Prikupljeno preko 14.000 eura za porodicu iz Bara, Opština tvrdi da nema objekat ili parcelu kojima bi pomogli

Marinkovići u Baru žive četrdeset godina. Prije petnaestak, za njih je obezbijeđen privremeni smještaj, ali su u međuvremenu ostali i bez toga, i žive bez elementarnih uslova za život, pod improvizovanom nadstrešnicom, bez vode, struje, toaleta…

19311 pregleda 244 reakcija 0 komentar(a)
Bez osnovnih uslova za život, Foto: Gofundme
Bez osnovnih uslova za život, Foto: Gofundme

Preko 14.000 eura kroz humanitarne akcije obezbijeđeno je za rješavanje stambenog pitanja porodice Marinković iz Bara, koja već deceniju živi bez krova nad glavom.

U Opštini, koja je nadležna da taj problem riješi, međutim, još nemaju objekat ili parcelu kojima bi pomogli da se trajno riješi stambeno pitanje petočlane familije.

Za Marinkoviće su sedam hiljada eura ranije obezbijedile “Žene Bara”, uz podršku Nevladine organizacije “Povjerenje”. Još 7.043 eura sakupljeno je od petka, kada je na internet platformi GoFundMe pokrenuta još jedna kampanja za pomoć. Putem platforme, gdje su kampanju pokrenuli Marko Karanikić i Jagoš Radović, za četiri dana pomoć je uplatilo 140 donatora iz Crne Gore i inostranstva.

"I više smo nego zahvalni na sjajnoj podršci koju smo primili prethodnih dana sa svih meridijana. Naša kampanja napreduje tempom koji je odavno prevazišao naša početna očekivanja”, napisali su autori i objavili i video, kako bi dočarali uslove u kojima, posebno dok pada jaka kiša, živi ta višečlana porodica, te dočarali zbog čega je, kako su kazali, ključno da pomoć bude realizovana što prije.

“Bar je zadnjih nekoliko dana pogodilo nevrijeme praćeno grmljavinom i svakodnevnom kišom, a na videu se vidi kako su pogođeni time Marinkovići. Zato neka ovo bude dodatni motiv da još jače zapnemo i obezbijedimo ovim ljudima život dostojan čovjeka u 21. vijeku”, napisali su autori kampanje, uz poziv svima da podijele informaciju o prikupljanju pomoći ili i sami učestvuju uplatom.

Marinkovići u Baru žive četrdeset godina. Prije petnaestak, za njih je obezbijeđen privremeni smještaj, ali su u međuvremenu ostali i bez toga, i žive bez elementarnih uslova za život, pod improvizovanom nadstrešnicom, bez vode, struje, toaleta…

Romsku porodicu Marinković, kako je pisao ranije portal Bar info, pamte i poznaju generacije Barana.

“Jer su od osamdesetih godina prošlog vijeka živjeli u glavnoj gradskoj Ulici maršala Tita, družili se sa stanovnicima, a njihova djeca odrastala i dijelila i neke lijepe trenutke djetinjstva sa svom ostalom. Nakon rušenja montažnog objekta u koji su bili smješteni, ostali su bez krova nad glavom, i poput mnogih drugih ugroženih, utočište pronašli u naselju Sokolana, gdje žive u gotovo nemogućim uslovima”, objavio je taj portal.

Gordana Marinković ispričala je tada da ona i članovi njene porodice žive pod nadstrešnicom, bez vode, struje, toaleta.

“Nije jednostavno. Nemamo krov nad glavom, a mi smo mirna porodica, ne krademo, niti pravimo bilo kakve probleme. Želim da umrem i idem u crnu zemlju, ali da bar moja djeca dobiju neki smještaj”, ispričala je ona ranije za Bar info.

Nevladino udruženje “Žene Bara” pokrenule su sredinom maja akciju prikupljanja sredstava kako bi se za Marinkoviće obezbijedio smještaj.

“Uslovi u kojima žive Marinkovići su nedostojni čovjeka. Mogu sa sigurnošću da tvrdim da su, među 200 korisnika naše Narodne kuhinje, oni najugroženiji, kada je riječ o uslovima života – bez toaleta, vode, struje, grijanja, a pritom, Gordanin suprug je toliko obolio da nema ni kontrolu nad svojim fiziološkim potrebama, kupaju se na ulici”, ispričala je ranije o motivima za pokretanje akcije Ljiljana Vujović iz udruženja “Žene Bara”.

Tada je održan sastanak i sa barskim Centrom za socijalni rad (CZR), gdje je prisustvovao i predstavnik Opštine. Vujović je “Vijestima” kazala da od nadležnih do danas nisu dobili nikakav konkretan odgovor, ali da su imale razumijevanja zbog epidemije koronavirusa.

Direktor CZR u Baru Slobodan Đonović kazao je redakciji da rješavanje stambenog pitanja Marinkovića zavisi od Opštine, a da Centar “daje punu javnu podršku da se stambeno pitanje porodice Marinković vanredno riješi”.

Podsjetio je na sastanak NVO i institucija u maju, kada je “zaključeno je Opština Bar iznađe lokaciju za rješavanje stambenog pitanja porodice Marinković”.

“Sa čime se saglasio i predstavnik Opštine i da adresa za sve dalje aktivnosti treba da bude Opština Bar”, rekao je Đonović “Vijestima”, dodajući da su tada iz NVO Opštini dali i predlog lokacije.

“Nakon ovog, uslijedilo je usmeno obavještenje predstavnika Opštine Bar da su aktivnosti inicirane”, kazao je Đonović.

Iz Opštine su “Vijestima” kazali da su iz NVO predložili da se Marinkovićima bez naknade ustupi neki od trošnih montažnih objekata u naselju Bjeliši, kod kanala Rene, koji su u opštinskoj svojini, a da se prikupljena sredstva iskoriste za za adaptaciju i eventualno dograđivanje.

Dodali su i da predlog nije prihvatljiv, jer je utvrđeno da se predloženi objekti nalaze na katastarskoj parceli koja ne može da se koristi za rješavanje stambenih pitanja.

“Niti su u prethodnom periodu dodjeljivani licima u stanju socijalne potrebe. Kod takvog činjeničnog stanja, ne postoji zakonski osnov da se prihvati predlog nevladinih organizacija i dostavi Skupštini na usvajanje”, kazali su iz kabineta predsjednika Opštine Dušana Raičevića.

Rekli su i da su krajem prošle godine “iskazali spremnost i planirali budžetska sredstva”, kako bi u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, učestvovali u kupovini dvadeset stambenih jedinica, u sklopu projekta “Regionalni stambeni program u Crnoj Gori”, ali da za to još nisu dobili odgovor resora Kemala Purišića.

“Tim programom obezbijedilo bi se rješavanje stambenog pitanja za jedan broj najugroženijih lica sa statusom raseljenih i izbjeglih sa teritorije barske opštine”, kazali su iz Opštine Bar.

Iz CZR rekli su “Vijestima” da su u porodici Marinković dvije generacije - samohrana majka, sa dvoje maloljetne djece, koja je korisnica više socijalno zaštitnih prava barskog Centra za socijalni rad, i druga, starija generacija, koji su korisnici “jedne skromne penzije”.

Đonović je rekao i da je Centar Marinkovićima periodično, u skladu sa mogućnostima, odobravao jednokratne novčane pomoći.

“Sa čime će nastaviti i u narednom periodu, u skladu sa svojim mogućnostima”, rekao je Đonović.

Internet kampanja za Marinkoviće objavljena je OVDJE.

Uplate su moguće i na žiro račun NVU “Žene Bara” 565-3443-40, Lovćen banka A.D, sa obaveznom svrhom uplate “Pomoć za Marinkoviće”.

Bonus video: