"Pokušaj SDT da zamaskira nedostatak odgovornosti, ne osvruću se na "Telekom", Đukanoviće, Mićunovića i Gvozdenovića"

"Optužnicu u slučaju Šarića podnijela je Đurđina Nina Ivanović, dok je Hasan Lukač podnio optužnicu za Kalića, a oboje su nakon takvih grešaka napredovali na javnim funkcijama"

8765 pregleda 5 komentar(a)
Foto: MANS
Foto: MANS

Reagujući na intervju izvršne direktorice MANS-a, Vanje Ćalović Marković u emisiji "Načisto", Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je nevješto pokušalo da statističkim podacima zamaskira očigledan nedostatak odgovornosti u toj instituciji. Sa druge strane, zanimljivo da se tužilaštvo nijednom riječju nije osvrnulo na slučaj Telekom, porodicu Đukanović, Brana Mićunovića ili Branimira Gvozdenovića, saopšteno je danas iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS).

Oni su reagovali na saopštenje SDT u kome se navodi da je "iznenađujuće da Ćalović Marković iznosi netačne podatke".

Iz MANS su poručili da kada su u pitanju postupci protiv Darka Šarića i Safeta Kalića, oni su pokrenuti prije uspostavljanja Specijalnog tužilaštva, ali su ih od osnivanja preuzeli specijalni tužioci koji nisu ni pokušali da dokažu krivična djela koja su im stavljana na teret.

"Optužnicu u slučaju Šarića podnijela je Đurđina Nina Ivanović, dok je Hasan Lukač podnio optužnicu za Kalića, a oboje su nakon takvih grešaka napredovali na javnim funkcijama. Lukač je nagrađen funkcijom u Tužilačkom savjetu i sada ocjenjuje rad drugih tužilaca, dok je Ivanović zamjenica Vrhovnog državnog tužioca. Optuženi u tim postupcima su pravosnažno oslobođeni, i nikada im više ne može biti suđeno za ta krivična djela, zbog upravo propusta prvenstveno tužilaštva, a zatim i Višeg suda u Bijelom Polju koje je konstatovao Apelacioni, a potvrdio i Vrhovni sud", kazali su iz MANS.

Naveli su i da su optužbe za pranje novca u slučaju Šarića i Jovice Lončara pale jer ni prvostepeni sud ni tužilac nisu utvrđivali njegovo porijeklo.

"Oni su pravosnažno oslobođeni i optužbi za organizovani kriminal i šverc kokaina zato što im je specijalni tužilac stavio na teret radnje koje nijesu krivična djela prema Krivičnom zakoniku. Viši sud u Bijelom Polju je potvrdio nezakonitu optužnicu tužilaštva, uprkos zakonskoj obavezi da sprovede njenu kontrolu, i donio tri nezakonite presude, pokazavši da nije u stanju da utvrdi koji zakon treba da primijeni", kazali su iz MANS.

Iz te NVO su rekli i da je u slučaju Kalića, tužilaštvo podiglo optužnicu za krivično djelo pranja novca bez i jednog dokaza da taj novac potiče iz krivičnog djela.

"Sud je potvrdio takvu optužnicu, umjesto da je vrati na dopunu. Tako je Viši sud u Bijelom Polju omogućio nastavak postupka po nezakonitoj optužnici, što je u konačnom dovelo do oslobađajuće presude, ali i zabrane ponovnog suđenja za to djelo. U postupku protiv Kalića je utvrđeno da 3,5 miliona eura nemaju porijekla, ali tužilaštvo nije dalo ni jedan dokaz da taj novac potiče iz krivičnog djela. Sve ovo predstavljaju činjenice koje Specijalno tužilaštvo ne može demantovati bilo kakvom statistikom i predstavljaju odlične primjere njihovih dosadašnjih rezultata. Da li su takvi rezultati proizvod neznanja i korupcije, treba da pokaže vrijeme koje je pred nama", zaključuje se u saopštenju MANS.

Bonus video: