APEL ELEKTRONSKIM MEDIJIMA I PORTALIMA

AEM: Poštovati pravo na privatnost porodice koja je preživjela porodičnu tragediju gubitka člana

„Otkrivanjem indentiteta i pojedinosti iz porodičnih odnosa i privatnog života maloljetnika može se nanijeti šteta njihovom duševnom razvoju i ugrožavanju dostojanstva“, kaže se u saopštenju Savjeta
96 pregleda 1 komentar(a)
Online, Foto: Shutterstock
Online, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.01.2018. 14:01h

Agencija za elektronske medije (AEM) apelovala je na elektronske medije i portale da poštuju pravo na privatnost porodice koja je preživjela porodičnu tragediju gubitka člana, i poručila da će sanikcionisati sve koji prekrše standarde.

Kako je saopšteno iz Savjeta AEM-a, elektronski mediji i portali prilikom izvještavanja o nesrećama ili porodičnim tragedijama, moraju poštovati pravo na privatnost porodice žrtava i drugih osoba koje su pogođene tim događajima.

Oni su podsjetili da je u elektronskim medijima i publikacijama zabranjeno objavljivanje informacije kojom se otkriva identitet maloljetnika i iznošenje pojedinosti iz porodičnih odnosa i privatnog života djeteta.

„Otkrivanjem indentiteta i pojedinosti iz porodičnih odnosa i privatnog života maloljetnika može se nanijeti šteta njihovom duševnom razvoju i ugrožavanju dostojanstva“, kaže se u saopštenju Savjeta.

Oni su kazali da ne dovode u pitanje javni interes da se ukaže na opravdanost ili osnovanost učestalih apela za animiranje javnosti u svrhu obezbjeđenja pomoći ugroženim licima, kao i na ulogu ili angažovanje nadležnih institucija u rješavanju takvih slučajeva, posebno kad su uključeni maloljetnici.

Međutim, kako su naveli, Agencija ne može opravdati otkrivanje indentiteta i pojedinosti iz porodičnih odnosa i privatnog života maloljetnika.

„Zbog čega ćemo sanikcionisati sve elektronske medije koji prekrše navedene standarde“, poručili su iz Savjeta.

Kako su naveli, elektronski mediji i portali su dužni da dosljednom primjenom profesionalnih i etičkih standarda novinarskog kodeksa na primjeren način realizuju obavezu informisanja javnosti i potrebu za iskazivanjem saosjećanja, uz eliminisanje rizika od senzacionalizma.

„S obzirom na to da svako narušavanje privatnosti mora biti opravdano dokazivim javnim interesom, a naročito kada se radi o maloljetnicima, apelujemo na elektronske medije i portale da poštuju pravo na privatnost porodice, koja je preživjela porodičnu tragediju gubitka člana porodice“, zaključuje se u saopštenju.