Begić: Nije nam cilj da zatvorimo državu, tamo gdje se mjere sprovode čvrsto imamo dobre rezulate

"Svaki rizični kontakt zaraženog mora da ide u kućnu samoizolaciju od 14 dana. Ni jedan tekst kontakta ne može prekinuti samoizolaciju. Bez obzira na rezultate PCR testa, samoizolacije se ne prekida", kazao je Begić

84945 pregleda 290 reakcija 36 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen
Ilustracija, Foto: Printscreen

Po izvještaju od subote vide se rezultati u Nikšiću, Beranama i Andirjevici, odnosto tamo gdje su strožije mjere, da ima dobrih rezultata, kazao je dr Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje.

"Tamo gdje se mjere sprovode čvrsto i gdje su mjere stroge, tamo imamo rezultate. Međutim, nama nije cilj da zatvorimo ovu državu , da život stane, jer je to i nemoguće i ostaviće nesagledive posljedice ne samo po zdravlje, već i po sve aspekte društva. Tamo gdje je situacija najdramatičnija, ići ćemo sa čvrstim mjerama", dodao je pomoćnik direktora IJZ.

On je rekao da je cilj da naučimo da živimo sa ovim virusom.

"Može li da radi bioskop - može pod određenim uslovima, mogu li kulturne manifestacije, mogu li kafane, mogu li restorani, može li trogvina može li turizam? Mogu pod određenim uslovima. U ovom trenutku treba svi da zasučemo rukave, ne radi se samo o zdravstvenom sistemu, radi se o cijelom društvu... Svi imamo obavezu", istakao je Begić.

Klinički pregled i analiza krvi mogu poslužiti ljekaru da postavi sumnju na novi korona virus. PCR je i dalje glavna i zlatna dijagnostička metoda, naglasio je Begić.

"Svaki rizični kontakt zaraženog mora da ide u kućnu samoizolaciju od 14 dana. Ni jedan tekst kontakta ne može prekinuti samoizolaciju. Bez obzira na rezultate PCR testa, samoizolacije se ne prekida", kazao je Begić.

Begić je komentarisao i navodni novi patriotski skup.

"Prosto ne mogu da vjerujem da neko u ovom trenutku razmišlja o bilo kakvom masovnom skupu. Ne mogu da vjerujem da postoje ljudi koji su spremni da organizuju rođendan djeci, a ne neko masovno okupljanje. Ne mogu da opišem nivo društvene neodgovornosti toga koje je to palo na pamet, ako je to istiina. Apelujem ispred svih, da ko kog je to zamislio da odustane od toga", kazao je Begić.

Određena količina "brzih" testova stigla je u KCCG, saopštio je Sreten Kavarić iz Kliničkog centra Crne Gore.

Čeka se njihovo implementiranje, što je moguće i u naredna tri dana. Kavarić je ponovi da će ti testovi u roku od pola sata pokazati rezultate.

Oni su rezervisani za pacijente i osoblje KCCG-a, dodao je Kavarić

"U Urgentnom bloku se broj pregleda teško spušta ispod 200", kazao je direktor interne klinike Sreten Kavarić.

On je dodao da se sve klinike Kliničkog centra dužne su da imaju sobu sa kovid pacijente, prethodno za izolaciju, i na taj način se pacijenti smještaju na adekvatne klinike.

"U KCCG se trenutno liječe 52 pacijenata od kojih je 18 životno ugroženo, u barskoj bolnici 39 pacijenata, od kojih je 7 u intezivnoj jedinici, u beranskoj bolnici 57 pacijenata od kojih je 7 sa teškom kliničkom slikom, u nikšićkoj bolnici 65 pacijenata, sa teškom kliničkom slikom 6 pacijenata, u Brezoviku 33 pacijenta koji su stabilnog stanja, u privatnoj zdravstvenoj ustanovi "Kodra" 6 pacijenatkinja, 4 porodilje i dvije trudnice su stabilnog stanja, u pljevlajskoj bolnici 27 pacijenata, i u bijelopljskoj bolnici 14 pacijenata od kojih je 9 u obseervaciji a 5 je stabilnog stanja", kazao je direktor interne klinike Sreten Kavarić.

"Labarotirije Instituta za javno zdravlje su u protetkla 24 časa odradile su analizu 811 uzoraka i ukupno je registrovano 232 novopozitivnih slučajeva zaraze novog koronavirusa, kazao je dr Senad Begić.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti održalo je danas konferenciju za medije u Institutu za javno zdravlje sa početkom u 17:00.

Na konferenciji za medije govoriće dr Senad Begić, direktor Instituta za javno zdravlje, i Sreten Kavarić, Klinički centar Crne Gore.

Bonus video: