Kolašin: Skoro 15 hiljada eura jednokratne pomoći za šest mjeseci

Po istom osnovu tokom cijele prošle godine isplaćeno je 14.000 eura, piše u informaciji o ostvarivanju socijalno-zaštitnih prava, koje će pred odbornicima biti na narednoj Skupštini opštine (SO)

4638 pregleda 4 komentar(a)
Centar Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Centar Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Za prvih šest mjeseci ove godine iz kolašinskog opštinskog budžeta isplaćeno je čak 14.630 eura za jednokratne socijalne pomoći. To je više od 97 odsto iznosa planiranog da se u tu svrhu isplati za cijelu godinu.

Po istom osnovu tokom cijele prošle godine isplaćeno je 14.000 eura, piše u informaciji o ostvarivanju socijalno-zaštitnih prava, koje će pred odbornicima biti na narednoj Skupštini opštine (SO).

Tokom prošle godine predsjedniku Opštine podneseno je 165 zahtjeva za ostvarivanje tog oblika socijalne zaštite.

Kako je objašnjeno „pravo na ostvarivanje jednokratne novčane pomoći imaju pojedinci i porodice koji se nalaze u stanju izuzetno teške situacije, koju ne mogu samostalno da prevaziđu...“.

Za ostvarivanje prava na naknadu za opremu za svako novorođeno dijete podnesena su 54 zahtjeva i za taj oblik socijalne zaštite isplaćeno je 5.400 eura.

„Od strane Opštine Kolašin nije realizovana pomoć u kući i u narednom periodu Opština će nastojati da stvori uslove za ostvarivanje tog oblika socijalne zaštite. U narednom periodu, takođe, pristupiće se daljem unapređenju opštinskih odluka, koje se odnose na ostavrivanje prava lica koja se nalaze u stanju socijalne potrebe. U prvom redu, riječ je o odluci o rješavanju stambenih potreba po osnovu prava na socijalno stanovanje...“, navodi se u Informaciji.

Bonus video: