DAO IZJAVU U SVOJSTVU SVJEDOKA

Novinaru vratili telefon nakon 4 mjeseca, tužilac ne zna zašto je policija kršila zakon

Istraga se vodi protiv Mojkovčanina Velizara Markovića, brata premijera Duška Markovića, koji je prijetio 11. septembra novinaru "Dana"
404 pregleda 3 komentar(a)
Vladimir Otašević, Foto: Facebook
Vladimir Otašević, Foto: Facebook
Ažurirano: 01.02.2019. 14:26h

Novinaru lista “Dan” Vladimiru Otaševiću juče je, nakon četiri mjeseca, vraćen mobilni telefon koji mu je policija oduzela po nalogu osnovnog tužilaštva u Bijelom Polju u okviru istrage o prijetnjama koje mu je uputio premijerov brat.

Njega je juče u Podgorici saslušao zamjenik osnovnog tužioca Vukas Radonjić, koju je telefon vratio nakon što je dao izjavu u svojstvu svjedoka. Istraga se vodi protiv Mojkovčanina Velizara Markovića, brata premijera Duška Markovića, koji je prijetio 11. septembra novinaru "Dana".

On je psovao i prijetio u telefonskom razgovoru sa novinarom, koji ga je kontaktirao kako bi pokušao da preko njega uspostavi kontakt sa njegovim bratom Radojem Markovićem. Premijer je ranije poručio da sve to ima politički kontekst i da se njegova porodica ostavi na miru.

Savjet za građansku kontrolu rada policije ranije je prihvatio pritužbu Društva profesionalnih novinara Crne Gore zbog postupanja policije i utvrdio da nisu poštovali nalog tužioca. Jer, ODT Bijelo Polje je naložio 29.9 2017. OB Mojkovac da se sa već uzetog telefona od novinara izuzme snimak u njegovom prisustvu.

Tražili su, kako piše u odgovoru direktora UP Slavka Stojanovića Savjetu za građansku kontrolu policije, da policija obavijesti tužioca da li je pozivala novinara da prisustvuje i ako nije zbog čega to nije učinila.

Otaševiću je 14.septembra 2017. oduzet telefon i SIM kartica, kako bili upućeni na vještačenje.

Otaševićev advokat Aleksandar Kovačević potvrdio je “VijestimA” da je novinar dao izjavu tužiocu.

“Otašević je pitao tužioca zašto nije pozvan da prisustvuje kada je policija izuzela snimak sa telefona, kao što je to naložio njegov kolega u Bijelom Polju, ali nije dobio odgovor. Radonjić mu je rekao da je on tek uzeo predmet i da o tome ne zna ništa,” rekao je Kovačević.