Obilne padavine u Nikšiću, najgore prošlo gazdinstvo Mijuškovića: "Uništeno povrće, stradale kokoške..."

"Planiramo da sakupimo sve validne dokaze, fotografije, svjedoke, nalaz zemljišta i nalaz veterinara i da se zvaničnim zahtjevom obratimo svima – počev od mjesne zajednice, pa preko MUP-a, Komunalne inspekcije, Elektroprivrede, Opštine. U slučaju da ne dobijemo odgovor i zadovoljenje, naredni korak je da nas desetak angažujemo advokata i preko tužbe da se borimo do kraja”, poručili su Mijuškovići

27685 pregleda 65 reakcija 11 komentar(a)
Gazdinstvo porodice Mijušković, Foto: Privatna arhiva
Gazdinstvo porodice Mijušković, Foto: Privatna arhiva

Obilne padavine u Nikšiću prouzrokovale su problem na gradskim saobraćajnicama, ali i u pojedinim prigradskim naseljima. Izgleda da su najgore prošli stanovnici naselja Straševina gdje je došlo do izlivanja rijeke Mrkošnice koja je poplavila ulicu i pojedina dvorišta, a mještanima je pričinjena velika šteta. Najgore je prošlo gazdinstvo porodice Mijušković.

“Poplavljena je cijela bašta i svi usjevi su pod vodom. Uništeno je preko pola tone prvoklasnog domaćeg krompira, ali i ostalo povrće, raštan, paprike, paradjz, mrkva, tikve. Voda je prodrla i u štalu i u svinjac, i nažalost stradalo je dvadesetak kokošaka, a 20 svinja je bilo u hladnoj vodi nekoliko sati. Pošto su svinje jako osjetljive, najvjerovatnije će sve dobiti upalu pluća, infekcije i pitanje je i ako prežive da li će to meso uopšte biti za upotrebu, pošto je u taj kanal sprovedena atmosferska kanalizacija u koju plivaju ulja od automobila, nafte, opušci, smeće, i sva druga prljavština što se taloži na ulicama. Sve je to sada na našim baštama i u štalama”, kazali su “Vijestima” Mijuškovići.

Mijuškoviću kažu da se plavljenje Mrkošnice dešava svake druge godine i da za to veliku odgovornost snose nadležni.

Svinje na gazdinstvu Mijuškovića
Svinje na gazdinstvu Mijuškovićafoto: Privatna arhiva

“Nekada je Elektroprivreda čistila korito rijeke mašinom jednom godišnje i tada su poplave bile ublažene. Međutim, sada to ne rade. Planiramo da sakupimo sve validne dokaze, fotografije, svjedoke, nalaz zemljišta i nalaz veterinara i da se zvaničnim zahtjevom obratimo svima – počev od mjesne zajednice, pa preko MUP-a, Komunalne inspekcije, Elektroprivrede, Opštine. U slučaju da ne dobijemo odgovor i zadovoljenje, naredni korak je da nas desetak angažujemo advokata i preko tužbe da se borimo do kraja”, poručili su Mijuškovići.

Ekolozi godinama upozoravaju da se rijeke moraju zaštiti na odgovarajući način, a kada je Mrkošnica u pitanju, dio koji protiče kroz naselja je dobrim dijelom pretvoren u deponiju. Pored raznog otpada, nijesu rijetki slučajevi da se u pomenutoj rijeci mogu vidjeti i uginule životinje, a slivaju se i fekalije iz objekata za stoku koji su sagrađeni na obali.

Što se situacije u gradu tiče, komandir Službe zaštite i spašavanja, Veselin Gardašević, kazao je “Vijestima” da je situacija stabilna i da su ekipe u pripravnosti.

“Danas smo imali desetak poziva jer je ljudima voda prodrla u podrumske prostorije. Radi se o mještanima koji žive u užem dijelu grada. Situacija nije alarmantna i stavili smo nekoliko ekipa sa pumpama u pripravnosti”, kazao je Gardašević.

Bonus video: