Crnogorski vinari zapaženi: Žetva medalja u Londonu

Uzorke iz Crne Gore poslale svega četiri vinarije, a svaka je zaslužila makar medalju

4809 pregleda 117 reakcija 10 komentar(a)
Kvalitetno i bijelo i crveno vinarije "Vukićević", Foto: Privatna arhiva
Kvalitetno i bijelo i crveno vinarije "Vukićević", Foto: Privatna arhiva

Crnogorska vinarska proizvodnja dobila je potvrdu proklamovanog visokog kvaliteta i na međunarodnoj sceni - svi učesnici jedne od najvećih svjetskih smotri mogu se pohvaliti medaljama osvojenim u Londonu.

Da su vinari, prepoznati po sjajnim crvenim vinima, spremni da osvajaju i najprobirljivija tržišta bijelog vina, potvrdili su rezultati na “Decanter world wine awards, London, England2020”.

Jedno od najcjenjenijih ispitivanja kvaliteta, vinarije su završile sa zlatom, osam srebrnih i tri bronzane medalje.

U Londonu su uzorke iz Crne Gore poslale svega četiri vinarije, a svaka je zaslužila makar medalju.

Uz nezaobilaznog giganta - “Plantaže”, koje su osvojile zlato za “Vranac Pro Corde” iz 2016. godine, te brojne druge medalje za širok asortiman, sa uspjehom su testirana i vina grbaljske vinarije “Castel Savina”, te podgoričkih “Bogojević” i “Vukićević”. Srebrne medalje su tokom prethodne sedmice u Londonu zaslužili šardone “Castel Savina”, te crveno vino “Bogdan” vinarije Bogojević i bijelo vino “Malvazija”, vinarije Vukićević iz Beri.

Upravo je Malvazija bodovno bila najbliža zlatnoj medalji crnogorsih bijelih vina u Londonu.

“Tih par bodova potrebnih za zlato odnio je podatak da smo kandidovali mlado vino iz berbe 2018. godine. Da smo kandidovali Malvaziju 2016. siigurno bi osvojili zlatnu medalju. Mi smo, međutim, mala vinarija i željeli smo da dokažemo kvalitet vina koje ljudi mogu da kupe, pošto su starije berbe skoro rasprodate. Cilj smo postigli, a ja sam iz Londona dobio potvrdu tvrdnji da u Crnoj Gori nemamo samo vrhunska crvena vina, jer sam svima koji drugačije misle govorio - pa probajte Malvaziju. Osim za vino Malvaziju, stigla nam je bronzana medalja za mlado vino ‘Vranac Vukićević’ i izuzetno smo ponosni na kvalitet vina naše porodične vinarije”, naglasio je agronom Filip Vukićević.

Za svega pet godina od osnivanja, vinarija “Vukićević” uspjela je da se nametne kvalitetom na svim najprestižnijim sajmovima.

“Mi nastupamo samo na sajmovima u regionu i Crnoj Gori, dok za ta najprestižnija uzorke šaljemo brzom poštom, pa i to je za nas skupo. Ipak, ova je sezona u krizi izazvanoj pandemijom potvrdila da proizvodnja vina daleko premašuje potrebe tržišta i šteta je da sve naše vianrije nisu učestvovale u Parizu, Londonu... Samo tako možemo da se poziciniramo na svjetskoj karti vina. Na taj način bi proširili i tržište, jer kvalitet i prihvatljive cijene imamo. Mi smo uz nagrađivana vina, od ove sezone počeli i proizvodnju šardonea, imamo roze, a takođe i lozovu rakiju ‘Vukićević’”, objasnio je Filip Vukićević.

Podgoričko vinogorje, na osnovu rezultata i iskustva Vukićevića, ima ogroman potencijal.

“Imamo 18.000 čokota, ali je u krizi zbog pandemije rizično da to povećamo. Cilj nam je da proširimo kapacitete podruma i nabavimo opremu, a postoje najave da će za to biti programa međunarodne pomoći preko Mnistarstva poljoprivrede...”.

Vukićević ističe da je u godini koronavirusa prodaja krenula tek nakon otvaranja granica, a da ni prethodne nisu bile dobre.

“Nadamo se da će novogodišnji praznici donijeti zaradu, inače će brojni proizvođači vina biti u problemu već početkom naredne berbe. Zato nam sada nije u planu da proširimo vinograd, a nužna je potreba da na najprestižnijim sajmovima izađemo u velikom broju kako bi se nametnuli drugim tržištima... Samo bi boljim pozicioniranjem izbjegli problem malog tržišta, jer teško da bi još jednu kriznu sezonu u nizu uspjeli da izdržimo”.

Bonus video: