"Patriota" mjerka 14 miliona

Firma Andrije Ćetkovića, dvadesetsedmogodišnjaka koji je tražio odobrenje za postavljanje bine za nedavni "Patriotski skup" u Podgorici, sa osnivačkim ulogom od jedan euro mogla bi da dođe do miliona od prodaje rizort hotela i bungalova, za koje je dobila urbanističko-tehničke uslove. Iz kompanije nijesu odgovorili od koga su i kojim novcem kupili više od 10.000 kvadrata zemlje. Premijer Duško Marković u oktobru prošle godine, dva mjeseca prije osnivanja firme, obišao gradilište Ski-centra Cmiljača, gdje i Ćetković planira da gradi

89797 pregleda 786 reakcija 139 komentar(a)
Bez odgovora odakle pare za 10.000 kvadrata: Andrija Ćetković, Foto: Privatna arhiva
Bez odgovora odakle pare za 10.000 kvadrata: Andrija Ćetković, Foto: Privatna arhiva

Član Nevladine organizacije "Crnogorska politička misao" Andrija Ćetković, koji je tražio odobrenje za binu za održavanje "Patriotskog skupa" u Podgorici, osnivač je i jedini vlasnik firme "Cmiljača 1800 ski-resort", koja planira izgradnju hotela i bungalova u istoimenom Ski-centru na Bjelasici.

Sa osnivačkim kapitalom od jednog eura, firma dvadesetsedmogodišnjeg Podgoričanina bi, od prodaje apartmana i bungalova, mogla da zaradi 14 miliona.

Prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, Ćetković na Cmiljači planira da gradi turistički rizort hotel, kapaciteta 174 apartmana, kategorije 4+ zvjezdica, kao i pet bungalova, ukupne površine više od 13.000 kvadrata.

Rizort je planiran na teritoriji bjelopoljske opštine, na lokaciji koju infrastrukturno oprema država.

Izgled budućeg hotela (Animacija): Elaborat procjene za bazno naselje “Cmiljača”
Izgled budućeg hotela (Animacija): Elaborat procjene za bazno naselje “Cmiljača”foto: Privatna arhiva

Ćetković je firmu “Cmiljača 1800 ski resort” doo Podgorica registrovao 30. decembra prošle godine, sa osnivačkim kapitalom koji iznosi jedan euro.

Nije poznato kada je bjelopoljskom Sekretarijatu za uređenje prostora podnio zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU), jer taj dokument nije objavljen na vebsajtu Opštine, gdje lokalne vlasti inače objavljuju druge takve zahtjeve.

Na vebsajtu Opštine, međutim, objavljeno je rješenje o izdatoj saglasnosti.

Prema tom dokumentu, bjelopoljski Sekretarijat za uređenje prostora izdao je UTU 18. februara. Saglasnost je data na ime Andrije Ćetkovića, a ne na firmu “Cmiljača 1800 ski resort”, koja je investitor projekta.

Prema UTU, planirana je izgradnja hotela bruto-građevinske površine 12.925 metara kvadratnih i bungalova površine 500 kvadrata.

Objekti su planirani na urbanističkoj parceli UP4, koju čine djelovi katastarskih parcela 3883, 3884/1 i 4151/1 u katastarskoj opštini Majstorovina, u zahvatu Detaljne razrade lokaliteta “Cmiljača” - Prostornog plana posebne namjene (PPPN) Bjelasica i Komovi.

Parcele 3883 i 3884/1 površine su 14.817, odnosno 6.604 kvadrata i upisane na fizička lica. Na parceli 4151/1 površine 20 miliona kvadrata, prema listu nepokretnosti, nalazi se šuma druge klase, a nosilac prava je država.

Početkom aprila, dva mjeseca pošto je Opština Bijelo Polje izdala Ćetkoviću saglasnost za UTU, te potom i 28. maja, kompanija “Cmiljača 1800 ski resort” upisana je kao vlasnik nekoliko parcela na Bjelasici, na lokaciji gdje je u planu izgradnja hotela i bungalova.

Na firmu Andrije Ćetkovića upisano je ukupno 10.229 metara kvadratnih zemljišta.

Prema podacima Uprave za nekretnine, na parcelama ne postoje tereti i ograničenja.

Iz firme “Cmiljača 1800 ski-resort” nisu odgovorili “Vijestima” od koga su i kojim sredstvima kupili više od 10 hiljada kvadrata zemlje.

Saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za planiranu investiciju, Opština je firmi Ćetkovića dala 2. septembra.

Prema podacima koji se u PPPN Bjelasica i Komovi navode u dijelu “ključne pretpostavke/standardni parametri razvoja predloženih smještajnih objekata”, navodi se da prosječna cijena kvadrata u hotelu iznosi 1.400 eura, dok metar kvadratni za bungalov košta 1.450 eura. Površina hotela koji Ćetković planira da gradi je 12.925 metara kvadratnih bruto, odnosno 9.700 neto (75 odsto bruto površine).

Prema tim podacima, “Cmiljača 1800 ski-resort” sa kapitalom od jednog eura, bi samo od prodaje apartmana u hotelu mogla da prihoduje 13,5 miliona eura.

Dodatno, ta firma bi od prodaje bungalova, mogla da zaradi oko pola miliona eura.

U računicu ne ulaze i mogući prihodi od restorana, kafića, te zakupa nekih od prostora u budućem hotelu.

Prema PPPN Bjelasica i Komovi, bazno naselje Cmiljača obezbjeđuje smještajne kapacitete za turiste u blizini liftova i staza ski područja Žarski i planirano je da služi “kao dodatni smještajni kapacitet tokom zimskih mjeseci i osnovni kapacitet ljetne turističke destinacije”. Sastoji se od zone četiri hotela i 22 bungalova, sa ukupno 1.995 ležajeva.

Premijer Duško Marković u oktobru prošle godine, dva mjeseca prije nego je Ćetković osnovao firmu, obišao je gradilište Ski-centra Cmiljača.

Tada je kazao da će to buduće skijalište i kompleks turističkih centara na Bjelasici od sezone 2020/2021. u cjelini biti “novi zamajac ekonomiji”, te da će donijeti nova radna mjesta.

Rekao je i da je jedan od zahtjevnijih segmenata projekta izgradnja saobraćajnice koja Cmiljaču treba da poveže sa magistralnim putem na Ravnoj Rijeci, te da država, uz konstrukciju žičare i pristupnog puta, radi i elektroenergetsku infrastrukturu za potrebe napajanja budućeg turističkog kompleksa.

Izvršni direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović u saopštenju kojim najavljuje početak priprema zimske sezone, podsjetio je juče da kompletan projekat izgradnje skijališta sprovodi Vlada i da će, prema planovima, zaključno sa 2022. godinom, u izgradnju skijališta i razvoj turizma biti uloženo oko 140 miliona eura.

Popović je saopštio i da je od toga trenutno zaključeno više od 100 miliona eura ugovora, a da je za Ski-centar Cmiljača do sada zaključeno oko 17,5 miliona.

Andrija Ćetković, vlasnik firme koja u naselju Cmiljača gradi hotel i bungalove, u ime NVO “Crnogorska politička misao” nedavno je Glavnom gradu podnio zahtjev za postavljanje bine za “Patriotski skup”, koji je održan 6. septembra, na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

Događaj je organizovan nakon parlamentarnih izbora, na kojima je 30. avgusta pobijedila opozicija.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS), koja je dominantno činila vlast u Crnoj Gori tokom proteklih 30 godina, saopštili su da oni nisu organizator skupa.

“Organizatori su određene patriotske organizacije koje ni na koji način nisu povezane sa našom partijom”, kazao je tada Miloš Nikolić, portparol DPS-a.

Ćetković je bivši član Savjeta mladih DPS-a i jedan od administatora zvanične Viber grupe stranke Mila Đukanovića.

Ta grupa sa 16.770 članova, korišćena je kao jedan od kanala za poziv na “Patriotski skup”.

Pored “Cmiljača 1800 ski-resort”, Ćetković je i vlasnik firme “Infinity marketing”, koja je osnovana u julu prošle godine i, prema podacima Poreske uprave, neto dobit te firme iznosila je 3.055 eura.

Bonus video: