"Neophodan sastanak NKT i ugostitelja, situacija dramatična, može doći do otpuštanja velikog broja zaposlenih"

"Na kraju, kao lica koja u svom poslovnom djelovanju imaju itekako proaktivan pristup svojim obavezama, obavještavamo vas da ćemo, u slučaju da na ova pitanja ne dobijemo adekvatne i na nauci utemeljene odgovore, biti prinuđeni da povlačimo poteze koje ćemo konkretizovati u danima koji su pred nama", zaključuje se u saopštenju NVO "Udruženje ugostitelja Podgorice"

9076 pregleda 9 komentar(a)
Kafići u Bokeškoj ulici, Foto: Boris Pejović
Kafići u Bokeškoj ulici, Foto: Boris Pejović

NVO "Udruženje ugostitelja Podgorice" tražilo je od Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) da im u najkraćem mogućem roku dostavi pisani odgovor na dopis dostavljen 28. septembra, navodi se u saopštenju ove NVO koje potpisuje Momo Sladaković.

Oni su kazali da je NKT 25. septembra 2020. godine, na preporuku IJZ donijelo Odluku, koja stupa na snagu od 28. septembra .2020. godine, a kojom je između ostalog propisano:

- Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata

- Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe; i

-Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.

Navedeni dio mjera odnosi se na Glavni grad Podgorica, koji prema metodologiji Instituta za javno zdravlje (IJZ) u ovom trenutku ima 545 lica oboljelih od virusa Covid 19 na 100.000 stanovnika.

"Na pomenuti dopis, do današnjeg dana, NKT nije odgovorio ni na koji način, a pogotovo ne u pisanoj formi kako je to traženo. Molimo vas da u najkraćem mogućem roku, dostavite ovom udruženju pisani odgovor koji će pored obrazloženja pratiti i dokazi koje ovo potkrepljuju (studije, analize, statistički podaci ili bilo kakvo naučno utemeljenje za donošenje sporne odluke). Smatramo da je izjava dr Begića data na Javnom servisu u najmanju ruku neozbiljna, pa se njome nećemo dalje baviti. "Udruženje ugostitelja Podgorice", upravo na ovaj način, borbom za ustavom zagarantovana prava, prije svega pravo na rad i na pravične i humane uslove rada, štiti zaposlene i pokazuje solidarnost prema njima", poručili su iz NVO "Udruženje ugostitelja Podgorice".

Kako su kazali, povod za urgenciju je već dramatična situacija u kojoj se ugostitelji Glavnog grada, a vjeruju i drugih gradova u Crnoj Gori, nalaze, i koja će za posljedicu imati zatvaranje velikog broja objekata i otpuštanje puno zaposlenih, ukoliko NKT nešto ne preduzme.

Smatraju da bi u ovom trenutku najcjelishodniji korak bio sastanak članova NKT-a i predstavnika udruženja ugostitelja Glavnog grada, ali i ostalih opština na nivou Crne Gore.

"Mišljenja smo da bi se na taj način članovi NKT-a, kao nadležnog tijela Vlade Crne Gore a nakon toga i šira javnost, upoznali sa dalekosežnim posljedicama koje ovakve odluke prouzrokuju, kao i sa mjerama koje ovi ugostitelji preduzimaju u cilju zaštite gostiju od potencijalnog rizika zaraze. Takođe, mislimo da bi se mogla iznaći daleko konstruktivnija rješenja za trenutnu situaciju u odnosu na postojeća, koja ugrožavaju cjelokupnu turističku privredu. Na kraju, kao lica koja u svom poslovnom djelovanju imaju itekako proaktivan pristup svojim obavezama, obavještavamo vas da ćemo, u slučaju da na ova pitanja ne dobijemo adekvatne i na nauci utemeljene odgovore, biti prinuđeni da povlačimo poteze koje ćemo konkretizovati u danima koji su pred nama", zaključuje se u saopštenju NVO "Udruženje ugostitelja Podgorice".

Bonus video: