Podrška najpogođenijima i jačanje solidarnosti da budu prioriteti

Gašparikova je kazala da je istraživanje UN75 pokazalo da građani Crne Gore vrlo jasno i realno sagledavaju globalna zbivanja i trendove

1896 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Podrška najpogođenijim zajednicama, jačanje solidarnosti i univerzalni pristup zdravstvenim uslugama treba da budu prioriteti međunarodne zajednice u odgovoru na pandemiju KOVID-19, ocijenili su crnogorski građani koji su se uključili u globalne konsultacije pokrenute povodom 75. godišnjice postojanja Ujedinjenih nacija (UN).

Iz UN-a saopšteno je da su konsultacije, koje su pokrenute u januaru ove godine i sprovedene širom svijeta, omogućile da se čuju snažni pozivi da se djeluje na polju nejednakosti i klimatskih promjena, kao i apeli za veću solidarnost.

“Kroz različite forme dijaloga, UN su pitale ljude iz svih krajeva svijeta o njihovim nadama i strahovima za budućnost”, kaže se u saopštenju.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova posebno je naglasila aktivno učešće Crne Gore u tom procesu.

„Više od jedan odsto crnogorske populacije aktivno se uključilo u globalni dijalog o budućnosti međunarodne saradnje, direktno ukazujući na razvojne prioritete, rastuće izazove i moguća rješenja“, kazala je Gašparikova.

Ona je rekla da stavovi građana Crne Gore u dobroj mjeri korespondiraju sa globalnim ishodima dijaloga UN75.

Gašparikova je kazala da je istraživanje UN75 pokazalo da građani Crne Gore vrlo jasno i realno sagledavaju globalna zbivanja i trendove.

Ona je rekla da posebno ohrabruje činjenica da jasno prepoznaju važnost multilateralizma, budući da je većina učesnika označila međunarodnu saradnju kao esencijalnu u suočavanju sa ključnim izazovima koji predstoje.

“Prema mišljenju građana Crne Gore, prioriteti međunarodne zajednice u odgovoru na pandemiju KOVID-19 moraju biti podrška najpogođenijim zajednicama, jačanje solidarnosti, kao i neophodnost univerzalnog pristupa zdarvstvenim uslugama”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da kada je riječ o globalnim razvojnim prioritetima, crnogorski građani ističu veće poštovanje ljudskih prava, bolju zaštitu životne sredine i veće mogućnosti zapošljavanja.

Klimatske promjene, oružani sukobi i rizici vezani za zdravlje su globalni trendovi koji će, kako smatraju građani Crne Gore, obilježiti budućnost.

Iz UN-a kazali su da je u konsultacijama do 21. septembra učestvovalo više od milion ljudi iz svih zemalja svijeta i svih sfera života.

Prema njihovim riječima, ispitanici iz različitih regiona, starosnih i društvenih grupa bili su jedinstveni u pogledu prioriteta za budućnost.

Navodi se da je u jeku krize koju uzrokuje pandemija KOVID-19, neposredni prioritet za većinu ispitanika bolji pristup osnovnim uslugama - zdravstvenoj zaštiti, bezbjednoj vodi i sanitarijama, kao i obrazovanju, praćen većom međunarodnom solidarnošću i većom podrškom onima koji su najteže pogođeni.

Tu, kako se dodaje, spadaju i smanjenje nejednakosti i obnova inkluzivnije ekonomije.

“Kada je riječ o izazovima koje nosi budućnost, najveću zabrinutost izazivaju klimatska kriza i uništavanje prirodnog okruženja. U ostale prioritete spadaju obezbjeđivanje većeg poštovanja ljudskih prava, rješavanje sukoba, borba protiv siromaštva i smanjenje korupcije”, navodi se u saopštenju.

Iz UN rekli su da više od 87 odsto ispitanika smatra da je globalna saradnja od suštinskog značaja za suočavanje sa današnjim izazovima i da je pandemija međunarodnu saradnju učinila još nužnijom.

“Nakon 75 godina od osnivanja, šest od deset učesnika dijaloga vjeruje da su UN svijet učinile boljim mjestom. Kada posmatraju budućnost, 74 odsto njih vidi UN kao „ključne" u suočavanje sa budućim izazovima”, naveli su iz UN-a.

Međutim, kako su kazali, ispitanici žele da se UN promijene i inoviraju, da u 21. vijeku budu inkluzivnije za razne aktere i postanu transparentnije, odgovornije i djelotvornije.

Bonus video: