"SVE U NAJBOLJEM REDU, ZAPOSLENI NA VISINI ZADATKA"

Kavarić obišao Dom zdravlja u Nikšiću: Uveli smo dopunska dežurstva i pripravnost

Njegov zadatak, kao pridružnog člana nikšićkog tima je, kako je kazao, da zajedno sa zaposlenima u toj zdravstvenoj ustanovi izvrši dalju optimizaciju procesa rada primjerenu "dramatičnom povećanju broja novoinficiranih"

16888 pregleda 10 komentar(a)
Kavarić u posjeti Domu zdravlja u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva
Kavarić u posjeti Domu zdravlja u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva

Direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić, obišao je večeras nikšićki Dom zdravlja i uvjerio se, kako je kazao "Vijestima", da u toj zdravstvenoj ustanovi sve funkcioniše u najboljem redu i da su zaposleni na visini zadatka.

Njegov zadatak, kao pridružnog člana nikšićkog tima je, kako je kazao, da zajedno sa zaposlenima u toj zdravstvenoj ustanovi izvrši dalju optimizaciju procesa rada primjerenu "dramatičnom povećanju broja novoinficiranih".

Više od polovine današnjih novopozitivnih slučajeva infekcije koronavirusom je iz Nikšića – od njih 208, čak 111 je iz grada pod Trebjesom.

"Svih 18 domova zdravlja u Crnoj Gori, praktično od marta, funkcioniše kao jedan i svi rade po ustaljenoj metodologiji. Moja je obaveza bila da, obzirom da imamo skok koji imamo, dopunski iskoordinišem i optimizujem organizaciju rada u nikšićkom Domu zdravlja, koji je inače par ekselans po modelu koji smo propisali još u aprilu", kazao je Kavarić.

Istakao je da je njegova posjeta nikšićkom Domu zdravlja bila nenajavljena, da je obišao sva odjeljenja, izvršio uvid u trenutnu situaciju, raspodjelu kapaciteta, organizaciju rada, broj timova, i uvjerio se da sve funkcioniše kako treba.

"Uveli smo dopunska dežurstva i pripravnost. One uposlene koji ne žive u Nikšiću, a bitni su za proces rada, narednih 14 dana smjestićemo ovdje, da ne napuštaju Nikšić. Dogovorili smo intenzivniju razmjenu informacija između zdravstvenih institucija u ovom gradu", kazao je Kavarić.

Epidemiološke razloge velikog broja novoinficiranih koronavirusom u gradu pod Trebjesom treba, prema riječima Kavarića, tražiti unazad 14 dana.

"Trudimo se da pojačamo, što se Doma zdravlja tiče, prisutnost timova u kućnom liječenju da bi se više rasteretile bolnice. To se i sad kreće na optimalnom nivou. Praktično 90 odsto pacijenata koji su pozitivni liječe se kod kuće i liječe ih zaposleni iz Doma zdravlja. Vidjeli smo da ima dovoljno zaštitne opreme", kazao je Kavarić.

"Veliki broj Nikšićana čeka testove od onih 1.600 koji su zastali na Institutu za javno zdravlje. Pretpostavljam da kada se vrati to testiranje iz neke od laboratorija gdje će ih oni uputiti da će i tu biti popriličan broj Nikšićana. Biću i dalje ovdje, zajedno sa svima njima, bez neke osobite uloge, jer ovdje sve funkcioniše po zadatom modelu rada u covid situaciji", kazao je Kavarić.

U Nikšiću je 578 aktivnih slučajeva, 594 se oporavilo, dok je preminulo 15 osoba.