Ljekari u Nikšiću imaju dnevno do stotinu pregleda

"Trenutno imamo 812 oboljelih i 766 oporavljenih. Mi smo prije četiri sedmice imali 75 oboljelih na teritoriji opštine Nikšić i preko 290 oporavljenih. To nam govori koliko imamo oboljelih za ovaj kratak vremenski period, a najčešći uzroci su bili masovna okupljanja i nepoštovanje mjera" poručila je Ivona Drašković, epidemiolog u nikšićkom Domu zdravlja

7671 pregleda 321 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Situacija u opštini Nikšić je, kada je u pitanju broj kovid oboljelih, zabrinjavajuća i ukoliko građani ne budu poštovali mjere nadležni se plaše da bi taj broj mogao da bude još veći.

"Trenutno imamo 812 oboljelih i 766 oporavljenih. Mi smo prije četiri sedmice imali 75 oboljelih na teritoriji opštine Nikšić i preko 290 oporavljenih. To nam govori koliko imamo oboljelih za ovaj kratak vremenski period, a najčešći uzroci su bili masovna okupljanja i nepoštovanje mjera. Mi kao zdravstveni sistem ne možemo da se izborimo s tim, već nam moraju pomoći građani. To je da se ispoštuju one mjere o kojima mi stalno pričamo, nošenje maski, naročito u zatvorenim prostorijama i ono što je najvažnije, da se smanje okupljanja", poručila je Ivona Drašković, epidemiolog u nikšićkom Domu zdravlja.

Prema njenim riječima, trenutno u Domu zdravlja rade četiri tima, dok je peti određen za kućne posjete.

"Po ljekaru dnevno bude od 70 do 100 pregleda. Broj uzoraka koji se nose u Institut je veliki, preko 100 uzoraka svakog dana i taj broj govori da je to zaista opravdano i ciljano testiranje. Kapaciteti Opšte bolnice su popunjeni, pa slijedi njihovo proširivanje. Mislim da se otvara jedan dio ORL. Nadamo se da će uz neke represivne mjere i ljudi samosvjesno vidjeti da moraju da poštuju mjere. Mi se nadamo i padu broja oboljelih, jer je prošao period inkubacije od tih posljednjih okupljanja", kazala je Drašković.

foto: Svetlana Mandić

U Opštoj bolnici Nikšić je zbog koronavirusa hospitalizovano 78 pacijenta od kojih je sedam životno ugroženo i nalazi se na intezivnom liječenju.

"Ostali su stabilnih vitalnih parametara i osjećaju se dobro. Na respiratoru trenutno nema pacijenata", navodi se u šturom saopštenju iz bolnice.

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti "Dr Jovan Bulajić" u Brezoviku od 60 kreveta namijenjeni kovid pacijentima 47 je zauzeto.

"U kovid bloku stanje je trenutno stabilno. Pacijenti su dobrog opšteg stanja, stabilnih vitalnih parametara, pretežno sa umjereno teškom kliničkom slikom. Svi imaju razvijene forme obostranih upala pluća, ali su stabilni i pokriveni terapijom po protokolima SZO“, kazala je dr Dragica Gudelj, ljekar u kovid bloku u Brezoviku.

Dragica Gudelj
Dragica Gudeljfoto: Svetlana Mandić

Prema njenim riječima dnevni priliv pacijenata je pet-šest, koliko ih i otpuste.

"U najvećem piku, prije desetak dana, imali smo čak 33 prijema u roku od tri sata što je bio veliki problem koji smo na svu sreću dobro riješili. Trenutno na kovid bloku rade četiri ljekara, što pokriva te kapacitete. Sve ovo nije ni nas zaobišlo. Imamo četiri zaražena zaposlena – tri medicinske sestre i jednog ljekara. Oni su dobrog opšteg stanja, stabilni su i na kućnom liječenju i za sada njihova mjesta pokrivamo dosta dobro“, kazala je Gudelj.

Bonus video: