Pljevlja: Na papiru ostalo 200 miliona

Izostala je i izgradnja puta Kosanica - Glibaći - Bobovo, koju je obećao bivši premijer Milo Đukanović u izbornoj kampanji
65 pregleda 1 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 18.01.2018. 17:00h

U Pljevljima nije realizovan nijedan od ključnih projekata planiraih Strašteškim planom razvoja Opštine od 2013. do 2018. godine.

Taj strateški dokument uradila je prethodna administracija, prije nego što je upravljanje Opštinom preuzela koalicija koju predvodi DPS.

Planom je bilo obuhvaćeno 77 projekata čija je vrijednost procijenjena na više od 200 miliona eura.

Nije realizovan jedan od najvažnijih projekata - rekonstrukcija postrojenja za preradu pitke vode na Pliješi, i dovodnog cjevovoda od Odžaka do Pljevalja, čija je vrijednost procijenjena na oko osam miliona eura.

Izostala je i izgradnja puta Kosanica - Glibaći - Bobovo, čiju je izgradnju mještanima tokom jedne od predizbornih kampanja obećao bivši premijer Milo Đukanović. Vrijednost tih radova procijenjena je na oko 14 miliona eura.

Nije izgrađena ni zapadna obilaznica oko Pljevalja od 2,5 miliona eura.

Nije urađena ni prva faza toplifikacija Pljevalja čiji je glavni cilj smanjenje enormnog zagađenja vazduha u Pljevljima, niti je rekonstruisana glavna gradska ulica i Trg patrijarha Varnave, čija je vrijednost radova procijenjena na oko tri miliona eura.

Sadašnja lokalna vlast uspjela je da poploča trotoare u Ulici kralja Petra i Tršovoj.

Nije realizovan ni projekat izgradnje druge faze Osnovne škole na Gukama, osim fiskulturne sale, koja još nije puštena u rad.

Nije završen ni projekat rekonstrukcije Doma kulture, započet još 2007.

Izostala je i realizacija projekta izgradnje zatvorenog i otvorenog gradskog bazena vrijednog oko 2,5 miliona eura i gradskog klizališta čija je vrijednost u Strateškom planu procijenjena na 100.000 eura.

Umjesto izgradnje, Opština je nedavno na gradskom trgu postavila klizalište koje je za 27.000 eura iznajmljeno od jedne beogradske firme.

U petogodišnjem periodu nije realizovan nijedan od glavnih strateških projekata izgradnja drugog bloka termoelektrane Pljevlja, niti odsumporacija i denitrifikacija dimnih gasova iz prvog bloka.

Nije realizovan ni projekat dugonajavljivane izgradnje cementare, kao ni kraka pruge od Pljevalja do pruge Beograd - Bar.

Nije realizovan ni projekat uređenja gradske pijace, vrijedan oko četiri miliona eura, koji je podrazumijevao izgradnju modernog poslovnog centra umjesto postojećih privremenih objekata.

Nije urađena deponija jalovine u rudarskom naselju Gradac, ni rekultivacija deponije pepela i šljake na Maljevcu. Jedino je urađena stabilizacija brane Maljevac u šta je EPCG uložila više miliona eura.

Opština u ovom period nije uspjela da realizuje ni nekoliko manjih projekata iz strateškog plana, kao što je uređenje Boroviškog jezera i kupališta za koje je trebalo da se zdvoji oko 20.000 eura.

Nije realizovan ni projekat zaštite gradskog parka, a ni Ljubišnja nije proglašena regionalnim parkom.

Za garažu - svijetlu tačku, pare dala EU

Izgradnja podzemne garaže na Trgu 13. jul jedan je od vrijednih projekata predviđenih Strateškim planom u potpunosti realizovanih u proteklih pet godina u Pljevljima.

Izgradnja je koštala oko milion eura, a većinom je finansirana novcem EU.

Završen je i projekat izgradnje glavnog gradskog kolektora, a još nijesu okončani radovi na postrojenju za preradu otpadnih voda koji su prema ugovoru trebalo da budu završeni u aprilu prošle godine.

Pri kraju je izgradnja staračkog doma koji se najvećim dijelom finansira novcem donatora.

Bonus video: