Otkazi jer nisu agitovali za SD

Dvojica radnika otpuštena iz NP “Skadarsko jezero” tvrde da su otjerani zbog politike, Klica jednog od njih prijavio za fizički napad

12388 pregleda 178 reakcija 10 komentar(a)
Ponovo ga “otkačili” nakon izbora: Miranović, Foto: Savo Prelević
Ponovo ga “otkačili” nakon izbora: Miranović, Foto: Savo Prelević

Posao u Javnom preduzeću Nacionalni parkovi Crne Gore dobijali su politički podobni, odnosno oni koji su pristajali da agituju za Socijaldemokrate, prikupljaju sigurne glasove za partiju Ivana Brajovića i oni spremni da žmure na krivolov.

To tvrdi dojučerašnji nadzornik na Skadarskom jezeru Veliša Miranović, koji je juče obaviješten da mu ugovor dobijen prije izbora neće biti produžen.

Otkaz je juče dobio i njegov šef Dražen Ivanović, koji takođe tvrdi da nije pristao da prikuplja glasove za SD.

Ivanović i direktor JP NPCG Elvir Klica juče su završili na Sudu za prekršaje, nakon što je Klica prijavio da ga je taj zaposleni fizički napao.

Ivanović je sinoć u Prekršajnom sudu kažnjen sa 550 eura zbog navodnog kršenja Zakona o javnom redu i miru. Rekao je Vijestima, da se zahvaljuje partijskim kolegama Elvira Klice koji su mu ponudili da plate kaznu kolika god bila”...

Ivanović je juče za “Vijesti” rekao da ga je direktor NP “Skadarsko jezero” Nenad Ivanović, obavijestio o otkazu, ali da mu nije uručen.

“Dobio sam otkaz jer sam odbio da skupljam glasove za SD, a prethodno sam odbio premještaj u Nacionalni park “Lovćen”. Ovo je odmazda, jer sam javno pričao o nepravilnostima u JP NPCG, kritikovao ih, ukazivao da se mora zakonito raditi, na nezakonita zapošljavanja rendžera bez licence... Govorio da ne kupuju džipove, već da obnove plovni park koji je u katastrofalnom stanju, borio se protiv krivolova i uništavanja Skadarskog jezera raznim kriminalnim radnjama”, kazao je.

Direktor Nacionalnih parkova Elvir Klica nije juče odgovorio na poziv “Vijesti”, niti pitanja poslata mejlom.

Miranović je za “Vijesti” ispričao da je u NP “Skadarsko jezero” radio od 2018. do decembra prošle godine, kada mu ugovor nije produžen.

Tvrdi da ga je Klica pozvao prije mjesec, nudeći mu da se vrati na jezero, ali pod uslovom da ponovo, kao i prije dvije godine, sakuplja glasove za SD.

“I kada sam prvi put počeo da radim, morao sam da se učlanim u SD i prikupljam glasove za tu partiju, a oni su mi obećali rješenje. Prihvatio sam zbog problema i nemaštine i radio godinu i devet ili deset mjeseci. Nisam dobio rješenje, iako sam svojim rezultatima opravdao angažman, naprotiv, ugovor mi nije produžen uprkos obećanjima partije (SD) da će to uraditi. Zvao sam i njega i partiju, nisu se ni javljali do sada, pred izbore. Klica me pozvao telefonom da dođem kod njega u kancelariju na razgovor. Pitao sam o čemu ima da razgovaramo, insistirao je da dođem, što sam i učinio”, priča Miranović.

Kazao je da je pošao na razgovor, kada mu je Klica ponudio da opet radi, ali po ugovoru o dijelu, jer će ga “mediji uništiti ako ga zaposli pred izbore”.

“Pitao sam ga zaslužujem li kao dobar radnik da radim ili me ponovo zovu pred izbore da sakupljam glasove, pa da mi daju šut kartu. Rekao mi je da moramo pomoći partiji i da će im možda nešto trebati, jer je sve sistemski i da će sve biti u redu, a da će mi rješenje dati čim prođu izbori. Iz SD su mi dali papir za sigurne glasove, kojih sam prikupio desetak, uglavnom moja porodica, koja je glasala zbog mene. Morao sam da prisustvujem sastancima, angažujem se za partiju... Danas mi je istekao ugovor, a juče mi je šef Dražen Ivanović rekao da mi neće biti produžen ugovor. Zvao sam Klicu, nije mi se javljao. Pošao sam kod njega i rekao mi je: ‘Nemaš što ti više ovdje da tražiš... Je*o te, valjda i sam treba da shvatiš da ti nećemo produžiti ugovor kada te nismo zvali. Ne mogu ti više pomoći’. Potom mi je pokazao rukom vrata. U međuvremenu, saznao sam da je i ovih par dana nakon izbora, potpisivao rješenja za stalno onima koji odgovaraju partiji”, kazao je Miranović.

Tvrdi da je kao nadzornik na jezeru postizao značajne rezultate, da ga, kao ni Ivanovića, nijesu mogli potkupiti niti natjerati da žmuri na krivolov...

Nema politike, nije radio dobro

Iz Nacionalnih parkova tvrde da Ivanović nije dobio otkaz zbog politike, već što posao šefa Službe zaštite u NP Skadarsko jezero nije radio na zadovoljavajući način.

Tvrde da partijski nije kažnjen ni Miranović.

“Na loš rad Službe zaštite kojom je rukovodio Dražen Ivanović je sugerisala javnost i mnoge NVO koje se bave zaštitom životne sredine. Jedan od zaključaka radne grupe koja se bavi borbom protiv krivolova je u tom periodu bio da se Služba zaštite reorganizuje, nažalost zbog sve više izraženog krivolova. U prethodnom periodu protiv imenovanog je vođeno više disciplinskih postupaka zbog počinjenih težih povreda radnih obaveza i u više navrata pokušano da se imenovanom uruči ponuda i aneks za raspoređivanje na drugo radno mjesto. Svaki naš pokušaj je završio otvaranjem bolovanja imenovanog, a na kućnoj adresi se nije moglo uručiti, jer je isti mijenjao i mjesta prebivališta, kako bi predmetni postupci išli u zastaru”, tvrde iz NP.

Objasnili su da su od 10. februara bezuspješno pokušavali da mu uruče novu ponudu i aneks, ali da nisu uspjeli...

Rješenje o prestanku radnog otkaza za Ivanovića donijeli su 9. septembra, ali je odbio da ga primi.

“I nakon toga došao u zgradu Uprave JPNPCG gdje je i fizički i verbalno nasrnuo na direktora preduzeća uz prijetnje, o čemu su obaviješteni nadležni državni organi”, tvrde iz JP NPCG.

Odgovarajući na pitanja, rekli su da u potpunosti demantuju tvrdnje da je dobio otkaz jer je odbio da agituje za SD.

Negirali su i tvrdnje Miranovića, objašnjavajući da je on bio angažovan kao ispomoć Službi zaštite i NVO Carp security - Da obavlja fizičke poslove u NP Skadarsko jezero od 10. avgusta do 10. septembra.

Bonus video: