Dio mještana Rečina i dalje protiv gradnje mHE

Prije nekoliko sedmica, četvorica mještana su kazali da će zaustaviti gradnju, ukoliko im koncesionar ne asfaltira šest kilometara puta i ne omogući nesmetano korišćenje vode iz Rijeke.

11239 pregleda 4 komentar(a)
Mala hidroelektrana Skrbuša, Foto: Dragana Šćepanović
Mala hidroelektrana Skrbuša, Foto: Dragana Šćepanović

Nijesu svi vlasnici imanja u kolašinskom selu Rečine saglasni sa gradnjom male hidroelektrane (mHE) “Skrbuša“ na Rečinskoj rijeci, za koju je koncesiju dobila firma “Hydro Logistics“. Prije nekoliko sedmica, četvorica mještana tog sela „Vijestima“ su kazali da će zaustaviti gradnju, ukoliko im koncesionar ne asfaltira šest kilometara puta i ne omogući nesmetano korišćenje vode iz Rijeke.

Slobo Bulatović i Zoran Medenica, koji takođe imaju imanja u tom dijelu kolašinske opštine, međutim, tvrde da se značajan broj mještana neće zadovoljiti time.

Oni su kazali da su izričito protiv gradnje mHE.

“Ja sam vlasnik imanja koje se nalazi 700-800 metara od budućeg mašinskog postrojenja. Moje imanje je površine četiri hektara i duž cijelog imanja protiče rijeka. Moja imovina gubi oko 80 odsto vrijednosti, bez rijeke. Očigledno je da će se vododostaj, gradnjom mHE, značajno promijeniti. Ja sam mislio da se bavim ekološkim turizmom, da na svom imanju radim nešto što ima perspektivu. Ukoliko se uradi ova mHE, moje imanje ne može da funkcioniše niti je moguće realizovati tu moju ideju. Asfaltiranje puta nikako ne može biti uslov za gradnju mHE, jer to ništa ne znači“, kazao je Medenica „Vijestima“. Prema njegovim riječima, uređenje puta će, prije svega, koristiti investitoru. Medenica kaže i da ga predstavnici koncesionara nikada nijesu kontaktirali niti odgvorali na njegove telefonske pozive. Podsjeća i da su bili obećali da će uplaćivati 15.000 eura na račun Mjesne zajednice.

“Smatram i da je puno više vlasnika imanja i mještana protiv tog projekta, nego što lobisti koncesionara prikazuju“, kazao je on.

Bulatović objašnjava da se Rečine zove tako, jer je bilo poznato po rijekama. Rijeke u cijevima znače smrt sela, objašnjava Bulatović.

“U cijevi će biti stavljene Mujićka, Smrčka i Izlazačka rijeka, koje čine Rečinsku rijeku. To je nedopustivo i obezvređuje naša imanja potpuno. To ne možemo dozvoliti. Oni koji misle da je dovoljno da investitor napravi put, nemaju moju podršku i ne znam u čije ime su to odlučivali “, rekao je Bulatović.

Firma „Hydro Logistics“, čiji je izvršni direktor Slaven Burzanović, Mjesnoj zajednici (MZ) Rečie dostavila je nedavno “obavezujuću ponudu koncesionara“ o donacijama.

Piše da su preuzeli obavezu da urede i asfaltiraju tri kilometra puta od mašinske zgrade do vodozahvata mHE „Skrbuša“, kao i uređenje makadamskog putnog pravca ka seoskom groblju “u razumnoj dužini“.

Obavezali su se i na angažovanje i zaposlenje dva radnika. Takođe, obećavaju i izgradnju tri betonska mosta “koji bi služili kao propusti za vodu, koja se stvara u zimskim i mjesecima sa velikim padavinama“. Kako piše u ponudi, to bi se radilo na dionici puta koja nije prohodna tokom zime, pa investitor ocjenjuje, kako bi od gradnje mostova mještani Rečina i Skrbuše imali najviše koristi.

Izgradnja mostova, piše u ponudi, odmah bi bila relizovana, a ostala obećanja, po završetku svih radova mHE “odnosno, kad se za to steknu uslovi“.

“Ukoliko se dostavljena ponuda izglasa i usvoji, obaveza MZ bi bila dostavljanje zvanične i pisane saglasnosti za prihvatanje ponude, bez prava na pobune, prigovore i ometanje, kako koncesionara, tako i izvođača radova“, napisali su iz firme „Hydro Logistics“ Rečinjanima.

Burzanović je ranije kazao “Vijestima“ da se gradnja mHE na Rečinskoj rijeci odvija u skladu sa zakonom, uz svu potrebnu dokumentaciju, a imovinsko-pravni odnosi riješeni su još prije par godina.

Bonus video: