Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Posjetili sjedišta Jehovinih svjedoka i “Svetionika”

Kada je u pitanju društveno prihvatanje te Jehovinih svjedoka, konstatovano je da su i dalje snažne predrasude i neznanje, pri čemu su prepoznati i konkretni incidenti kao posljedica netolerancije i podsticanja mržnje

5990 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava (MLJMP) nastavilo je sa posjetama malim vjerskim zajednicama koje su uredno evidentirane i djeluju u Crnoj Gori, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Državni sekretar Aleksandar Saša Zeković, direktor Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Ismet Latić i savjetnica u MLJMP Nermina Đoković danas su, kako je saopšteno, kroz odvojene aktivnosti, posjetli sjedišta Hrišćanske vjerske zajednice Jehovini svjedoci i Hrišćanskog centra “Svetionik”.

Predstavnici Hrišćanske vjerske zajednice Jehovini svjedoci Zoran Lalović i Dejan Vujadinović predstavili su, kako navode iz Ministarstva, unutrašnju organizaciju i kapacitete, kao i ciljeve vjere. "Istakli su opredjeljenje te zajednice da snažno doprinosi društvu, ali uz miroljubivost i punu političku neutralnost, što znači da ne učestvuju na izborima. Djeluju u 240 zemalja svijeta okupljajući preko 9 miliona vjernika."

Ukazali su, dodaje se, da je služba propovijedanja prepoznatljiv način ispoljavanja te vjere, prenoseći drugima ono što govori Biblija. "Nude razgovor ali na njemu ne insistiraju jer svako može da ga ne prihvati. Kazali su da nailaze i na odbojni stav zbog preovladavajućeg ambijenta koji ih prepoznaje kao navodnu sektu, pri čemu uvažavaju sve osobe koje su negativne prema njima."

Ukazano je na primjere u svijetu, poput Rusije, gdje Jehovinim svjedocima nije dozvoljeno djelovanje i izloženi su progonu. "Vjernici se i u tim okolnostima ponašaju miroljubivo i čine sve što mogu da ne kompromituju svoju vjeru", dodaje se u saopštenju.

Konstatovano je, navode iz Ministarstva, da su za Jehovine svjedoke izuzetno značajni međunarodni standardi jer oni pomažu da se u bitnom popravi postupanje vlasti i praksa poštovanja ljudskih prava u pojedinima zemljama.

Razgovarano je, u crnogorskom kontekstu, o društvenom prihvatanju te vjerske zajednice. "Konstatovano je da su i dalje snažne predrasude i neznanje pri čemu su prepoznati i konkretni incidenti kao posljedica netolerancije i podsticanja mržnje - Nikšić, Podgorica, Danilovgrad i Herceg Novi. Zajednički je pohvaljena Uprava policije i postupanje policijskih službenika a MLJMP je prepoznalo i pitanje dosljednog djelovanja nadležnih tužilaca."

Prepoznate su, stoji u saopštenju Ministarstva, i određene prepreke pri slobodnom izražavanju vjere. "Konstatovana je potreba daljeg obrazovanja javnih službenika koji su obavljanjem službene dužnosti pozvani da komuniciraju sa vjerskim zajednicama, posebno službenici komunalne policije. MLJMP obratiće se načelnicima komunalnih policija u opštinama u kojima se registruje neprofesionalnost zasnovana na predrasudama."

Aktivnosti i iskustvo Hrišćanskog centra “Svetionik” predstavili su glavne starješine Dragan i Vesna Novaković, koja je, kako navode iz Ministarstva, i prva teološkinja protestantsko jevanđeoske orijentacije u Crnoj Gori. "Dobro su prihvaćeni u neposrednom okruženju ali su pitanje nasilja i predrasuda. Pojedini učesnici nedavnih litija su napali njihove prostorije, polomili stakla i uništili tablu sa nazivom vjerske zajednice. Ova vjerska zajednica je prepoznata po svom humanitarnom radu i podrškom prema ugroženim grupama, posebno samohranim majkama. Založili su za još intenzivniju komunikaciju i saradnju države i vjerskih zajednica u domenu socijalnih servisa."

foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Ovo su, ističe se u saopštenju, prve zvanične državne posjete malim vjerskim zajednicama.

"Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, zasnovan na međunarodnom standardima, je obezbijedio jednakost svih vjerskih zajednica i uživanje prava i sloboda bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Vlada Crne Gore u kontinuitetu pokazuje privrženost najboljoj evropskoj demokratskoj praksi i odlučna je da osigura jednako postupanje prema svim vjerskim zajednicama i uživanje prava i sloboda koje garantuje Evropska konvencija o ljudskih pravima", zaključuje se u saopštenju.