dakić zahvalio vojnicima

Završena vojna misija VCG u Avganistanu

"Pripadnici XII kontingenta prošli su sve procedure dekontaminacije, za šta je zadužena služba hemijsko, biološko, radiološko, nuklearne zaštite (HBRNO). Nakon toga oni su smješteni u četrnaestodnevni karantin, gdje je organizovan i opšti zdravstveni pregled", kaže se u saopštenju

6784 pregleda 3 komentar(a)
VCG, Foto: Ministarstvo odbrane
VCG, Foto: Ministarstvo odbrane

Pripadnici XII kontingenta Vojske Crne Gore , kako su Vijesti ranije pisale,  vratili su se iz misije “Odlučna podrška” u Avganistanu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako su pojasnili,  povratak 30 pripadnika VCG znači i povlačenje trupa iz te zemlje i završetak učešća Crne Gore koje je počelo 2015.godine.

"Pripadnici XII kontingenta prošli su sve procedure dekontaminacije, za šta je zadužena služba hemijsko, biološko, radiološko, nuklearne zaštite (HBRNO). Nakon toga oni su smješteni u četrnaestodnevni karantin, gdje je organizovan i opšti zdravstveni pregled", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da  je okviru  misija 'ISAF' i 'Odlučna podrška',  u prethodnih deset godina učestvovalo je preko 550 pripadnika Vojske Crne Gore, što je prema njihovim tvrdnjama  od izuzetnog značaja za zemlju koja je pružala podršku avganistanskom narodu na putu izgradnje mira i stabilnosti.

Načelnik Generalštaba VCG, general major Dragutin Dakić zahvalio je, kako saopšteno,  svim pripadnicima i poručio da je ponosan, jer su uspješno, profesionalno i časno izvedeni svi zadaci.

"XII kontingent, koji je i posljednji u okviru misije 'Odlučna podrška' opravdao je stvorenu sliku o našem vojniku u međunarodnom okruženju. Na tome se vrijedno radilo, još od 2010. godine, kada je Crna Gora postala dio “Međunarodne pomoći snaga bezbjednosti” (ISAF). Naravno, dragocjeno je i iskustvo koje su dobili svi pripadnici vojske koji su učestvovali u tim misijama, čime jačamo cijelu VCG",  poručio je Dakić, kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, u prilog tome govore i brojne pohvale i priznanja partnerskih zemalja. Tome treba dodati i prijateljski odnos s lokalnim stanovništvom, kojima su vojnici Crne Gore bili uvijek na usluzi.

"U misiji “Odlučna podrška” učestvuje 38 zemalja članica i njenih partnera. Od zemalja regiona, u njoj učestvuju sve članice NATO-a i Bosna i Hercegovina", zaključeno je u saopštenju.

Preporučujemo za Vas