Kompanija Rotor prepoznata po domaćinskom pristupu turizmu i pravom njeguškom pršutu

Proizvodnja njeguških suhomesnatih proizvoda, uz veleprodaju hrane i pića, samo je dio široke poslovne lepeze porodice Stanišić

3752 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rotor
Foto: Rotor

Već tri decenije porodica Stanišić iz Tivta je sinonim za dobru njegušku pršutu i domaćinski pristup turizmu, na crnogorskom primorju. Braća Marko i Boško Stanišić, davne 1990. godine došli su na ideju da osnuju preduzeće, Rotor d.o.o., koje je ove godine proslavilo 30 godina postojanja i zagazilo u četvrtu deceniju poslovanja.

„Uprkos nepovoljnim uslovima prouzrkovanim svjetskom ekonomskom krizom koji su karakterisali proteklu deceniju, danas sa ponosom možemo reći da je preduzeće Rotor opstalo i razvilo se u inovativno-orjentisanu kompaniju koja prati korak s vremenom, smjelo prihvatajući izazove pred sobom,” kaže generalna menadžerka ugostiteljskih objekata firme Rotor d.o.o. Ivana Mrdak.

Proizvodnja njeguških delikatesa, kao što im i samo ime kaže, obavlja se na Njegušima, a gotovi proizvodi pakuju se u njihovom pakeraju u Tivtu. Proizvode zatim prodaju u sopstvenom diskontru hrane, ali i na teritorije cijele Crne Gore u svim velikim prehrambenim lancima. Na tržištu se izdvajaju iz sasvim jednostavnog razloga – odličnog kvaliteta.

“Za sušenje biramo mesne sirovine provjerenog porijekla i kvaliteta i ne dodajemo aditive ni konzervanse bilo koje vrste. Ne koristimo nitrate i nitritne soli kako bi ubrzali proces sušenja ili promijenili prirodnu boju naših proizvoda. Zdravlje naših kupaca nam je zaista na prvom mjestu. Takođe bih napomenula da na tehnološkoj obradi mesa, kao i i njegovom tretiranju po HACCP standardu, rade iskusni tehničari,” objašnjava Mrdak.

Ipak, dodaje ona, posebnost njihove kompanije je u ljudima koji dopinose njenom razvoju. U kompaniji Rotor, stalno zaposlenih je 30 osoba, dok je taj broj u sezoni veći za 30 odsto.

“Naglasila bih da je velika većina radnika zaposlena preko 15 godina i to nas čini jednom velikom porodicom. Zahvalni smo svojim zaposlenima što našu viziju smatraju kao svoju i pomažu nam da pružimo najbolju moguću uslugu svojim kupcima i klijentima,” ističe Mrdak.

Proizvodnja njeguških suhomesnatih proizvoda, uz veleprodaju hrane i pića, samo je dio široke poslovne lepeze porodice Stanišić.

“U dijelu ugostiteljstva u porodičnom vlasništvu su cafebar Trojka, restoran i plažni bar Red Lobster, hoteli Villa Royal i Splendido MB, i apartmanske vile Villa Royal Apartments i Splendido MB Apartments. Svi naši ugostiteljski objekti se nalaze pored luke Kalimanj, dok je plaža Belane takođe pod našim zakupom dugi niz godina,” kaže Mrdak.

Porodica takođe posjeduje i tehnički pregled za vozila i maloprodaju autodjelova.

“Što se radnog procesa cijele firme tiče, trudimo se da smo usklađeni i da svaka radna jedinica dopunjava druge koliko god je to moguće, pa recimo naše njeguške suhomesnate proizvode plasiramo u svim našim ugostiteljskim objektima. Preduzeće je tako podjeljeno da za svaki segment radne jedinice postoji zadužena osoba odgovorna za organizaciju rada kako bi osigurali efikasnost i dovoljnu kontrolu,” ističe Mrdak.

Poput svih u Crnoj Gori, ali i Evropi, zbog pandemije koronavirusa, sektor turizma i ugostiteljstva suočio se sa totalnim zastojem, jer su po pravilima NKT-a svi ugostiteljski objekti bili zatvoreni od sredine marta pa do kraja maja. Ništa drugačiju sudbinu nije imala ni kompanija Rotor.

“Nakon otvaranja objekata, od sredine juna pa do sad, pretrpjeli smo velike gubitke u odnosu na prethodne godine. Promet se smanjio za preko 85%, a naše domaće crnogorsko tržište, koje je sada glavni fokus hotelijera, nije toliko veliko kako bi popunilo kapacitete svih crnogorskih ugostitelja. Iako su sad već granice za EU državljane otvorene, izazovi nam i dalje preostaju. Velika većina gostiju i dalje otkazuje rezervacije koje ima za septembar zbog sveprisutnog straha izazvanog korona virusom. Iako su naše standardne sezonske cijene umanjene za skoro 70%, popunjenost je i dalje na nezavidnom nivou, na ispod 50%,” - kaže naša sagovornica.

Ipak, uprkos lošoj situaciji, preduzeće Rotor nije se odlučilo da otpušta radnike.

“Izborili smo se da ne umanjimo broj zaposlenih već isključivo cijene, kako bi bili makar na nekoj pozitivnoj nuli i prevazišli ovaj period koji svima predstavlja izazov. Definitivno nam je pomoglo to što se firma bavi sa više grana djelatnosti pa smo uspijeli da sredstva iz prehrambenog sektora i tehničkog servisa preusmjerimo ka turizmu i očuvamo radnu snagu,” kaže Mrdak.

Osim brige za svoje zaposlene i mušterije, porodica Stanišić već godinama pokušava da na isti način brine i o svojoj lokalnoj zajednici, jer kako kažu, svi zajedno čine jednu jaču cijelinu.

“Jedna takva inicijativa je bila u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi, gdje su svi naši zaposleni donirali krv. Takođe bi izdvojili saradnju sa Crvenim Krstom i Opštinom Tivat uslijed Covid-19 krize, gdje smo najugroženijim građanima, penzionerima, donirali i dostavili 50 paketa nasih prehrambenih proizvoda,” priča Mrdak.

A ono što je pandemija na neki način ubrzala je da svoje proizvode i usluge što prije ponude online.

“Nedavno smo krenuli u online prodaju i aktivirali smo webshop. Trudimo se da idemo u korak sa vremenom i modernizacijom komercijale i prodaje i da omogućimo što brži, efikasniji i jeftiniji pristup krajnjem proizvodu svojim kupcima. Kupci su od 20.08. u mogućnosti da kupuju proizvode na domenu www.rotorshop.me,” poručuje Mrdak i poziva sve zainteresovane da posjete online prodavnicu.

U tom segmentu veoma značajna im je bila podrška NLB banke, kroz inicijativu "Okvir pomoći", koja nudi besplatnu implementaciju E-commerce servisa. Zato je i Stanišićima trenutno omiljeni proizvod ove banke - NLB Klik, koji im omogućava brzo i efikasno plaćanje putem interneta. Međutim to nije sve.

“Podrška NLB banke kao jednog od naših najznačajnijih partnera nam izuzetno mnogo znači. U ovakvim trenucima moramo da se oslonimo jedni na druge kako bi prevazišli prepreke sa kojima se suočavamo. Želim da naglasim da je saradnja s NLB Bankom upravo dio naše uspješne priče, imajuči u vidu da smo u zahvaljujući našoj saradnji upravo sagradili naš posljednji hotel "Vila Royal Apartments,” kaže Mrdak.

Trideset godina iskustva uz kombinaciju sa aktuelnom ekonomskom situacijom, naučila ih je da treba što više ulagati u sopstvenu proizvodnju uz što veću saradnju s domaćim dobavljačima.

“Samim tim, nadam se da će naša kompanija u narednom periodu dati doprinos smanjenu uvozne zavisnosti nase države. Dodatno, želimo da nastavimo sa obogaćivanjem našeg proizvodnog asortimana, tako smo recimo ove godine prvi put uveli liniju premijum proizvoda od svinje mangulice, koja se svojim kvalitetom već istakla na tržištu. A nadam se da ćemo do naredne sezone naše goste obradovati I novim hotelom koji je trenutno u izgradnji,” poručuju iz kompanije Rotor.

--------------------------------------------

NLB Banka nastoji da pomogne crnogorska mikro i mala preduzeća da lakše prevaziđu posljedice krize izazvane epidemijom koronavirusa, kroz projekat NLB #OkvirPomoći, koji se realizuje u saradnji sa partnerima, kompanijom Visa i medijskim partnerima: Vijesti i Metropolis Media. Putem ovog projekta, 20 odabranih mikro i malih preduzeća ostvarilo je pravo na besplatnu reklamnu podršku, besplatnu članarinu za NLB Visa Biznis karticu na 12 mjeseci, kao i na besplatnu implementaciju NLB E-commerce servisa i tehničku podršku za pokretanje online prodavnice.