U subotu sakupljanje otpada na 14 lokacija širom zemlje

Na prošlogodišnjim akcijama, na 15 lokacija širom Crne Gore, otpad je čistilo više od 550 volontera i volonterki koji su sakupili skoro šest tona otpada, od koga je više od polovine bio plastični otpad

1949 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, EU Info Centra i partnera, NVO Zero Waste Montenegro u saradnji sa NVO Naša akcija, a povodom Evropskog i Međunarodnog dana čišćenja obala, organizuju čišćenje obala mora, rijeka i jezera u subotu, 19. septembra.

"Na Evropski i Međunarodni dan čišćenja obala, više od 10 nevladinih organizacija, međunarodnih institucija, javnih preduzeća, lokalnih sponzora i grupa građana širom Crne Gore udružuju snage da bi uticali na podizanje svijesti o rastućem problemu prekomjerne upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu i gomilanja otpada, tako što će čistiti 14 lokacija u 10 crnogorskih opština", saopšteno je iz EU Info centra.

U subotu 19. septembra sa početkom od devet časova, aktivisti i volonteri čistiće od otpada: Pristan na Luštici, plažu kod Plavih Horizonata, put na kraju Krašića u Tivtu, Barsku plažu i plažu Maljevik u Baru, lijevu i desnu obala Ade Bojane, Veliku plažu u Ulcinju, plažu kod ostrva Sinjavac i plažu Lješnica u Bijelom Polju, obalu rijeke Lim u Beranama, obalu jezera Krupac u Nikšiću, te plažu ispod vijadukta u Rogamima u Podgorici. Akcije čišćenja korita Ćehotine u Pljevljima i kanala Solane u Ulcinju biće održane 20. septembra.

Detaljne informacije u vezi lokacija akcija i tačnog vremena kada akcije počinju nalaze se na sajtu cleanupmontenegro.me.

Iz EU info centra ističu da će se na svim lokacijama čišćenja pratiti i poštovati preporučene epidemiološke mjere Instituta za javno zdravlje i NKT-a, kao i posebne mjere u vezi zaštite od virusa COVID-19 na akcijama čišćenja, u koje će sve učesnike i učesnice uputiti lokalni koordinatori i koordinatorke. "Upravo zbog toga svi zainteresovani učesnici i učesnice mole se da se prethodno najave lokalnim koordinatorima i koordinatorkama akcije na lokaciji koju su zainteresovani čistiti, kako bi osigurali da broj prisutnih ljudi ne premaši dozvoljenih 40."

Sakupljeni otpad će biti kategorizovan i dokumentovan kao dio globalne inicijative #BrandAudit2020. Dobijeni podaci će biti korišćeni za sačinjavanje preporuka proizvođačima i opštinama u pogledu smanjenja otpada, njegovog sakupljanja, ponovne upotrebe i boljeg recikliranja.

Na prošlogodišnjim akcijama, na 15 lokacija širom Crne Gore, otpad je čistilo više od 550 volontera i volonterki koji su sakupili skoro šest tona otpada, od koga je više od polovine bio plastični otpad, ističe se u saopštenju.

NVO Zero Waste Montenegro, u saradnji sa NVO Naša akcija, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, EU info centra, asocijacije BeMED-a, fondacije Princ Albert II od Monaka i Britanske ambasade Podgorica četvrti put zaredom organizuje čišćenje čišćenje crnogorskih obala na Evropski i Međunarodni dan čišćenja obala i revizije otpada.