Čišćenje obala širom Crne Gore: Sakupljeno stotine vreća otpada

“Iz godine u godinu, zabrinjava nas stanje koje zatičemo na našim plažama, rijekama i jezerima. Na svim lokalitetima koji su se čistili ove godine, bio je prisutan veliki broj predmeta od plastike za jednokratnu upotrebu koja ima negativni uticaj na morski ekosistem i indirektni negativni uticaj na ljudsko zdravlje. Na Adi Bojani, i lijeva i desna obala rijeke su prepune smeća, a tu je elitno turističko naselje. Sve ovo nažalost šalje sliku o lošem stanju upravljanja otpadom na nivou države”, kazala je Tomović

10311 pregleda 7 komentar(a)
Sa akcije čišćenja, Foto: EU info centar
Sa akcije čišćenja, Foto: EU info centar

Nekoliko stotina aktivista i volontera okupilo se širom Crne Gore povodom Evropskog i Međunarodnog dana čišćenja obala. Odazvali su se pozivu NVO "Zero Waste" i "Naša Akcija" koje su pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i EU Info Centra organizovale akcije čišćenja crnogorskih obala od nagomilanog otpada. Ove akcije organizuju se četvrti put zaredom u Crnoj Gori i stiče se utisak da je sve više učesnika ali i sve više otpada, saopštili su iz EU Info Cenra.

Akcije čišćenja organizovane su na 12 lokacija širom Crne Gore: na Adi Bojani, Velikoj Plaži, Barskoj plaži, Maljeviku, Plavim Horizontima, Krašićima, Pristanu na Luštici, jezeru Krupac, u Rogamima kod Podgorice, izvorištu Lješnice,ostrvu Sinjavac u Bijelom Polju, dužinom rijeke Lim u Beranama...

Iz EU Info Centra kazali su da je preko stotinu aktivista i volontera na nekoliko lokacija na Adi Bojani i Velikoj plaži u Ulcinju sakupilo 220 vreća otpada. Na plaži Maljevik u Baru, grupa od 35 volontera je sakupila 150 vreća otpada čisteći plažu i prilazni put. Na Barskoj gradskoj plaži, grupa od 15 volontera je sakupila osam vreća otpada. Na Plavim Horizontima, NVO "Naša akcija" sa 34 volontera sakupila je 160 vreća otpada a na Krašićima 23 volontera je sakupilo 100 vreća otpada.

“Iz godine u godinu, zabrinjava nas stanje koje zatičemo na našim plažama, rijekama i jezerima. Na svim lokalitetima koji su se čistili ove godine, bio je prisutan veliki broj predmeta od plastike za jednokratnu upotrebu koja ima negativni uticaj na morski ekosistem i indirektni negativni uticaj na ljudsko zdravlje. Na Adi Bojani, i lijeva i desna obala rijeke su prepune smeća, a tu je elitno turističko naselje. Sve ovo nažalost šalje sliku o lošem stanju upravljanja otpadom na nivou države” kazala je Marina Tomović, izvršna direktorica NVO "Zero Waste Montenegro".

U Herceg Novom na Luštici, NVO "Ne bacajte Boce" i grupa od 20 volontera sakupili su 60 vreća otpada, uključujući kabasti otpad, stare frižidere, stara vrata, morski otpad i gume sa podmorja. Grupa od osam ronilaca je sakupila jedan kontejner otpada sa podmorja uključujući gume, željezo, građevinski i sitni otpad.

“Akcije ovog tipa su veoma važne za podizanje svijesti građana i ujedno i služe da se ojača društvena odgovornost pojednaca koji zajedno mogu imati veliki uticaj. Preko 10 naših partnera na lokalnom nivou je koordinisalo akcije širom zemlje, i veoma smo im zahvalni na podršci. Takođe, javna preduzeća i opštine kao i brojni sponzori su značajno podržali lokalne akcije i dali podršku na terenu.” kazala je Milica Boca iz NVO "Ne bacajte boce".

U Nikšiću, na jezeru Krupac, članovi Ekološkog pokreta "Ozon" i 15 volontera sakupili su 25 vreća otpada. U Podgorici je 15 volontera čistilo obale rijeke Zete u naselju Rogami. U Bijelom Polju, NVO "Multimedijal MNE" na lokaciji ostrva Sinjavac sa grupom od 40 volontera je sakupila 20 vreća otpada. Na drugoj lokaciji, izvorištu rijeke Lješnice desetak volontera uz kooridinaciju turističke agencije Balcanica je sakupilo 20 vreća otpada.

U Beranama, kazali su iz EU Info Centra, S.R.K Lim sa 18 volontera je uspio sakupiti dva kamiona otpada dužinom od tri kilometra uz rijeku Lim. Na lokaciji u blizini naselja Hareme, 16 volontera i sedam radnika komunalnog preduzeća su čistili divlju deponiju koja se na tom mjestu nalazila i sakupili preko dvije tone otpada uključujući i kamion građevinskog otpada.

Volonteri i volonterke, uz poštovanje mjera NKT-a, sakupljali su otpad u dvije kategorije - plastiku i sve ostalo. Nakon što se sakupljanje završilo, lokalni koordinatori i njihovi timovi za reviziju otpada analiziraju koji predmeti od plastike su se najviše našli na obalama i od kojih proizvođača.

“Četvrtu godinu zaredom Delegacija EU u Crnoj Gori i EU Info Centar pružaju punu podršku ovoj ali i svim drugim sličnim akcijama. Raduje nas što iz godine u godinu bilježimo sve veći broj onih koji su spremni da se uključe da zajedno očistimo makar jedan dio svojeg okruženja. Ono što zabrinjava je činjenica da se količina otpada koju sakupljamo ne smanjuje. Zato je potrebno ne samo organizovati ave akcije obilježavajući Evropski Dan čišćenja obala već to treba činiti svaki dan“, poručili su iz EU Info Centra.

Po završetku svih akcija, uključujući i dvije lokacije koje se čiste u nedjelju, 20. septembra na rijeci Ćehotini u Pljevljima i Solani u Ulcinju, projektni tim će, uz podatke sa revizija, pripremiti detaljan izvještaj o stanju na lokacijama i nađenom otpadu.

Revizija otpada se vrši po metodologiji globalnog pokreta #breakfreefromplastic. Izvještaj revizije otpada će, osim detaljne analize, sadržati preporuke za vladine institucije, jedinice lokalne samouprave, komunalna preduzeća, kao i za proizvođače plastike kako bi se adresirao problem smanjenja otpada, njegovog sakupljanja, ponovne upotrebe i recikliranja.

Bonus video: