Uprkos obećanju, škola u Miločanima nije rekonstruisana: "Iznijećemo klupe, pa neka djeca uče napolju"

Kako su iz Ministarstva prosvjete u avgustu najavili, radovima će biti obuhvaćena rekonstrukcija krova, izrada nove fasade, zamjena postojeće spoljašnje stolarije, sanacija postojećih toaleta, kao i sanacija kompletnog enterijera

9176 pregleda 34 reakcija 4 komentar(a)
Škola u nikšićkom naselju Miločani, Foto: Svetlana Mandić
Škola u nikšićkom naselju Miločani, Foto: Svetlana Mandić

Godinama zapuštena i neuslovna škola u nikšićkom naselju Miločani i ovaj početak školske godine dočekaće u lošim uslovima, iako je Ministarstvo prosvjete početkom avgusta objavilo da je rekonstrukcija škole jedan od tri projekta koje je to ministarstvo planiralo rebalansom budžeta, kao i da će radovi, čija je vrijednost 75 hiljada eura, biti završeni do kraja godine.

Roditelji koji su se danas okupili u dvorištu škole kako bi izrazili nezadovoljstvo što radovi još nijesu počeli iako se bliži jesen i sezona kiša, poručili su da će 1. oktobra njihova djeca sa nastavom početi u toj školi, koja je područno odjeljenje OŠ “Ivan Vušović” sa Vidrovana, i da neće dozvoliti da nastavu pohađaju negdje drugo, kao što su to morali prošle godine.

“Moja kćerka ove godine kreće u prvi, a sin u četvrti razred i 1. oktobra ću ih dovesti ovdje. U Rastovac, gdje su išli prošle godine, sigurno neće. Prošle godine smo imali sramno iskustvo sa prevozom, a i djeca nam tamo nijesu bila prihvaćena kako treba, tako da ćemo 1. oktobra djecu dovesti ovdje, iznijeti klupe, pa neka napolje uče”, kazala je Marina Mitrović.

Kako je istakla, škola se “raspada”, a rekonstrukcija nikako da počne. Pitala je ministra prosvjete gdje je novac opredijeljen za rekonstrukciju škole i zašto se nijesu iskoristili lijepi dani da se radovi završe.

Marina Mitrović
Marina Mitrovićfoto: Svetlana Mandić

“Obratiću se gradonačelniku, koji će za nekolika dana u penziju, a kome je u ime Savjeta roditelja pisala Milena Radović. Mislim da je to pismo završilo u kanti za smeće. Želim mu srećnu i taličnu penziju, ali prvu neka uloži u našu školu za tri prozora. Mislim da će mu biti tolika”, poručila je Mitrović.

foto: Svetlana Mandić

Milena Radović je kazala da je predala zahtjev za prijem kod predsjednika Opštine Veselina Grbovića.

“Naravno, on nas nikada nije pozvao, niti je došao da obiđe školu koja je u njegovoj opštini, da vidi da li nam on nešto može pomoći, gdje naša djeca uče, pod kojim uslovima. Iz Ministarstva prosvjete je rečeno da će zajedno sa Ministarstvom finansija, preko Javne uprave da odrade rekonstrukciju škole, što još nije urađeno”, kazala je Radović.

Milena Radović
Milena Radovićfoto: Svetlana Mandić

Ona je, u ime roditelja, apelovala na resorno ministarstvo da za početak urade krov i stolariju, kako bi djecu mogli da uvedu u školu.

“Iz ove škole nećemo izaći i nećemo poslati djecu ni u jednu školu, nego ćemo ih dovesti u dvorište, pa neka tu vrše nastavu”, kazala je Radović i dodala da će ove školske godine od prvog do četvrtog razreda biti oko 50 učenika “Na očigled svih nas, ova škola se urušava. Želio bih samo da pitam odlazećeg ministra Šehovića, ako već postoji novac opredijeljen za rekonstrukciju, ko su ljudi koji su preuzeli odgovornost i zašto ništa nije urađeno svih ovih lijepih mjeseci, a škola počinje za dvije nedjelje”, kazao je Joko Mitrović, uz napomenu da kao bivši učenik koji je nastavu pohađao upravo u toj školi ne može da prihvati činjenicu da djeca moraju da idu u školu u susjedna mjesta.

Joko Mitrović
Joko Mitrovićfoto: Svetlana Mandić

Prema riječima Boža Milića, umjesto da škola bude hram znanja, ona je zapostavljena građevina puna vlage zbog koje djeca mogu da se razbole.

Božo Milić
Božo Milićfoto: Svetlana Mandić

“Vrlo se malo poklanjalo pažnje obnovi škole. Inicijative su postojale, ali finale se nikako nije vidjelo. Sada je neka konfuzna situacija, odgovornost se prebacuje sa jednih na druge. Nadležni bi pod hitno trebalo da preduzmu da radovi počnu, jer mimo pameti je da pored svoje škole djeca idu u drugu mjesnu zajednicu”, kazao je Milić.

Prema njegovim rječima, do sada je, zahvaljujući angažmanu roditelja i mještana, ponešto rađeno na školi, koja je izgrađena prije četrdesetak godina.

Učenici su prošle godine, zbog nevremena koje je dodatno uništilo ionako neuslovnu školu, školskim minibusom na časove išli u najbližu školu, u mjestu Rastovac, udaljenu oko četiri kilometra. Roditelji su poručili da, pored svega što su nabrojali, ne žele i da im djeca, u vrijeme koronavirusa, idu minibusom.

Kako su iz Ministarstva prosvjete u avgustu najavili, radovima će biti obuhvaćena rekonstrukcija krova, izrada nove fasade, zamjena postojeće spoljašnje stolarije, sanacija postojećih toaleta, kao i sanacija kompletnog enterijera.

IZ UJR tvrde da im Ministarstvo nije dostavilo dokumentaciju

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da je posao rekonstrukcije škole u nadležnosti Uprave javnih radova.

“Izmjenama Zakona o budžetu za 2020. godinu obuhvaćena je realizacija projekta renoviranja škole u Miločanima. Nakon što Ministarstvo prosvjete dostavi revidovanu projektnu dokumentaciju, Uprava javnih radova će odmah pokrenuti proceduru kako bi se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama pokrenula procedura ugovaranja”, piše u odgovoru Uprave javnih radova.

Bonus video: