U Kolašinu okrugli sto sjećanja na život i stvaralaštvo Boža Vukovića

“Mnogo je razloga što smo se opredjelili da, organizacijom okruglog stola, podsjetimo crnogorsku, ali i širu regionalnu naučnu, medicinsku, književnu i, uopšte, javnost na lik i djelo docenta dr Boža Vukovića. Time smo, nadamo se, otrgli od zaborava i oživjeli sjećanje na jednog priznatog svjetskog ljekara, naučnog radnika, supruga, oca i nadasve dobrog čovjeka…” reko je autor filma

4545 pregleda 89 reakcija 3 komentar(a)
Emitovan dokumentarni film, Foto: Dragana Šćepanović
Emitovan dokumentarni film, Foto: Dragana Šćepanović

U organizaciji “Lider Media Mont” i kolašinskog Centara za kulturu, juče je održan okrugli sto posvećen sjećanju na život i stavralaštvo ljekara, humaniste erudite, istraživača… Boža Vukovića.

Rođen u kolašinskom selu Gornje Lipovo, Vuković je, prema sjećanju svojih savremenika, bio među prvim doktorima medicinskih nauka u Crnoj Gori poslije Dugog svjetskog rata. Bio je specijalista interne medicine, subspecijalista kardiologije, asistent na Medicinskom fakultetu u Parizu, docent Medicinskog fakulteta u Zagrebu…

Scenario i režiju za dokumentarni film “Književni krug Boža Vukovića”, koji je juče prikazan kolašinskoj publici, potpisuje Mirko Jakovljević.

“Mnogo je razloga što smo se opredjelili da, organizacijom okruglog stola, podsjetimo crnogorsku, ali i širu regionalnu naučnu, medicinsku, književnu i, uopšte, javnost na lik i djelo docenta dr Boža Vukovića. Time smo, nadamo se, otrgli od zaborava i oživjeli sjećanje na jednog priznatog svjetskog ljekara, naučnog radnika, supruga, oca i nadasve dobrog čovjeka…” reko je autor filma.

Uz radove koji se nalaze u prvom broju časopisa za društvena pitanja i kulturu sjećanja “Trag”, objašnjava Jakovoljević, objavljeni su tekstovi koje su pisali njegove kolege ljekari, ali i poštovaoci njegovog književnog opusa i oni koji su ga poznavali i gledali očima pacijenata i prijatelja.

“Jedna od onih vrijednosti koje su društvu neophodne a u funkciji su modela socijalne kompaktnosti, između ostalog, je kultura sjećanja. Život bez nje je utamničen u provincijalnu samodovoljnost i obezduhovljenost. Sjećanje na Kolašinca, ljekara, docenta dr Vukovića, u osnovnom nadrasta ovaj trenutak. Uspomena na njega i njegov život, sugeriše nam promišljanja o nezaboravnosti”- reko je predsjednik Opštine Milosav Bulatović.

Prof. dr Novica Vujošević ukazao je na na značaj dr Vukovića u ukupnom razvoju medicine u Crnoj Gori.

“U brojnim knjigama opisao je zarazne bolesti sa izrazitim epidemijskim potencijalom kao: kugu, velike boginje, lepru, malariju, tuberkulozu, antraks, pjegavac, ehinokokozu…Pošto nije bilo kauzalne terapije i vakcine, te bolesti su bile opasne zarazne bolesti, od kojih su tokom vjekova praktično obolijevalo cjelokupno stanovništvo sa zastrašujućim brojem umrlih, dovodeći pri tome do teških društveno socijalnih tragedija, velike bijede i siromaštva stanovništva…” podsjetio je Vujošević.

foto: Dragana Šćepanović

Prema riječima prof. dr Božidara Bojovića “ s kraja 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog vijeka, dvije izuzetno značajne ličnosti bile su promoteri aktivnosti u unapređenju naučne misli u medicini i zdravstvenoj zaštiti stanovništva ne samo sjeverne Crne Gore, već i daleko šire …

“To su prim. dr Branko Zogović, znameniti hirurg, neosporni autoritet koji će dolskom iz Prištine u Ivangrad, sa ogromnom energijom raditi na uspostavljanju kvalitetnog modela zdravstvene službe tog kraja i dr Vuković, entuzijasta i vizionar u medicini. Sprega iskustva i mladalačke energije, znanja i pregnuća. Osnivanjem Ujedinjene podružnice ljekara sjevernih krajeva Crne Gore, 1968. godine u okviru Društva ljekara Crne Gore, njihovim pregnućem, uspostaviće se organizaciona i funkcionlna spona ljekara sa jasnom koncepcijaom i planiranjem aktivnosti i mjera usklađenih sa prioritetnim potrebama u razvoju medicinske misli i zdravstvene službe u opštinama sjeverne Crne Gore”- kazao je Bojović.

O Vukovićevom poimanju stresa, na okruglom stolu, govorio je prof. dr Mirko Peković. On je rekao da je dr Vuković “često koristio opservacioni postupak i nestandrdne i nekonvencionalne medicinske metode”.

Božo Vuković
Božo Vukovićfoto: Privatna arhiva

“To je kod nekih ljekara izazivalo sumnju u vrijednosti takvog postupka i mogućnosti njegove implementacije u medicinske svrhe. Dr Vuković je koristio beletrističko-esejističke opservacije, tipa anegdota, odnosno narodnog stvaralaštva, što je inače dio autorove personalne prepoznatljivosti, u medicinskim istraživanjima i razmišljanjima, a bila jedna od crta njegovog karaktera”- kazao je Peković.

Prema riječima Milije Šćepanovića, Vuković pripada “onoj generaciji ljekara koji su dali značajan doprinos zdrvstvenoj službi, ne samo radeći u Kolašinu već i u ondašnjoj Jugoslaviji”. Na okruglom stolu govorili su još i dr Jelena Zindović, dr Predrag Vlahović, mr Irena Raičević, mr Zoran Bošković, Dragan Nikolić, Dragiša Dožić…

Plaketa za afirmaciju kolašinskog zdravstva prim. dr Gavrilu Šćepanoviću

Organizatori su ustanovili i nagradu- plaketu, koju planiraju da svake druge godine uručuju “uspješnom ljekaru koji, uz obavljanje humane i časne ljekarske profesije daje doprinos i u oblasti književne kritike i uopšte književnosti”.

Dobitnik prvog priznanja, za 2020. god. je prim. dr Gavrilo Šćepanović, specijalista ortopedije i restruktivne hirurgije, Njemu je ta nagrada pripala,kako je obrazloženo, za dugogodišnji rad u afirmaciji kolašinskog zdravstva i za autorstvo knjige „Ljetopis zdravstva kolašinskog kraja”, koja je još od 2000. kapitalno izdanje u oblasti zdravstva.

Bonus video: