Peković: Nadam se da će Duletić uspjeti da objasni praznu sindikalnu kasu

V.d. direktora "Parking servisa" Žarko Peković podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika sindikalne organizacije Mila Duletića, optužujući ga za nezakonito poslovanje

7973 pregleda 2 komentar(a)
Jedan od punktova Parking servisa, Foto: Vuk Lajović
Jedan od punktova Parking servisa, Foto: Vuk Lajović

Međusobna optuživanja o nepotizmu i političkom zapošljavanju nastavljaju se u budvanskom opštinskom preduzeću "Parking servis".

Nakon što je predsjednik sindikalne organizacije tog preduzeća Milo Duletić uputio dopis Agenciji za sprečavanje korupcije da je v.d. direktor Žarko Peković raspisao oglas i zaposlio svoju snahu, a svoju partnerku premjestio na bolju funkciju, Peković je osnovnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu, jer se Duletić, kako je naveo “nezakonito nalazi na pomenutoj funkciji“.

“Duletić se kao politička ličnost u prethodnom mandatu lokalnog parlamenta u Budvi bio odbornik Demokrata i u toku izbora se nalazio na odborničkoj listi”, naveo je Peković.

Konstatovao je da je sindikat predmet izviđajnog postupka inspekcije za privredni kriminal, zbog finansijskog poslovanja.

“Otud i nervoza gospodina Duletića posljednjih dana u Parking servisu i kroz medijsku lažnu propagandu pokušava da sakrije moj pokušaj da javno razotkrijem sve malverzacije Parking servisa iz prethodnog perioda. S obzirom na to da je prethodno rukovodstvo zaposlilo za protekle tri i po godine preko 30 radnika, čudi tolika zabrinutost sindikalne organizacije za popunjena tri radna mjesta na zakonom propisan način”, ističe Peković.

On navodi da je sakrio činjenicu da u Parking servisu radi i njegova snaha Blanka Duletić.

“Koja je u periodu svog pripravničkog rada u našem preduzeću istovremeno na nezakonit način ostvarivala zaradu kroz formu ugovora o djelu kao radnica na održavanju higijene za iznos od 200 eura, iako na toj poziciji nije nikada stvarno radila, jer je tu već radno angažovana druga radnica posljednjih 15 godina. Duletić je sakrio činjenicu da je njegovoj snahi preduzeće plaćalo avionske karte za odlazak na navodno usavršavanje u Beograd, iako tada nije bila radno angažovana“, optužio je Peković Duletića.

On je podsjetio da je početkom 2019, kada je formirana služba za iscrtavanje parkirališta zbog snahe, Duletić kao predsjednik sindikata nije potpisao promjenu sistematizacije do promjene Kolektivnog ugovora.

“Tada mu nije smetala pravna nedoumica oko izbora kandidata na konkursu za to radno mjesto, jer je između dva kandidata izabrana njegova snaha iako je imala završen saobraćajni fakultet, smjer vazdušni, za razliku od druge kandidatkinje koja je imala završen smjer drumski saobraćaj, pa je ispalo da je za izcrtavanje parkirališta pogodniji stručnjak sa vazdušnim smjerom“, ističe Peković.

Naglašava da Duletić obmanjuje javnost, jer uporno pokušava da sakrije nepotizam koji sprovodi politička struktura kojoj on pripada.

“U 2019. u Parking servisu radno je angažovan i brat od strica bivšeg predsjednika Opštine Budva Dragana Krapovića. Kada sam se kao jedan od dva učesnika konkursa za mjesto pomoćnika direktora krajem 2017. godine uredno prijavio, odbijen sam, jer je isto radno mjesto bilo politički obezbijeđeno za člana opštinskog odbora Demokratske Crne Gore Marka Andrića i kao pravnu pouku mi je ostavljen rok od osam dana žalbe sudu u Kotoru. Tada se Duletić nije žalio na pravne pouke koje su njemu odgovarale. Iako Duletić pokušava na nevješt i neuk način da objasni moje nepostojeće greške u poslovanju, nadam se da će makar uspjeti da objasni praznu sindikalnu kasu i zbog čega je na nezakonit način u periodu od 2017-2019. pisao sebi pun fond prekovremenih sati, iako ne posjeduje nijednu evidenciju interne kontrole na čijem se čelu nalazi, kao ni pun fond mjesečnih radnih sati“, naveo je Peković.

Agencija češlja odluke o zapošljavanju

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je postupak protiv preduzeća Parking servis i o tome pismeno obavijestila Duletića, koji je prijavio da je Peković smišljeno tri dana uoči izbora rapisao oglas za prijem radnika u stalni radni odnos i zaposlio svoju snahu Stanu Peković.

“Pokreće se postupak protiv DOO Parking servis radi utvrđivanja povrede člana 44 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izvornih kampanja radi zaposlenja lica na neodređeno vrijeme u periodu dana raspisivanja do dana održavanja izbora“, navodi se u dopisu ASK upućenom Duletiću.

Povezani članci

15. Septembar 2020.

Sindikat tvrdi da je Peković zaposlio i snahu

Bonus video: