Mještani Jabučna ogorčeni na način rekonstrukcije škole: Trule grede ostaju nad glavama?

Objašnjavaju da se prilikom poslova zamjene krova, započete prije par dana, ne mijenja dotrajala drvena konstrukcija - rogovi i grede, stari oko stotinu godina

13033 pregleda 3 komentar(a)
Mještani negoduju, direktor tvrdi da je sve po propisima, Foto: Privatna arhiva
Mještani negoduju, direktor tvrdi da je sve po propisima, Foto: Privatna arhiva

U toku je rekonstrukcija škole u bjelopoljskom selu Jabučno, ali nadležni ne mijenjaju dotrajale grede, već se ‘ojačavaju’ daskama sa strane.

Umjesto krova, postaviće lim koji će prije dvije godine skinut sa jedne hale u Mojkovcu.

foto: Jadranka Ćetković

To tvrde mještani tog sela devet kilometara udaljenog od Bijelog Polja, navodeći da su ogorčeni zbog načina obnove krova područnog odjeljenja Osnovne škole “Aleksa Bećo Đilas”.

Objašnjavaju da se prilikom poslova zamjene krova, započete prije par dana, ne mijenja dotrajala drvena konstrukcija - rogovi i grede, stari oko stotinu godina.

“Stare dotrajale grede, sa obje strane radnici oblažu običnim daskama, kako bi ih nivelisali za postavljanje krova. Kako se radi o školi koja je građena prije oko 100 godina, a čiji je krov posljednji put mijenjan 70-ih godina, strahujemo za bezbjednost učenika i nastavnog osoblja. Nevjerovatno je da se krov gradi pod takvih uslovima, na trulež od rogova, koju su uništili sipci”, kazao je Milenko Vujisić iz tog sela.

Predstavnik Mjesne zajednice tog sela Radojica Raonić (73) ispričao je da se se sjeća da je krov mijenjan kada je on bio dijete, jer je pomagao ocu da konjem prevezu crijep preko rijeke.

“Dotrajala škola je prokišnjavala, zbog čega je bila neophodna rekonstrukcija. Nevjerovatno je i da, kako smo saznali, školu treba da prekriju limom koji će da prenesu sa neke hale iz Mojkovca, koji je skinut prije dvije godine”, priča Raonić.

Nekada je u toj školi, objašnjava on, bilo i po četiri odjeljenja, a danas ide samo jedan đak.

Inače, u Jabučnom, udaljenom od Bijelog Polja samo devet kilometara, živi oko 60 stanovnika, a dječji plač čuje se samo u dvije kuće.

Mještani traže od nadležnih da se ispita zakonitost radova i pitaju se da li je moguće da će neko moći da primi ove radove.

Pitaju se da li je za staru građu, crijep i patos bilo prodaje kroz licitaciju, da bi se kupio bar “jedan rog”.

Iz Ministarstva prosvjete su odgovorili da je komletnu nabavku sprovela matična škola tog područnog odjeljenja “Aleksa Bećo Đilas”, na čiju adresu su uputili novinarku Vijesti.

Direktor: Konstrukcija je ojačana što čak i prevazilazi vrijednost ugovora

Direktor škole Nebojša Korać kazao je da je u pitanju dezinformacija javnosti i unošenje zabune.

“Projekat su uradila stručna lica, i naravno postoji i nadzor na terenu. I ne samo to, nego su i ojačavanja konstrukcije izvršena u obimu i na način koji čak i prevazilazi ugovor”, kazao je Korać.

U odgovoru “Vijestima”, naveo je da projekat vrijedan 14.000 eura finansira Ministarstvo prosvjete, a da je izvođač radova lokalna firma “Sošić do group”. Direktor ne spori da su grede obložene daskama, ali objašnjava...

“Krovna konstrukcija, prema procjeni stručnjaka je odličnog kvaliteta, čak mnogo bolja od današnje građe. Ona je pojačana dodatnim elementima - nosećim i ležećim gredama, čak i u obimu koji prevazilazi procjenu potrebnog”, kazao je Korać, dodajući da je projekat urađen u cilju afirmacije sela i ostanka mladih u selu.

Kazao je da je tačno da će na školi biti postavljen lim.

“Taj lim je dobijen besplatno i radi se o novom i kvalitetnom limu sa sportske hale, koji su oni skinuli prošle godine i riječ je o donaciji”, kazao je Korać.

Bonus video: