Ivanović: Od dolaska Klice nastupilo je mračno doba...

"Svaki put kad bih uhvatio nekog uticajnog krivolovca, Elvir Klica bi ‘trpio’ pritisak da me skloni, što mi je i sam priznao"

16379 pregleda 111 reakcija 20 komentar(a)
: Detalj sa Skadarskog jezer, Foto: S. Fatić
: Detalj sa Skadarskog jezer, Foto: S. Fatić

Za sve što je rađeno u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, postoje pisani tragovi i brojni svjedoci, tako da ne stoji priča uprave da sam otpušten zbog nesposobnosti, saopštio je “Vijestima” juče doskorašnji šef Službe zaštite u tom nacionalnom parku Dražen Ivanović.

On je reagovao na saopštenje iz NP Skadarsko jezero, u kojem su napisali da otkaz nije dobio zbog politike, već što posao nije radio na zadovoljavajući način.

Na loš rad Ivanovića, tvrde, sugerisala je javnost i mnoge nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine.

Ivanović
Ivanovićfoto: Privatna arhiva

Ivanović je, međutim, prethodno optužio direktora Nacionalnih parkova Crne Gore i funkcionera Socijaldemokrata (SD) Elvira Klicu, da mu je spremio otkaz jer je odbio da skuplja glasove za tu partiju...

"Svaki put kad bih uhvatio nekog uticajnog krivolovca, Elvir Klica bi 'trpio' pritisak da me skloni, što mi je i sam priznao", rekao je, između ostalog, Dražen Ivanović reagujući na izjave iz Nacionalnih parkova

“Više puta sam podnosio izvještaje upravi NPCG i radnom tijelu za sprečavanje krivolova u Ministarstvu poljoprivrede, čiji sam član od prvog dana. U tim izvještajima sam opisao katastrofalno stanje na jezeru, korupciju u NP i potrebu za novim ljudima i brzim čamcima. Ništa od toga nije uvaženo ni poslije toliko godina, već je intenzivno samo rađeno na uništavanju Skadarskog jezera”, saopštio je Ivanović.

Od dolaska Klice, tvrdi, nastupilo je “mračno doba kadrova”: “Najbolji primjer je postavljanje jednog direktora, koji je za preporuku imao samo debeli dosije i između ostalog disciplinsku kaznu za krađu karata s Plavnice...”

Klica
Klicafoto: Zoran Đurić

“Opšte je poznato da sam i sam često izlazio u patrole i tako pravio rezultate Službi zaštite. Svaki put kad bih uhvatio nekog uticajnog krivolovca, Elvir Klica bi ‘trpio’ pritisak da me skloni, što mi je i sam priznao. Njegovo veoma inteligentno rješenje je već opšte poznato - kroz postavljanje drugog šefa službe zaštite, koji mu je nametnut od DPS-a Zete i lokalnih uticajnih krivolovaca. Opravdanje za taj potez je našao kod već poznate inspektorke rada, koja mu je sve to (a i puno toga drugoga) - legalizovala”, naveo je Ivanović.

On tvrdi da je više puta, kroz institucije sistema, pokušao ostvariti pravdu: “Ali uzalud. U ovom i ovakvom sistemu, zakon se nije poštovao i uvijek su optužbe odbačene”.

Nazvao je neistinitim podatak da je ikada disciplinski kažnjen ili da je vođen postupak protiv njega.

Istog dana kada i Ivanoviću, otkaz je uručen i nadzorniku na Skadarskom jezeru Veliši Miranović - tada je obaviješten da mu ugovor dobijen prije izbora neće biti produžen.

Nakon toga došao je u redakciju “Vijesti” i ispričao da posao u tom javnom preduzeću dobijaju politički podobni: “Odnosno, oni koji su pristajali da agituju za Socijaldemokrate, prikupljaju sigurne glasove za partiju Ivana Brajovića i oni spremni da žmure na krivolov”.

Nakon njih, “Vijestima” se javio i nekadašnji nadzornik Aleksandar Lubarda, takođe rekavši da je glavni adut za dobijanje posla u Javnom preduzeću Nacionalni parkovi Crne Gore - članstvo u SD-u i sakupljanje glasova za njih. Klica je sve to demantovao, rekavši da ni u jednom slučaju nema politike, već da je nerad bio glavni razlog razilaženja s Ivanovićem i Lubardom.

Miranoviću nije produžen ugovor, prema njegovim riječima, jer za tim nije bilo potrebe.

“U potpunosti odbacijemo sve navode koji se dovode u bilo kakvu vezu s politikom”, odgovorili su “Vijestima” ranije iz NPCG.

Bonus video: