„Tamo i natrag” vozilom gradonačelnika: Vlasnik "Skala radija" o trošku građana do TV studija u Podgorici

Za volanom luksuznog „superba“ je službeni vozač Opštine Kotor koji je van redovnog radnog vremena, opštinskim automobilom u utorak kasno poslijepodne iz Kotora do Podgorice prevezao Mandića, čekao ga dok je ovaj završio svoju redovnu emisiju na A1 TV, te ga potom kasno uveče vratio do Kotora

63740 pregleda 524 reakcija 93 komentar(a)
Mandić u službenom vozilu gradonačelnika Kotora, Foto: Čitalac Vijesti
Mandić u službenom vozilu gradonačelnika Kotora, Foto: Čitalac Vijesti

Vlasnik i direktor Skala radija iz Kotora Slavko Mandić vozio se službenim automobilom odlazećeg predsjednika Opštine Kotor Željka Aprcovića (DPS) do Podgorice i nazad, kako bi u utorak veče vodio svoju redovnu emisiju „Tamo i natrag“ na A1 televiziji.

To pokazuju fotografije koje su čitaoci „Vijesti“ snimili na parkingu u blizini stadiona pod Goricom, gdje se nalaze prostorije i studio A1 televizije.

Na njima se vidi vozilo Škoda superb (KO CG 002) koja je službeno vozilo predsjednika Opštine Kotor i koju u posljednjih skoro godinu i po od kada je taj automobil kupljen, koristi odlazeći gradonačelnik Kotora Željko Aprcović.

Za volanom luksuznog „superba“ je službeni vozač Opštine Kotor koji je van redovnog radnog vremena, opštinskim automobilom u utorak kasno poslijepodne iz Kotora do Podgorice prevezao Mandića, čekao ga dok je ovaj završio svoju redovnu emisiju na A1 TV, te ga potom kasno uveče vratio do Kotora.

„Tačno je da je mojim službenim automobilom g. Mandić možda jednom, povezen do Podgorice i nazad zbog njegovih privatnih potreba. Nije to nešto što je neuobičajeno jer smo mi kao lokalna uprava Kotora uvijek imali sluha za potrebe naših građana i uvijek im kada smo mogli, izlazili u susret. Bilo je ranije više takvih slučajeva da smo neke od naših sugrađana kojima je tebao ljekarski preged ili nešto slično, vozili opštinskim automobilom do Podgorice i ne vidim u tome ništa loše,” kazao je Aprcović za „Vijesti“.

Mandić u službenom vozilu gradonačelnika Kotora
Mandić u službenom vozilu gradonačelnika Kotora

Aprcović uskoro odlazi sa funkcije jer DPS zajedno sa svojim tradicionalnim partnerima SD i LP, na lokalnim izborima u tom gradu održanim 30. avgusta nije osvojio dovoljno mandata da zadrži vlast.

Upravljanje Kotorom uskoro će opet preuzeti opozicioni savez kojeg čine Demokrate, koalicija „Za budućnost Kotora“ i neki manji partneri, a na mjesto gradonačelnika vratiće se Vladimir Jokić (Demokrate).

Aprcović, kako je rekao, ne vidi ništa sporno u tome da se vlasnik privatnog kotorskog medija vozi njegovim službenim automobilom do Podgorice i nazad, kako bi na A1 TV vodio svoju redovnu sedmičnu talk-show emisiju „Tamo i natrag“ za koju inače, Mandić dobija autorski honorar od te televizije. Činjenicu da se Mandić vozio baš službenim automobilom ni manje ni više nego gradonačelnika, on objašnava tvrdnjom da „vjerovatno u tom trenutku nismo imali drugi raspoloživ opštinski automobil“.

“Mislim da smo g. Mandića vozili možda samo jednom”, ističe Aprcović. Izvori „Vijesti“ međutim, tvrde da se Mandić redovno iz Kotora do Podgorice i nazad službenim automobilom predsjednika Opštine Željka Aprcovića ili istom takvom službenom Škodom superb, koja je stavljena na raspolaganje predsjedniku kotorskog parlamenta Jovu Suđiću (DPS), redovno vozio svake sedmice u proteklih godinu i četiri mjeseca.

To znači da on službena vozila koristi od dana kada su DPS i njegovi partneri SD, LP i HGI, zahvaljujući glasu odbonice SDP Brune Lončarević koja je prešla na njihovu stranu u sada već bivšem sazivu SO, preuzeli lokalnu vlast u tom gradu od koalicije predvođene Demokratama i smijenili Jokića sa mjesta predsjednika Opštine, a na koje je DPS doveo Aprcovića.

„Vijesti“ su ranije objavile dokumentaciju koja pokazuje da je Opština Kotor, u vrijeme dok je na vlasti u tom gradu bio DPS, stalno “sipala novac” iz gradske kase Skala radiju, uprkos tome što grad ima svoj lokalni javni servis - Radio Kotor.

Mandićev radio je na taj način u proteklih desetak godina inkasirao ukupno oko 100.000 eura iz javnih fondova koje su kontrolisali kotorski DPS članovi ili kadrovi zvanično opozicionog SDP-a.

„Vijesti“ su objavile i da se sa dolaskom na vlast Aprcovića, Skala opet „prikačila“ na gradski budžet, što je Jokić za vrijeme svog mandata ukinuo. Mandićev radio je sa Opštinom Kotor 3. januara 2020. sklopio ugovor po kome se Skala obavezala da medijski prati određene aktivnosti Opštine i njenih čelnika (a što inače već radi lokalni javni servis Radio Kotor čiji je osnivač Opština i za što lokalna uprava finansira javni servis), a da zauzvrat od Opštine na čijem je čelu Željko Aprcović, Mandićev radio mjesečno dobija 2.000 eura sa PDV-om.

Bonus video: