Ministarstvo: Nasilje navijača u Beranama usmjereno protiv građanskog društva

Iz Ministarstva podsjećaju na stavove stručnjaka da je slučajeve nasilja navijača pogrešno nazivati “incidentima” jer se radi o kontinuiranim događajima, sa profilisanim akterima i scenarijima, koji su prihvaćeni i podržani od brojnih društveno uticajnih subjekata

5117 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava (MLJMP) osudilo je događaj u Beranama, tokom utakmice između “Budućnost” i “Jezera”, i, kako navode, "kriminalne aktivnosti navijača koji su vrijeđali i pokušali da fizički nasrnu na fudbalere iz Plava", ali i demoliraju vozilo navijača iz tog grada.

"Ponašanje navijača u konkretnom slučaju je diretkno usmjereno protiv građanskog društva i temeljnih vrijednosti na kojima počiva savremena Crna Gora. Radi se o tzv. nasilju navijača na sportskoj priredbi ali koje je motivisano očiglednom etničkom i vjerskom mržnjom", stoji u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju na stavove stručnjaka da je slučajeve nasilja navijača pogrešno nazivati “incidentima” jer se radi o kontinuiranim događajima, sa profilisanim akterima i scenarijima, koji su prihvaćeni i podržani od brojnih društveno uticajnih subjekata.

Pohvalili su efikasno i profesionalno postupanje Uprave policije kao i angažovano privatno obezbjeđenje koje je "pokazalo da imaju kapacitete da se nose ovakvim pojavama."

Iz Ministarstva su pozdravili i javni istup predsjednika Opštine Plav Mirsada Barjaktarevića koji je, kako navode, u pravcu smirivanja tenzija i očuvanja suživota, ali i pružanja konkretne pomoći građaninu čija je imovina uništena samo zato što je iz Plava.

Bonus video: