Nastavak kampanje „Pušti neka zvoni“

“Nastavkom kampanje 'Pušti neka zvoni' želimo da upozorimo građane na opasnost koja prijeti upotrebom telefona u vožnji, kao i da doprinesemo većoj opreznosti učesnika u saobraćaju i samim tim podignemo nivo saobraćajne kulture kod svih građana Crne Gore“, kazala je koordinatorka projekta Sara Đoković

4298 pregleda 20 reakcija 3 komentar(a)
Kampanja, Foto: Svetlana Mandić
Kampanja, Foto: Svetlana Mandić

Prema istraživanjima razgovor telefonom tokom vožnje povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode četiri, a pisanje i čitanje SMS poruka čak osam puta.

Zbog toga su članovi NVO “Alfa centar” u Nikšiću, zajedno sa pripadnicima saobraćajne policije i volonterima te NVO sproveli akciju tokom koje su upozoravali vozače na opasnost korišćenja mobilnih telefona u vožnji. Akcijom su najavili početak kampanje “Pušti neka zvoni”, a „volonterska“ i saobraćajna policija su vozačima koji su tokom vožnje koristili mobilne telefone dijelila flajere sa porukom kampanje, umjesto kazne. Volonteri su zajedno sa CB Nikšić zaustavili oko 150 vozila.

“Nastavkom kampanje 'Pušti neka zvoni' želimo da upozorimo građane na opasnost koja prijeti upotrebom telefona u vožnji, kao i da doprinesemo većoj opreznosti učesnika u saobraćaju i samim tim podignemo nivo saobraćajne kulture kod svih građana Crne Gore“, kazala je koordinatorka projekta Sara Đoković.

„Situacija sa naših drumova nam govori da imamo veliki broj vozača koji koriste mobilni telefon tokom vožnje, da li zbog poziva, kucanja poruka ili pregledanja sadržaja na društvenim mrežama i na taj način ugrožavaju sopstvene a i živote drugih učesnika u saobraćaju. Mislim da smo svi svjesni koliko je to česta pojava na crnogorskim drumovima, ali ne uviđamo da ta pojava i navika može da dovede do smrtnog ishoda i da ona predstavlja jedan od najčešćih uzroka za nastanak saobraćajne nezgode, pored saobraćajne infrastrukture i neispravnosti vozila“, naglasila je Đoković.

Pored aktivnosti na terenu, u sklopu kampanje predviđena je i medijsku i kampanju na društvenim mrežama u kojoj će učestvovati poznate ličnosti iz Crne Gore i regiona i uz kratku video poruku upozoravati na ovu opasnu naviku.

„U sklopu kampanje biće postavljeni bilbordi na crnogorskim putevima, sa pomenutim sloganom. Nivo bezbjednosti saobraćaja može se održati postojećim represivnim mjerama, ali se bolji rezultat u postizanju opšteg nivoa bezbjednosti, mogu postići isključivo angažovanjem društva u cjelini i podizanjem svijesti o bezbjednoj upotrebi mobilnih telefona tokom vožnje“, poručila je Đoković i dodala da je edukacija mladih generacija ključna u kreiranju odgovornog ponašanja budućih vozača, i sastavni dio projekta, tokom koga će biti organizovane i edukativne radionice u osnovnim školama.

Đoković se zahvalila Upravi policije i Centru bezbjednosti Nikšić na dugogodišnjoj saradnji.

Projekat “Pušti neka zvoni” finansijski je podržan od Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Bonus video: