"Rješavanje pitanja vlasništva Ulcinjske solane je jedan od najvećih ekoloških prioriteta u CG"

"Koalicija 27 koja okuplja 20 organizacija civilnog drustva sa ciljem pracenja procesa pregovora u okviru pregovaračkog poglavlja 27 pozdravlja, podržava peticiju za zaštitu Ulcinjske solane"
54 pregleda 1 komentar(a)
Solana, Foto: Savo Prelević
Solana, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.01.2018. 11:59h

Rješavanje pitanja vlasništva Ulcinjske solane kao neophodnog preduslova njene zaštite predstavlja jedan od najvećih ekoloških prioriteta u Crnoj Gori, saopšteno je danas iz Koalicije 27.

"Koalicija 27 koja okuplja 20 organizacija civilnog drustva sa ciljem pracenja procesa pregovora u okviru pregovaračkog poglavlja 27 pozdravlja, podržava peticiju za zaštitu Ulcinjske solane koje su zajednički pokrenule njene članice, Društvo "Martin Šnajder Jakobi" i Centar za zaštitu i proučavanje ptica, a kojom se od Savjeta za privatizaciju traži konačno rješavanje pitanja vlasništva Ulcinjske solane kao neophodnog preduslova za njenu zaštitu", saopšteno je iz te kaolicije.

Peticiju možete potpisati na www.ulcinjsalina.me

U saopštenju Koalicije 27 se dodaje da Ulcinjska Solana pripada grupi najvećih solana na Mediteranu koja posljednjih 15 godina predstavlja predmet posebne pažnje ornitoloških istraživanja koja jasno ukazuju da ovo područje predstavlja najznačajnije stanište za ptice na istočnoj obali Jadrana, kako za gniježđenje i zimovanje, tako i kao odmorište tokom njihove seobe ka Africi i nazad.

"Uzimajući u obzir značaj ovog područja kao prostora izrazitih prirodnih vrijednosti, kako biodiverzitetskih tako i pejzažnih, ono je u strateškim dokumentima prepoznato kao potencijalno zaštićeno područje. Solana predstavlja i idealan primjer sinergije ekonomskog iskorišćavanja prostora (proizvodnje soli) i zaštite prirode. Samo funkcionisanje ove fabrike i proizvodnja soli omogućava opstanak pticama na ovom području. Ona je primjer održive proizvodnje, jer je zasnovana na djelovanju sunca i vjetra", ističe su u saopštenju.

Koalicija 27 navodi da je propadanje Ulcinjske solane počelo je još 2005. godine, kada je tamošnje postrojenje za proizvodnju soli za simboličan iznos kupio Investicioni Eurofond i uveo ga u stečaj, pokušavajući da ga preproda zajedno sa zemljištem za mnogostruko višu cijenu investitoru koji bi gradio turističke komplekse na toj izuzetno atraktivnoj lokaciji.

"Kao posljedica tog procesa Ulcinjska solana je nakon 80 godina aktivnog rada, prestala sa proizvodnjom soli, tj. upumpavanjem morske vode, što se značajno odrazilo na opstanak ptica na ovom području. Kako opstanak bogatstva biodiverziteta Ulcinjske solane zavisi isključivo od proizvodnje soli neophodno je ponovno pokretanje proizvodnje soli fabrike, koja je nekada zapošljavala i do 400 radnika, od izuzetnog značaja, ne samo za ptice, već i za lokalno stanovništvo, njihove porodice ali i nacionalnu ekonomiju", kazali su iz Koalicije 27.

Ističu i ponovno pokretanje proizvodnje i zaštitu ovoga područja koči neriješena situacija oko vlasništva nad zemljištem Solane.

"Nerješeno pitanje vlasništva nije samo pravna prepreka za zaštitu ovog lokaliteta već i za ulaganja zainteresovanih investitora u ponovno pokretanje proizvodnje soli. Konačno rješavanje ovoga pitanja i postupanje po zahtjevu suda na koji se čeka još od 2013 godine bio bi potez kojim bi država pokazala da je posvećena ispunjavanju kriterijuma iz oblasti vladavine prava, na čemu i Evropska komisija insistira kao jednom od osnovnih uslova za pridruživanje naše države Evropskoj zajednici. U tom cilju, Koalicija 27 podržava ovu peticiju i poziva sve građane da svojim potpisom podrže inicijativu kojom se od Savjeta za privatizaciju, traži da se konačno utvrdi da li je zemljište Solane državna svojina ili je u privatnom vlasništvu, pošto odlaganje rješavanja tog pitanja onemogućava revitalizaciju tog područja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: