"indeks ljudskog kapitala"

Svjetska banka: Crna Gora poboljšala kvalitet obrazovanja

Šef kancelarije SB za BiH i Crnu Goru Emanuel Salinas rekao je da nezapamćena kriza uzrokovana koronavirusom povećava hitnost ulaganja u ljudski kapital

12755 pregleda 115 reakcija 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Crna Gora je napredovala u oblasti obrazovanja, saopštili su iz Svjetske banke (SB), navodeći da je vrijednost indeksa ljudskog kapitala za Crnu Goru između 2010. i ove godine porasla sa 59 na 63 odsto.

„Dijete koje se danas rodi u Crnoj Gori kad odraste ostvariće 63 odsto svog produktivnog potencijala kao odrasla osoba sa završenim kompletnim obrazovanjem i dobrim zdravljem“, navodi se u najnovijem izdanju Indeksa ljudskog kapitala SB.

Iz SB kazali su da pandemija Kovid-19 prijeti dosadašnjim ostvarenjima, sa obzirom na to da vlade u cijelom svijetu nastoje da osiguraju dalje pružanje zdravstvenih i obrazovnih usluga uprkos ograničenjima usmjerenim na zaštitu javnog zdravlja, kao što je zatvaranje škola.

Šef kancelarije SB za Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Crnu Goru Emanuel Salinas rekao je da nezapamćena kriza uzrokovana pandemijom Kovida-19 povećava hitnost ulaganja u ljudski kapital.

„Visoko-kvalifikovana radna snaga je neophodna da bi se zemlja mogla nositi sa složenim izazovima kao što je pandemija, a za građane Crne Gore je od ključnog značaja da imaju više boljih radnih mjesta“, naveo je Salinas.

On je pozdravio napredak Crne Gore na poboljšanju kvaliteta obrazovanja.

To, kako je kazao, predstavlja korak u dobrom pravcu, ali ostalo je još mnogo toga da se uradi.

Pri procjeni obrazovanja u Crnoj Gori, izvještaj pokazuje da u prosjeku djeca mogu očekivati da će završiti 12,8 godina školovanja do 18. godine života.

"Međutim, kad se uzme u obzir kvalitet učenja, to predstavlja ekvivalent tek 8,9 godina efektivnog obrazovanja", navodi se u saopštenju.

Iz SB kazali su da je kvalitet učenja najviše značajan za razvoj ljudskog kapitala.

"To znači da poboljšanje kvaliteta podučavanja i učenja na nastavi i u školama u cijeloj zemlji predstavlja put za povećanje ljudskog kapitala i omogućavanje ostvarivanja potencijala za rast", kaže se u saopštenju.

Iz SB rekli su da Albanija, Azerbejdžan i Rusija spadaju među deset zemalja koje su ostvarile najveći napredak u oblastima zdravstva i obrazovanja na svijetu.

"SB pomaže vladama u izradi dugoročnih rješenja kojima će se u periodu nakon pandemije izgraditi otpornije, inkluzivnije ekonomije", dodaje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas