Vuk na ulici nije opasan

Aktuelni direktor AZLP i bivši državni tužilac Ivan Medojević lani je odbacio krivičnu prijavu protiv Aleksandra Novovića, zaključivši da nije počinio krivično djelo “izazivanje opšte opasnosti”. Novović je više puta prijavljivan da njegovi vukovi izlaze iz dvorišta, a nije sankcionisan iako je utvrđeno da nema ni uslove ni dozvolu za držanje divljih životinja

23305 pregleda 63 reakcija 16 komentar(a)
uk za kojim se tragalo u subotu završio u dvorištu kuće nedaleko od imanja Novovića, Foto: Privatna arhiva
uk za kojim se tragalo u subotu završio u dvorištu kuće nedaleko od imanja Novovića, Foto: Privatna arhiva

Više puta aktivisti za zaštitu životinja podnosili su krivične prijave protiv Aca Novovića iz Podgorice, i zbog bježanja vukova sa njegovog imanja, a jednu je odbacio i aktuelni direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP), tada državni tužilac, Ivan Medojević.

Medojević je u oktobru prošle godine odbacio krivičnu prijavu, ne nalazeći da postoji osnovana sumnja da je Novović koji je, pored ostalog, prijavljen i jer mu je “vuk pobjegao iz dvorišta u naselju Blok 5, u Podgorici”, prekršio Krivični zakonik i učinio krivično djelo “izazivanje opšte opasnosti”.

Prema rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid, prijava je podnesena dvije godine prije nego što je Medojević donio rješenje.

U obrazloženju odluke Osnovnog državnog tužilaštva (ODT), navodi se da, na osnovu obavještenja prikupljenog od Novovića, on “iz humanih razloga odgaja životinje”, i “ima odgovarajuće uslove da čuva vukove”.

U rješenju kojim odbacuje krivičnu prijavu, Medojević dodaje i navode Novovića da su mu posljednjih 10 godina dolazile “razne inspekcije i kontrole”, te da “nikad nije podnosio zahtjev za izdavanje dozvole”.

U iskazu, Novović je potvrdio da mu je i ranije, “prije pet godina”, jedan vuk izašao sa imanja, ali da ga je uhvatio nakon deset metara i da ni na koji način nije predstavljao opasnost za okolinu.

U obrazloženju u kojem navodi da nema osnovane sumnje da je Novović izvršio krivično djelo “izazivanje opšte opasnosti”, piše i da Novović na imanju drži vukove, “tačnije mladunče evropskog vuka, koji ne spada u zaštićenu vrstu”, da se više puta obraćao nadležnima da riješe problem njihovog smještaja, te da ne postoji osnovana sumnja da je izvršio krivična djela iz prijave.

Cijenio iskaz Novovića: Medojević -
Cijenio iskaz Novovića: Medojević -foto: Boris Pejović

Novović se godinama u javnosti pominje kao držalac vukova, o čemu je i sam više puta govorio za medije. Posljednji put o njemu se čulo u petak, kada je, kako se pretpostavlja, u poslijepodnevnim satima, vuk pobjegao iz njegovog dvorišta. Potjera u naselju Tološi završena je oko 21 sat, kada je služba “Čistoće” uhvatila i životinju vratila Novoviću.

Sjutradan je, međutim, organizovana nova potjera, nakon što su komšije prijavile da se u njihovom dvorištu u Dalmatinskoj ulici nalazi vuk. O svemu je objavljeno i više video-zapisa.

Novović je negirao da je u pitanju njegov vuk.

“Vijestima” su iz Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) ranije kazali da u njihovoj evidenciji nije prijavljen nijedan držalac vukova iz Tološa.

Životinja je, prema nezvaničnim informacijama, privremeno smještena na drugu lokaciju, u prihvatilište u selu Blizna.

EPA je vlasniku tog prihvatilišta Miljanu Miličkoviću u martu dozvolila držanje više jedinki divljih životinja, među kojima su i mužjak mrkog medvjeda i ženka evropskog vuka. Nezvanično, Miličković nije podnosio i zahtjev za registraciju prihvatilišta.

O potjeri vukova u naselju Tološi, “Vijestima” nisu odgovorili iz Uprave policije (UP), Uprave za inspekcijske poslove (UIP) i EPA.

Prema navodima inspekcije iz juna, Novović nikad nije prijavio vukove, a na osnovu njegovog iskaza, “jer direktan uvid u kaveze nije bio moguć”, inspektori su 25. maja saopštili da on u više kaveza, u dvorištu kuće, drži osam odraslih i 15 mladih vukova.

Iz UIP i EPA tada su potvrdili da Novović za držanje divlje životinje - vuka, nikad nije dobio dozvolu nadležnih, da je ekološka inspekcija sudu za prekršaje protiv njega podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Kazali su i da je, prema tada važećem Zakonu o zaštiti prirode, predloženo oduzimanje divljih životinja i da se one smjeste kod ovlašćenog pravnog lica koje za to ispunjava uslove.

Novović je tokom nadzora u maju, ali i desetak godina ranije, rekao inspektorima da radi na obezbjeđivanju uslova za držanje vukova. Prema njegovim riječima, vukove drži 35 godina, kada je nabavio prve mladunce. Inspektorima je u maju rekao da su tada zatečeni vukovi četvrta generacija, da su uzgajani u zatočeništvu, te da nijedan od nije direktno iz prirode.

CZIP: Ako ne može država, životinje zbrinuti van Crne Gore

Zakon o zaštiti prirode predviđa da, ako u Crnoj Gori ne postoje uslovi za zbrinjavanje neke divlje životinje, ona može da bude predana i nekom van države, ovlašćenom za čuvanje i držanje divljači.

Biolog Aleksandar Perović, koji u Centru za zaštitu i proučavanje ptica od 2012. radi na programu istraživanja sisara, posebno krupnih zvjeri, kazao je da su strane organizacije zainteresovane za zbrinjavanje vukova iz Tološa.

“Zainteresovanost međunarodnih organizacija da se riješi pitanje trajnog smještaja vukova postoji, i očekujemo da će se ići u tom pravcu”, rekao je on “Vijestima”.

Zakon o zaštiti prirode predviđa oduzimanje primjeraka divljih vrsta životinja, ako se one drže suprotno propisima.

U dijelu “Oduzimanje životinja koje se drže u zatočeništvu”, navodi se da “primjerci divljih vrsta životinja koje se drže u zatočeništvu bez dozvole i suprotno uslovima datim u dozvoli za držanje u zatočeništvu privremeno ili trajno se oduzimaju i predaju pravnom licu ili fizičkom licu koje ovlasti organ uprave”.

Bonus video: