ČEKAJU DUPLE NEGATIVNE TESTOVE

U Plavu zaraženo i 10 medicinara

Patronaža doma zdravlja obilazi pet pacijenata na teritoriji te opštine i Gusinja. Registrovan još 161 slučaj, preminule dvije osobe

22991 pregleda 56 reakcija 3 komentar(a)
U plavskom domu zdravlja inficirana tri doktora, pet tehničara i dva nemedicinska radnika, Foto: Arhiva Vijesti
U plavskom domu zdravlja inficirana tri doktora, pet tehničara i dva nemedicinska radnika, Foto: Arhiva Vijesti

Deset zaposlenih u plavskom Domu zdravlja pozitivno je na novi koronavirus i čekaju duple negativne testove kako bi mogli da se vrate na posao.

Direktor te ustanove Omer Šahmanović “Vijestima” je kazao da su među inficiranima tri doktora, pet medicinskih tehničara i dva nemedicinska radnika. U tom Domu zdravlja za sada nemaju ispomoć iz drugih medicinskih ustanova, ali njihov kadar, prema riječima Šahmanovića, funkcioniše na zavidnom nivou.

“Naše osoblje na teritoriji Plava, Gusinja i Murine funkcioniše redovno i ažurno obavlja zadatke i maksimalno se poštuju mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Ministarstva zdravlja”, kazao je on.

Šahmanović je rekao da je u Plavu u ponedjeljak bilo 59 inficiranih i 25 izliječenih, dok je od kovida-19 preminulo šest osoba. U Gusinju su od posljedica novog koronavirusa preminule četiri osobe, zaraženih je 10, dok se 21 osoba izliječila.

Prema jučerašnjoj statistici Instituta za javno zdravlje (IJZ), u Plavu su aktivna 43 slučaja novog koronavirusa, a u Gusinju devet. Naznačeno je da je prikaz oboljelih i oporavljenih po opštinama podložan promjeni, jer se inicijalne prijave koje pristižu u tu IJZ obrađuju po uputnoj ustanovi koja često pokriva teritoriju više gradova, pa podaci često ne odražavaju pravo stanje na terenu.

Šahmanović je kazao da patronaža Doma zdravlja daje kovid terapiju pacijentima u kućnim uslovima. Takvih pacijenata je po dva u Plavu I Murini, a jedan u Gusinju.

“Ostali medicinski kadar radi punom parom, nemamo drugih problema i uskoro očekujemo povratak preostalih zaposlenih”, saopštio je on.

Laboratorije IJZ juče su registrovale 161 slučaj infekcije novim koronavirusom među 757 analiziranih uzoraka.

Iz Podgorice je 58 novopozitivnih, Nikšića 37, Pljevalja 17, Rožaja 11. Iz Bijelog Polja je devet novoinficiranih, Berana osam, Bara I Ulcinja po pet. U Budvi su registrovana još četiri nova slučaja kovida-19, Andrijevici tri, Tivtu dva, u Danilovgradu i na Cetinju po jedan.

“Od posljednjeg presjeka prijavljena su dva smrtna ishoda kod kovid-19 pozitivnih pacijenata iz Bijelog Polja i Plava, koji su rođeni 1956. i 1953. godine, liječenih u Opštoj bolnici u Beranama. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa kovid-19 infekcijom od početka juna 114, a od početka godine 123”, saopšteno je iz IJZ.

Prijavljen je oporavak kod 103 pacijenta, pa je trenutno aktivno 2.246 slučajeva novog koronavirusa.

Iz beranske bolnice juče je saopšteno da se u toj ustanovi liječi 40 pacijenata pozitivnih na kovid. Kazali su da sedam pacijenata ima tešku kliničku sliku, od kojih se pet nalazi na neinvanzivnoj ventilaciji.

U Kliničkom centru (KC) hospitalizovano je 36 kovid pacijenata od kojih je šestoro životno ugroženo. Kazali su da je u Klinici za infektivne bolesti 19 pacijenata, u Internoj klinici 16, dok je jedan u Klinici za nefrologiju. Unicef, Udruženje Roditelji, Prosvjetna zajednica, Pedagoški centar, Unija direktora škola Crne Gore i Sindikat prosvjete Crne Gore uputili su apel da se svakoj školi dozvoli da samostalno donese odluku o najboljim načinima da organizuje kvalitetno i inkluzivno obrazovanje tokom pandemije kovida-19 na osnovu sveobuhvatne procjene rizika i mogućnosti škole koju treba sprovesti u saradnji sa zdravstvenim stručnjacima, nastavnicima, roditeljima, učenicima i lokalnom zajednicom.

Ovaj apel, kako se navodi u zajedničkom saopštenju, potekao je sa prvog sastanka o pravu na obrazovanje tokom pandemije Kovida-19 koji je Unicef organizovao sa relevantnim lokalnim organizacijama prošle sedmice.

Iz Udruženja Roditelji su objasnili da se mora voditi računa i o socio-ekonomskom položaju roditelja, jer nadležni još nijesu donijeli adekvatne mjere o plaćenom roditeljskom odsustvu.

“Još čekamo odluku o pravu na plaćeno odsustvo, a 1. septembar je prošao davno. Ova situacija je prilično stresna za mnoge porodice širom Crne Gore i pozivamo nadležne da je što prije riješe, kao i da ne dozvole da se ponovi”, poručila je Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji.

Preporučujemo za Vas