Nikšić: Na deponiji Mislov do u toku noći izbio požar

Deponija Mislov do otvorena je 2003. godine, ali kao privremena, što će, očigledno, ostati do daljnjeg, iako je davno premašila svoje kapacitete

5594 pregleda 21 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Na privremenoj deponiji Mislov do, koja je od centra Nikšića udaljena oko šest kilometara, u toku noći izbio je požar.

„Od četiri ujutro smo angažovani na gašenju požara. Pored nas uključeno je i jedno vozilo Komunalnog preduzeća. Jedan kraj, na kome gori je nepristupačan. Nastavićemo sa gašenjem sve dok u potpunosti ne lokalizujemo požar“, kazao je „Vijestima“, komandir Službe zaštite i spašavanja, Veselin Gardašević.

Deponija Mislov do otvorena je 2003. godine, ali kao privremena, što će, očigledno, ostati do daljnjeg, iako je davno premašila svoje kapacitete. Nažalost, pomenuti požar nije prvi koji se desio na pomenutoj deponiji.

„Tokom terenskog obilaska naš tim je čuo i detonacije što je ozbiljna prijetnja, ako znamo na opasnost od metana prisutnom na tom prostoru. I ovaj slučaj prijavljen je nadležnoj inspekciji pa ćemo pratiti šta će se preduzeti i ko će i da li će odgovarati zbog ovoga. Nikšiću treba Centar za pametno upravljanje otpadom, ako želimo zaustaviti dalje ugrožavanje javnog zdravlja i životne sredine“, kazao je direktor Ekološkog pokreta “Ozon“, Aleksandar Perović.

Mislov do, površine od blizu dva hektara, i dalje je jedino odlagalište gradskog otpada. Godišnje se na pomenutoj deponiji odloži više od 20 hiljade tona komunalnog otpada. Ekolozi i mještani okolnih naselja su više puta tražili od opštine da se deponija zatvori i da se pristupi njenoj sanaciji.

„Neuređeno gradsko smetlište ,Mislov do' prava je ekološka bomba u našem gradu i ovakvi prizori dokazuju nesposobnost nadležnih ne da upravljaju, što je zakonska obaveza, već i da održe minimalnu kontrolu na ovim masivom različitih vrsta otpada na Budošu. Porazno je da se na ovakav način ne brine o životnoj sredini i javnom zdravlju, naročito u doba virusa korona kada je neophodno obezbjediti da se svi negativni efekti svedu na minimum“, istakao je Perović.

Ekolozi su više puta isticali da je prava šteta što se lokacija na kojoj se nalazi deponija ne pominje kao jedan od najljepših vidikovaca u tom dijelu grada, već kao „ekološka bomba“.

Bonus video: