projekat započet u martu 2019.

Glavni grad: Veći dio Podgorice dobio nove kontejnere za razvrstavanje otpada

U narednim danima, kako navode iz lokalne samouprave, nastavlja se ugradnja na ostalim lokacijama koje su prethodno ispitane

2866 pregleda 2 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Podgorica je do sada dobila više od 400 novih kontejnera za namjensko razvrstavanje otpada - tako je do sada ugrađeno 110 polupodzemnih kontejnera na 74 lokacije, kao i 19 namjenskih kontejnera (sa dvije vreće), dok na lokacijama gdje zbog nedostatka prostora ili prisustva podzemnih instalacija nije bilo moguće ugraditi polupodzemne, postavljeno je 285 metalnih i plastičnih kontejnera, saopšteno je iz Glavnog grada. U narednim danima, kako navode, nastavlja se ugradnja na ostalim lokacijama koje su prethodno ispitane.

Iz Glavnog grada podsjećaju da je projekat razvrstavanja otpada na mjestu nastanka - primarne selekcije otpada započet u martu 2019. godine. "Suvi dio" otpada obuhvata: papir, karton, plastiku, metal i staklo. "Mokri dio" otpada su ostaci hrane, baštenski otpad, proizvodi za higijenu, materije organskog porijekla (osim jestivih ulja i masti).

"Takođe, podsjećamo građane da su na kontejnerima istaknute naljepnice koje označavaju da li je namijenjen za odlaganje suvog ili mokrog dijela otpada. Plavi nadzemni kontejneri ili polupodzemni sa plavim poklopcem namijenjeni su za odlaganje suvog otpada, a metalni nadzemni i polupodzemni sa zelenim poklopcem za odlaganje mokrog dijela otpada. Zajedničkim djelovanjem i poštovanjem koncepta razvrstavanja otpada činimo mali, ali izuzetno važan korak u daljem lancu upravljanja otpadom. Sve ovo ima za cilj zaštitu životne sredine i očuvanje prirode za nas i generacije koje dolaze", saopšteno je iz Glavnog grada.

Preporučujemo za Vas