"EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA JE JAKO OZBILJNA"

Mugoša: Zaključavanje je krajnji scenario, biće neminovan ukoliko se rast broja oboljelih nastavi

"Nas trenutno čuva to što su većina oboljelih mladi, mlađi od 50 godina 65 odsto, od 60 godina 85 odsto, što znači ako se pomjeri prema starijim, doći ćemo do težih obolijevanja i većeg umiranja", kazao je on

55306 pregleda 1396 reakcija 59 komentar(a)
Mugoša, Foto: PR Centar
Mugoša, Foto: PR Centar

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je jako ozbiljna, ocijenio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Moguša, navodeći da je "zaključavanje" stanovništva krajnji scenario, ali i da će biti neminovan ukoliko se rast broja oboljelih nastavi.

"Naše ponašanje nije bilo u skladu sa preporukama i moramo sa tim da izađemo na kraj", rekao je Mugoša gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore.

On je kazao da je situacija jako osjetljiva zbog velike unutrašnje transmisije, ali da je dobro što zdravstveni sistem još nije preopterećen, odnosno na nivou je petine opterećenosti.

Mugoša je, kako prenosi portal RTCG, upozorio da sve to može veoma brzo da se promijeni i da dođe do gore situacije.

"Nas trenutno čuva to što su većina oboljelih mladi, mlađi od 50 godina 65 odsto, od 60 godina 85 odsto, što znači ako se pomjeri prema starijim, doći ćemo do težih obolijevanja i većeg umiranja", kazao je on.

Kako je naveo, sjever je trenutno najugroženiji, ali ubrzo može biti ugrožen i jug države.

Mugoša je kazao da je "zaključavanje" stanovništva, poput onog na proljeće, krajnji scenario, ali i da će biti neminovan ukoliko se rast oboljelih nastavi.

"Molim da se maske nose vani i unutra, da se drži distanca, da se ne družimo previše i da držimo higijenu prostora", poručio je Mugoša.

On je dodao da je uvjeren da će školska godina će početi, kako je i najavljeno, 1. oktobra.