Vojnici stižu kući ovog mjeseca

Poslije deceniju, biće završeno učešće pripadnika oružanih snaga Crne Gore u misijama u Avganistanu, gdje je bilo angažovano više od 550 vojnika

8708 pregleda 2 komentar(a)
Vojna vozila sa crnogorskom zastavom u Avganistanu, Foto: Miloš Rudović
Vojna vozila sa crnogorskom zastavom u Avganistanu, Foto: Miloš Rudović

Pripadnici XII kontingenta Vojske Crne Gore (VCG) vratiće se ovog mjeseca iz misije “Odlučna podrška”, čime će poslije deceniju biti završeno njeno učešće u misijama u Avganistanu.

“Preko 550 pripadnika VCG bilo je angažovano u nekoj od dvije misije u toj zemlji, što predstavlja akumulirano ogromno iskustvo, kakvo se može steći samo u izazovnom okruženju kao što je Avganistan”, rečeno je “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

Pripadnici XI kontingenta vratili su se u Crnu Goru krajem marta, a njihove dužnosti u Avganistanu su od 5. marta preuzele kolege iz XII kontingenta VCG.

Iz Ministarstva su kazali da je njihov dolazak planiran ovog mjeseca.

Načelnik Generalštaba, brigadni general Dragutin Dakić, najavio je sredinom maja na sjednici NATO Vojnog komiteta da će, u skladu s planom povlačenja trupa iz Avganistana, Crna Gora završiti svoje učešće u septembru.

Crna Gora je od 2010. godine postala dio “Međunarodne pomoći snaga bezbjednosti” (ISAF), da bi njenim završetkom 2015. godine kasnije otpočela misija “Odlučna podrška”.

Iz resora Predraga Boškovića poručuju da su “ISAF” i “Odlučna podrška” vjerovatno najvažnije međunarodne misije u kojima je učestvovala VCG u svojoj istoriji i da je čast pružiti podršku avganistanskom narodu na putu izgradnje mira i stabilnosti.

Takođe, moramo i da istaknemo prijateljski odnos s lokalnim stanovništvom, kome su vojnici Crne Gore bili uvijek na usluzi. Human i iskren pristup pripadnika VCG Avganistanci brzo su prepoznali, o čemu najbolje svjedoče srdačni pozdravi, humanitarne akcije, ali i veselo istrčavanje djece kada ugledaju vozila sa zastavom Crne Gore”, saopštili su iz resora Predraga Boškovića

“Iako su naše snage činile samo mali dio međunarodnih snaga koje su se trudile da oporave Avganistan i poprave bezbjednosnu situaciju u toj zemlji, doprinos je često premašivao brojnost. Pokazali smo odlučnost da budemo dio globalnih napora u borbi za stabilniji svijet u kome živimo”, navodi se u odgovoru.

To iskustvo crnogorski pripadnici prenose kolegama kada se vrate u zemlju, na taj način jačajući cijelu Vojsku Crne Gore.

“Misije u Avganistanu bile su i prilika da testiramo našu opremu, obuku i vojničko umijeće u realnim uslovima, dokazavši da možemo rame uz rame da radimo s pripadnicima najmodernijih svjetskih oružanih snaga”, ističu iz resora odbrane.

Svrha mirovne misije NATO je da pomogne avganistanskim snagama bezbjednosti i institucijama da razviju sposobnosti da odbrane Avganistan i zaštite svoje građane.

U misiji “Odlučna podrška” učestvuje 38 zemalja članica i njenih partnera. Od zemalja regiona, u njoj učestvuju sve članice NATO-a i Bosna i Hercegovina.

Bonus video: