Jubilej DMEN-a: Pored brošure i izložbe urađen i film

„Brošurom iznosimo i predlog za prenamjenu objekata u gradskom jezgru kao što je Dom revolucije. To je naravno zelena ideja i od njega bi napravili Priordnjački centar sa tri osnovne komponente a to su: botanička bašta, akvarijum i prirodnjački muzej“, kazala je Tanja Rabrenović
125 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2018. 08:25h

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) iskoristilo je jubilej, 25 godina uspješnog rada, da predstavi rezultate šestomjesečnog projekta „Promocija i valorizacija nedovoljno iskorišćenih eko turističkih potencijala Nikšića“, realizovanog uz finansijsku podršku Skupštine opštine Nikšić. Kako je kazao Miodrag Karadžić, predsjednik DMEN-a, planirali su da tokom trajanja projekta prikupe podatke za maksimum 15 lokaliteta, ali taj broj nijesu mogli da smanje ispod 22.

„Pored lokaliteta sa kojima šira javnost nije upoznata, kao što su tvrđava Voltica, Jerinin grad, arheološko nalazište Gradina, prikupili smo podatke i obradili lokalitete koji nijesu dovoljno afirmisani poput Slanog jezera, koje je značajan eko-turistički lokalitet sa aspekta razvoja sportskog ribolova i kamperskog turizma, a ima i izuzetan ornitološki značaj“, kazao je Karadžić.

Svi ti lokaliteti nalaze se u dvojezičnoj (crnogorski i engleski jezik) brošuri „Upoznaj skriveni Nikšić“ koja je podijeljena u pet tematskih oblasti – vode, speleološki objekti, kulturno-istorijski spomenici, ekoturizam i gastronomske manifestacije.

„Brošurom iznosimo i predlog za prenamjenu objekata u gradskom jezgru kao što je Dom revolucije. To je naravno zelena ideja i od njega bi napravili Priordnjački centar sa tri osnovne komponente a to su: botanička bašta, akvarijum i prirodnjački muzej“, kazala je Tanja Rabrenović.

Tokom realizacije projekta postavljene su četiri informacione table – pored Slanog i Liverovićkog jezera, pored puta prema Lukavici i na skretanju u eko park Blace. Urađen je i dokumentarni film koji je prikazan tokom predstavljanja rezultata projekta, a publika je imala priliku i da vidi najboljih 15 fotografija, od 72 koliko ih je pristiglo na foto konkurs „Neiskorišćeni turistički biseri Nikšića“. Nagrade su uručene autorima najboljih fotografija – Milanu Šapuriću, Jovanu Krušiću, Aleksi Miniću, Ani Petrović, Ivanu Đuroviću, Gavrilu Kneževiću, Dobrislavu Bajoviću i Jeleni Ivanović.

DMEN se zahvalio prijateljima koji su im pomogli da na najbolji način realizuju zacrtano – NVO „Župa u srcu“ i „Zagrad Montenegro“, Turističkoj organizaciji Nikšić, sportsko ribolovnim klubovima „Nikšić“ i „Župa“ i prof. dr Goranu Baroviću.

Daleko od primjene zakonskih regulativa

Nikšićki srednjoškolci i studenti Filozofskog fakulteta 18. januara 1993. godine osnovali su Društvo mladih ekologa Nikšić. Tokom 25.godina rada jedne od najstarijih aktivnih nevladinih organizacija u Crnoj Gori, prema riječima njenog predsjednika, realizovano je preko 70 projekata i više od hiljadu akcija, a broje 679 članova. Za proteklih 25.godina ekološka Crna Gora, prema riječima Karadžića, promijenila se „ni mnogo, ni malo“.

„Postoje pomaci u infrastrukturi i donošenju zakonskih regulativa, ali nije mnogo ostvareno jer nemamo adekvatnu primjenu tih regulativa na terenu i nemamo dovoljno usvojenih planova i programa. Prije svega mislim na plan i program upravljanja otpadom, vodenim resursima“, kazao je Karadžić.

Kada je u pitanju odlaganje otpada situacija se, prema njegovim riječima, nije mnogo promijenila – „još uvijek smo na nivou smetlišta“.

„Donedavno, Nikšić je bila jedina opština koja nije imala plan o upravljanju otpadom. Međutim, potrebno je da se sa nivoa države radi na tretiranju otpada, a država trenutno nema pravi plan. Nekoliko opcija se pominje – od opcije više sanitarnih deponija do jedne deponije sa spalionicom, ali konkretnog plana za upravljanje otpadom nema“, kazao je predsjednik DMEN-a.

Galerija

Bonus video: