KROV NAD GLAVOM PO POVOLJNIM USLOVIMA

Kućili se da dobro zarade

Sudije i službenici podgoričkih sudova kupili nekretnine po mnogo povoljnijim uslovima u odnosu na građane, a pojedini ih prodaju po tržišnim cijenama. Cijena kvadrata u zgradi namijenjenoj zaposlenima u sudstvu bila 629,64 eura. Da li ovakvo ponašanje može ukazati na postojanje određene zloupotrebe, ostaje otvoreno pitanje za razmatranje, poručila predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica

78695 pregleda 299 reakcija 64 komentar(a)
Više stanova se prodaje: Nova zgrada za zaposlene u podgoričkim sudovima, Foto: Savo Prelević
Više stanova se prodaje: Nova zgrada za zaposlene u podgoričkim sudovima, Foto: Savo Prelević

Stanove koje su nedavno dobili po povoljnim uslovima, pojedini zaposleni u podgoričkim sudovima ovih dana nude na prodaju, neki po cijeni čak i dvostruko većoj od one koju su platili prije samo četiri mjeseca.

Sudije i službenici podgoričkih sudova sredinom maja dobili su ključeve za stanove u zgradi na Starom aerodromu. Stanove su kupili po mnogo povoljnijim uslovima u odnosu na građane, a već od sredine juna počeli da oglašavaju njihovu prodaju i to po tržišnim cijenama. Zaposleni u sudstvu su kvadratni metar stana po 629,64 eura. Sada ih neki od njih prodaju za više od 1.000 eura po kvadratu.

Tako je jednosoban stan od 48 metara kvadratnih plaćen nešto više od 32.220 eura, a u zavisnosti od spratnosti prodaje se od 48.000 do 55.000 eura. U ponudi agencija za nekretnine, do kojih su „Vijesti“ došle, su najmanje tri stambene jedinice ove kvadrature i to na prizemlju, prvom i trećem spratu. Za 60.000 eura oglašen je stan od 49 metara kvadratnih na drugom spratu, a nekretnina od 79 kvadrata na prvom spratu, plaćena 49.800 oglašena je za skoro duplo veću cijenu - 90.000 eura.

Stan u prizemlju, površine 74 metra kvadratna, ukoliko je vlasništvo zaposlenog u sudstvu, plaćen je 46.593, a prodaje se za 81.000 eura. Oglašeni su i stanovi od 45 i 66 metara kvadratnih na trećem spratu, 75 kvadrata na četvrtom, 93 i 95 metara kvadratnih u prizemlju...

Stambeno pitanje zaposlenima u sudstvu, kroz privatno-javno partnerstvo, zajednički su rješavali Vlada, Glavni grad, Vrhovni sud, Sudski savjet i Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju.

Iz Sudskog savjeta kažu da nemaju podatke o osobama koje su dobile stan, već da je to bilo u nadležnosti sudova.

Nijesu željeli da komentarišu to što je oglašena prodaja velikog broja stanova.

„Nakon svega sprovedeneg svaka pravna radnja i postupci nijesu više u nadležnosti ovog organa, tako da na ostala pitanja koja ste postavili ne možemo dati odgovori“, saopštili su iz Sudskog savjeta.

Preciziraju da je u njihovoj nadležnosti bilo raspisivanje oglasa za rješavanje stambenih potreba, a da se radi o 73 stana za sudije i 57 stanova za zaposlene u sudstvu.

Ističu i da je od 130 stanova predviđenih za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u sudstvu 50 jednosobnih, 62 dvosobna i 18 trosobnih.

„Napominjemo da su sudovi, a ne Sudski savjet raspisivali oglase za zaposlene u administraciji“, kazali su „Vijestima“ iz Sudskog savjeta. Iz Vrhovnog suda su saopštili da je ukupno 14 njihovih zaposlenih dobilo mogućnost da kupi stan po povoljnoj cijeni od 626,64 eura po metru kvadratnom.

Preciziraju da se radi o jednom sudiji i 13 službenika. Vrhovni sud je dostavio “Vijestima” kvadrature stanova njihovih zaposlenih, ali nijedna nije odgovarala trenutno oglašenim nekretninama.

„Od tog broja dodijeljeno je osam jednosobnih stanova - 51,92 metra kvadratna (drugi sprat), tri stana od po 44.08 kvadrata (drugi i treći sprat) i četiri stana od po 46,37 metara kvadratnih (prvi, drugi i treći sprat). Dodijeljeno je šest dvosobnih - 65,19 metara kvadratnih (drugi sprat), 61,21 kvadrat (drugi sprat), dva stana od po 62,62 kvadrata (treći sprat), jedan stan od 73,75 metra kvadratna (potkrovlje) i jedan od 75 kvadrata (drugi sprat)“, odgovorili su iz Vrhovnog suda.

Kažu i da nijesu upoznati sa tim da je oglašena prodaja na desetine nekretnina u ovoj zgradi.

Podsjećaju da su, u skladu sa internom procedurom, stambene jedinice raspoređene za rješavanje stambenih potreba sudija i službenika, kupovinom stanova izgrađenih u javnom-privatnom partnerstvu, po cijenama, koje su u skladu sa njihovim materijalnim prilikama.

130 stanova dobilo je 73 sudija i 57 službenika podgoričkih sudova. Radi se o 50 jednosobnih, 62 dvosobna i 18 trosobnih stanova

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica u izjavi za „Vijesti“ poručuje da je svrha projekta bila rješavanje stambenog pitanja sudija i službenika.

Preprodaja stana bi predstavljala povredu Etičkog kodeksa: Medenica
Preprodaja stana bi predstavljala povredu Etičkog kodeksa: Medenicafoto: Luka Zeković

„Zahvaljujući efikasnoj saradnji svih uključenih strana, obezbijeđena je cijena kvadratnog metra stana daleko ispod tržišne, kako bi sudije i službenici ostvarili svoja prava po povoljnijim uslovima, a u cilju dodatnog učvršćivanja principa nezavisnosti i samostalnosti sudske vlasti. U slučaju da sudija, kao vlasnik stana, nudi stan na prodaju po tržišnoj cijeni, to može ukazati da kod njega nije postojala iskrena namjera za rješavanjem stambenog pitanja, već za poboljšanjem ekonomskog položaja, što bi predstavljalo povredu Etičkog kodeksa sudija, jer je sudija dužan da se u svim prilikama ponaša u skladu sa dignitetom funkcije koju obavlja, i da čuva ugled poziva, čime će afirmisati povjerenje javnosti u integritet pravosudnih institucija. Da li ovakvo ponašanje može ukazati na postojanje određene zloupotrebe, ostaje otvoreno pitanje za razmatranje“, poručila je Medenica.

Preporučujemo za Vas