Opština Kolašin potražuje 2,5 miliona eura

Milion eura duguju građani za porez za zemljište, preduzeća duguju polovinu tog iznosa

3342 pregleda 2 komentar(a)
Velika dugovanja za porez: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Velika dugovanja za porez: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Pravna i fizička lica Opštini Kolašin, po osnovu poreza na nepokretnosti, krajem 2019. godine dugovali su oko 2,5 miliona eura.

To su podaci iz konačnog izvještaja kontrolne revizije te opštine, koja je obavljena u julu.

Najviše, milion eura, kako piše u izvještaju, duguju fizička lica za porez za zemljište. Po istom osnovu, pravna lica duguju polovinu tog iznosa. Po osnovu poreza na objekte fizička i pravna lica duguju 763.871, odnosno 197.670 eura.

Opština je tokom 2019. godine, kako piše u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI), pokrenula upis hipoteke za fizička lica prema 41 obvezniku i prema 27 obveznika iz kategorije pravnih lica. To je rezultiralo uplatom ukupno oko 11.000 eura poreskog duga. U izvještaju DRI piše i da “prinudna naplata poreza na nepokretnosti za fizička lica nije rađena, izuzev za najveće dužnike za koja su rađena rješenja o obezbjeđivaju potraživanja“.

Ranije preporuke te institucije bile su da Opština treba da u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji preduzme mjere prinudne naplate prema svim poreskim obveznicima.

DRI konstatuje i da je kolašinska Opština popunila radno mjesto poreskog inspektora i višeg savjetnika za lokalne javne prihode.

Na taj način, tvrde u Opštini, stvorene su kadrovske pretpostavke za rješavanja naplate i kontrole javnih prihoda.

Bonus video: