz praćenje tih preporuka moći ćemo lakše da se izborimo sa ovim virusom,“ kazao je Eraković zahvalivši se partnerima iz Delegacije EU i UNDP na uspješnoj i kvalitetnoj saradnji.

Danijela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori podsjetila da je ovo već peti kontingent medicinske i lične zaštitne opreme, koji je obezbijeđen u okviru projekta koji finansira Evropska unija. „U posljednjih par mjeseci isporučili smo zdravstvenom sektoru 100 bolničkih respiratora, 10 digitalnih rendgena i skoro 2 miliona komada lične zaštitne opreme, uključujući i današnju donaciju. Ovo je dokaz čvrstog partnerstva između Evropske unije, UNDP i nacionalnih partnera", kazala je Gašparikova.

Ona je istakla da su građani Crne Gore već u prvom talasu pokazali da se epidemija može držati pod kontrolom odgovornim ponašanjem, samodisciplinom i poštovanjem mjera. „Želim da apelujem na sve građane da nastave da neznatno prilagođavaju ponašanje i da svojom odgovornošću doprinesu da Crna Gora savlada izazove i epidemiju ponovo stavi pod kontrolu. Zato je moja poruka građanima vrlo jednostavna: distanca, ruke, maska,“ kazala je Gašparikova.

Delegacija Evropske unije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori potpisali su početkom aprila ugovor u vrijednosti od tri miliona eura za nabavku neophodne medicinske opreme i lične zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema. Ugovor se finansira iz sredstava EU, a nabavku sprovodi UNDP u bliskoj saradnji sa nadležnim institucijama.