“Oškoši” do sredine oktobra u CG

“Transport prvih 20 vozila već krenuo iz fabrike u Viskonsinu”, rečeno je iz resora Boškovića “Vijestima”

9961 pregleda 13 komentar(a)
Ministar na svom Tviter profilu podijelio fotografiju vozila “Oshkosh” -, Foto: Predrag Bošković/twitter
Ministar na svom Tviter profilu podijelio fotografiju vozila “Oshkosh” -, Foto: Predrag Bošković/twitter

Za manje od mjesec dana trebalo bi da u Crnu Goru stigne prvih 20 lakooklopnih vozila američkog “Oškoša”, potvrđeno je “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

“Kako se radi o kontrolisanoj robi, procedura je zahtijevala dobijanje izvoznih dozvola od strane američke Vlade, što je obezbijeđeno, pa je transport prvih 20 vozila već krenuo iz fabrike u Viskonsinu”, rečeno je iz resora Predraga Boškovića.

Iz resora su dodali da se može očekivati da vozila “stignu u prvoj polovini oktobra”.

Vlade Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država sklopile su u oktobru ugovor za 67 lakooklopnih vozila “Oškoš” vrijedan oko 36 miliona dolara.

Dva mjeseca kasnije s Vladom Izraela potpisan je ugovor o nadogradnji ovih vozila “Elbitovim” sistemima za daljinsko upravljanje oružanih stanica za oko 35 miliona eura.

“Opremanjem dvije deklarisane pješadijske čete sa 67 lako oklopnih patrolnih vozila, s pratećim naoružanjem, borbenim sredstvima i sistemima, odnosno, daljinski upravljivim oružnim stanicama, kopnene snage će dostići zahtijevani nivo sposobnosti razmještaja, manevra, vatrene moći, mobilnosti i zaštite, a time i zahtijevani nivo interoperabilnosti sa savezničkim i partnerskim zemljama”, saopšteno je ranije “Vijestima” iz resora odbrane.

Transport lakooklopnih vozila osiguran je po principu “od vrata do vrata”, odnosno od Vinskonsina u SAD do kasarne “Milovan Šaranović“ u Danilovgradu.

U okviru modernizacije Vojske Crne Gore, na vojni aerodrom u Podgorici je u utorak sletio prvi od dva helikoptera “Bell 505 Jet”. Drugi helikopter bi trebalo da stigne početkom sljedeće godine. Ukupna vrijednost nabavke je 3,26 miliona eura. Dio ugovora je i obuka trojice pilota Vazduhoplovstva VCG koji su je završili u Francuskoj, kao i obuka dva vazduhoplovna inženjera i tri tehničara u Pragu.

Ministar je na svečanosti povodom dolaska “Bella” kazao da se nada da će još dva helikoptera stići “nakon zaključenja administrativnih procedura 2021. godine”.

Bonus video: