Tragovi vode do DPS-a

Član NVO “Crnogorska patriotska misao” Andrija Ćetković, koji je Glavnom gradu podnio zahtjev za binu za “Patriotski skup”, bivši je član Savjeta mladih Demokratske partije socijalista (DPS) i jedan od administratora zvanične DPS-ove Viber grupe

70655 pregleda 1293 reakcija 103 komentar(a)
“Odbrana” države ili partije: Patriotski skup, Foto: Savo Prelević
“Odbrana” države ili partije: Patriotski skup, Foto: Savo Prelević

Član Nevladine organizacije “Crnogorska patriotska misao” Andrija Ćetković koji je Glavnom gradu podnio zahtjev za binu za “Patriotski skup”, bivši je član Savjeta mladih Demokratske partije socijalista (DPS) i jedan od administratora zvanične DPS-ove Viber grupe, putem koje je i upućivan poziv za učešće u događaju održanom 6. septembra na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

Ćetković je juče, preko privatne firme, pa NVO, negirao sve veze za koje su ga “Vijesti” pitale, ali je kasnije u telefonskom razgovoru, potvrdio sve, pa i angažman u partiji Mila Đukanovića.

Kazao je, međutim, da nije prekršio zakon, da njegova NVO nije postavila binu za “Patriotski skup” i da su ispoštovali rješenje Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, koji je zahtjev za binu odbio, ali - dan pošto je događaj organizovan uz, kako su tada kazali iz Uprave policije, prisustvo 50.000 posjetilaca.

Zahtjev za postavljanje bine odbijen
Zahtjev za postavljanje bine odbijenfoto: Arhiva Vijesti

“Vijesti” su prije dva dana objavile da je Ćetković u ime NVO “Crnogorska politička misao” Sekretarijatu za komunalne poslove Glavnog grada podnio zahtjev za postavljanje bine, za održavanje “Patriotskog skupa”. Taj podatak navodi se u dokumentaciji koju su redakciji poslali iz Glavnog grada, odgovarajući na zahtjev za slobodan pristup informacijama (SPI). Tako se iz dokumenata vidi da je Ćetković zahtjev podnio 3. septembra, a da je 7. septembra, dan pošto je skup održan, sekretar Sekretarijata Marko Rakočević, koji je takođe prisustvovao događaju, potpisao rješenje i odbio zahtjev NVO “Crnogorska politička misao”.

Zahtjev za postavljanje bine koji je podnio Ćetković
Zahtjev za postavljanje bine koji je podnio Ćetkovićfoto: Arhiva Vijesti

Član te NVO Andrija Ćetković osnivač je i firme za grafički dizajn “Infinity Marketing”. Firma se, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), nalazi na istoj adresi koja se za tu NVO navodi u evidenciji nevladinih organizacija u Podgorici Ministarstva javne uprave (MJU). “Infinity Marketing” koristi i isti broj telefona, kojim je Ćetković prijavljen kao administrator DPS-ove Viber grupe.

Kako bi potvrdile da li je u pitanju ista osoba, “Vijesti” su juče uputile pitanja na email adresu firme.

Iz firme su negirali da imaju bilo kakvu saradnju sa NVO.

“Ova pitanja ste poslali firmi ‘Infinity marketing’ koja nema nikakvu saradnju sa NVO CPM i nije učestvovala, na bilo koji način, u organizaciji ‘Patriotskog skupa’. Pretpostavljamo da odgovore na vaša pitanja možete pokušati da dobijete od NVO CPM, a njihovu mail adresu smo pronašli na FB stranici”, piše u odgovoru firme.

Upit je proslijeđen i NVO, a u odgovorima redakciji, oni su preskočili pitanja o povezanosti sa privatnom firmom i da li je Andrija Ćetković iz te NVO ujedno i vlasnik privatne firme i administrator DPS-ove Viber grupe. Potvrdu o tome, Ćetković je dao sam kasnije u telefonskom razgovoru.

“Jedan od članova NVO CPM je 03.09.2020. podnio zahtjev u ime organizacije, samo i isključivo za postavljanje bine za skup koji je planiran za 06.09.2020. Cilj ovog skupa je bio da se mirno i simbolički iskaže patriotski odnos prema državi Crnoj Gori, njenim simbolima i antifašističkoj tekovini. Ove vrijednosti su i osnovna načela za koje se zalaže i bori naša NVO, shodno tome imali smo želju da učestvujemo u organizaciji skupa”, piše u odgovorima NVO.

Navode i da nakon podnošenja zahtjeva, do dana održavanja skupa, nisu dobili pozitivan odgovor nadležnih.

“Shodno tome, nismo nakon podnošenja zahtjeva obavljali nikakve pripremne radnje, pa ni one koje spominjete u vašim pitanjima i nismo na bilo koji način učestvovali u organizaciji skupa. Bilo kakav politički kontekst koji pokušavate da imputirate je netačan. Do sada kao NVO nismo imali zajedničke projekte ni sa jednom političkom strankom, niti bilo kojom državnom institucijom”, kazali su “Vijestima” iz NVO.

“Vijesti” su, pored ostalog, i firmi “Infinity Marketing” i NVO “Crnogorska politička misao”, uputile pitanja da li sarađuju sa DPS-om, u kojem svojstvu i na kojim poslovima.

Ćetković se novinarki javio porukom na Viberu, navodeći da je i dalje na raspolaganju. Nakon ponovljenog pitanja da li su njegova firma, ili on privatno, angažovani na bilo kojim poslovima za DPS, pozvao je i u telefonskom razgovoru, potvrdio sve prethodno negirano - da on jeste i osnivač NVO i vlasnik “Infinitiy Marketinga”, kao i da je administrator DPS naloga na Viberu. “Jedan od administratora”, naglasio je.

Ime Ćetkovića pojavljuje se u arhivi vijesti DPS-a krajem novembra 2019. Tada je objavljeno da je kao član Savjeta mladih učestvovao na seminaru “Progressive Leadership”, u organizaciji “Friedrich Ebert Stiftung”, koji se održao u Beogradu, Budvi i Zagrebu u periodu od juna do novembra. Ćetković je firmu osnovao u julu prošle godine. NVO “Crnogorska politička misao”, prema podacima MJU, osnovana je u martu. Na Facebook stranici NVO prvi sadržaj objavljen je 27. avgusta. U pitanju je link sa portala “Standard”.

Ćetković se pojavljuje i na stranici DPS-a
Ćetković se pojavljuje i na stranici DPS-afoto: Printscreen

“NVO ‘Crnogorska politička misao’, priloženim video zapisom opominje da 30. avgusta, po svaku cijenu moramo izaći na izbore, jer tog dana branimo ono što je naše i neprikosnoveno. Napokon, u nedjelju ćemo reći glasno, i jednom za svagda - dalje ruke od Crne Gore”, piše pored ostalog u tekstu. Priloženi video “Retrospektiva pokušaja rušenja Crne Gore od strane DF-a i crkve”, kasnije istog dana i kao samostalan sadržaj podijeljen je na Facebooku te NVO.

Osim Ćetkovića koji je podnio zahtjev za binu, do danas nije poznato da li je i ko prijavio “Patriotski skup”. Prema Zakonu o javnim okupljanjima i pripredbama, javni događaji i priredbe prijavljuju se najmanje pet dana prije dana održavanja. Iz Uprave policije, međutim, do danas nisu odgovorili na pitanja i zahtjev “Vijesti” za SPI na tu temu.

UP je na dan skupa saopštila da je na događaju bilo 50.000 posjetilaca, a prethodno, dok je trajalo okupljanje, izvijestili su i da “kolone vozila sa građanima iz pravca Nikšića, Danilovgrada i Cetinja još pristižu”.

Dvije sedmice prije toga, blokirani su prilazi Podgorici, a iz UP su kazali da su nesmetano odvijanje saobraćaja onemogućavali “građani vozilima i ikonografijom”. UP je saopštila i da su toga dana registrovana “krivična djela izvršena kršenjem mjera Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja koronavirusa okupljanjima većeg broja građana, nepoštovanjem fizičke distance i nenošenjem zaštitnih maski”.

I tada, i 6. septembra, na snazi je bila mjera Nacionalnog koordinacionog tijela protiv zaraznih bolesti (NKT) prema kojoj se “okupljanje građana radi održavanja javnih priredbi i drugih kulturno-umjetničkih manifestacija i festivala” ograničava na najviše 100 osoba.

Povezani članci

24. Septembar 2020.

Zabranili postavljanje bine dan nakon "Patriotskog skupa"

Bonus video: