Poljoprivrednici izbjegavaju kolašinsku "zelenu pijacu": Voće i povrće na trotoaru umjesto na tezgama

Donjomoračanin Momir Perović nekoliko gajbi s moračkim šljivama, paradajzom i lukom izložio je čak pedesetak metara niže od ulaza u pijacu

4924 pregleda 6 komentar(a)
Na ulazu u pijacu je frekventnije, Foto: Dragana Šćepanović
Na ulazu u pijacu je frekventnije, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinski ratari i voćari godinama izbjegavaju tezge na gradskoj pijaci, pa prozvode izlažu na trotoaru, haubama automobila ili nekom drugom pogodnom prostoru.

Za to koriste sam ulaz pijace, ali ih ima i u blizini Trga Vukmana Kruščića ili na prostoru ispod hrama svetog Dimitrija.

Zbog toga, gradska pijaca, koja se formalno zove “zelena“, odavno nije mjesto prodaje povrća i voća.

U svakom trenutku, bar polovina tezgi je prazna, dok se na drugima prodaje garderoba.

Prodavaca domaćeg voća i povrća je sve manje iz godine u godinu.

Kasno ljeto ili rana jesen su jedino doba godine kada se bar oko pijace zašareni od tih proizvoda.

Na tezgu ne želim, jer su nepodesno raspoređene i ne odgovaraju mi. Niko me ne vidi jer su sada slobodne samo one na kraju pijace, pa bi tamo malo ko prišao da nešto kupi”, kaže Donjomoračanin Momir Perović

Direktor Komunalnog Milivoje Bulatović objašnjava da to preduzeće gazduje gradskom pijacom, u okviru koje bi trebalo da je i “zelena“.

“Nekada se u našoj pijaci tražila i tezga više. Premalo je bilo tezgi za sve one koji su prodavali voće i povrće. Sada je, nažalost, oko 65 odsto pijace prazno. Sve je manje onih koji je koriste. Samo u ovo doba godine je i moguće primijetiti poljoprivrednike sa svojim proizvodima. Sve ih je manje, i to zabrinjava“, kaže Bulatović.

Oni koju su protekle sedmice prodavali oko pijace i izbjegavali tezge, uglavnom nijesu željeli da govore o razlozima za to.

Donjomoračanin Momir Perović nekoliko gajbi s moračkim šljivama, paradajzom i lukom izložio je čak pedesetak metara niže od ulaza u pijacu.

Iskoristio je trotaoar u blizini zgrade područne jedinice Uprave za šume.

“Pokušao sam prije nekoliko dana i na ulazu u pijacu da prodajem, ali me jedan od ljudi koji drži tezgu s garderobom otjerao. Valjda sam nešto smetao, bilo im tijesno. Na tezgu ne želim, jer su nepodesno raspoređene i ne odgovaraju mi. Niko me ne vidi, jer su sada slobodne samo one na kraju pijace, pa bi tamo malo ko prišao da nešto kupi“, objašnjava Perović.

On kaže da je to razlog zbog čega i ostali prodaju voće i povrće na trotoarima. Perović predlaže da se tezge postave kružno, kako bi svako na tom prodajnom prostoru bio “podjednako vidljiv“.

Sadašnjim rasporedom, objašnjava, samo pet-šest prodavaca je dobro pozicionirano.

Prostor pijace u Kolašinu je više od pola vijeka isti, neuslovan i nesređen. Dosadašnje uređenje tog prostora, kako je nedavno rekla “Vijestima” sekretarka za urbanizam Ljiljana Rakočević, sprečavala je, između ostalog, činjenica da su mnogi projekti “zarobljeni lošom planskom dokumentacijim”.

“Sadašnjim Detaljno-urbanističkim planom (DUP) ‘Centar’ prostor pijace obuhvata i dvije privatne kuće u neposrednoj blizini. To znači da bi početak uređenja tog prostora značio i eksproprijaciju imovine, za šta Opština nema novca i što bi značajno poskupilo projekat. Novim Prostornim planom, koji treba da bude usvojen do kraja godine, taj problem će biti riješen, to jest, otvoriće se prostor za rekonstrukciju pijace”, najavila je Rakočević.

Bonus video: