Predsjednik SO Kolašin predložio zatvranje kafića i restorana na 15 dana, ugostitelji odbili

„Nama je u interesu da se dogovorimo, nije nam cilj da pišemo kazne. U toku ljeta uspjeli da ispoštujete mjere. Nadam se da će tako biti i u narednom periodu kako bi izbjegli kazne i zaštitili zdravlje sugrađana. Cilj ovog sastanka je da svi zajedno doprinesemo što povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u gradu i da izbjegnemo eskalaciju broja zaraženih“- reko je Đukić

10823 pregleda 99 reakcija 18 komentar(a)
SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Većina vlasnika ugostiteljskih objekata u Kolašinu nijesu prihvatili predlog predsjednika Skupštine opštine (SO) Milana Đukića i dijela svojih kolega, da se lokali zatvore na 15 dana, kako bi se spriječilo pogoršanje epidemiološke situacije u tom gradu. Na sastanku, koji je Opštinski tim za zaštitu i spašavanje (OTZS) organizovao sa ugostiteljima istaknuto je i da će se se ubuduće sprovoditi rigorozna kontrola poštovanja mjera NKT i kažnjavanje svih koji ih ne poštuju, kako u lokalima, tako i u drugim objektima i na javnim površinama.

Najavljen je i promijenjen režim rada sa strankama u lokalnoj upravi, a najavljena je i dezinfekcija svih javnih objekata. Tu obavezu će imati i ugostitelji. U skladu sa brojem oboljelih u Kolašinu i mjerama NKT, kako je objašnjeno, ugostiteljski objekti ubuduće će raditi samo do ponoći.

Kako je Đukić objasnio,slanjem predloga o zatvaranju ugostiteljskih objekata NKT, u OTZS željeli su da preduprijede pogoršanje epidemiološke situacije koje, tvrdi on, sigurno slijedi. Prema novim podacima koje je predsjednik SO saopštio na sastanku,u Kolašinu je 30 zaraženih Kovidom 19, a 110 lica je u samoizolaciji.

„Nama je u interesu da se dogovorimo, nije nam cilj da pišemo kazne. U toku ljeta uspjeli da ispoštujete mjere. Nadam se da će tako biti i u narednom periodu kako bi izbjegli kazne i zaštitili zdravlje sugrađana. Cilj ovog sastanka je da svi zajedno doprinesemo što povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u gradu i da izbjegnemo eskalaciju broja zaraženih“- reko je Đukić.

Dio ugostitelja tvrdi da nema mnogo razlike za njihov posao između rigorozne primjene mjera i zatvaranja objekata. Neki su bili stava i da je bolje „sada zatvoriti na 15 dana, nego kasnije, eventualno, na dva mjeseca“.

Međutim, većina smatra da bez novog moratorijuma na kredite i novih subvencija države,ključ u brave kafića i restorana ekonmoski je poguban. Ugostitelji su imali primjedbe i na, kako tvrde, nepoštovanje mjera u kladionicama.

„Turistička inspektorka Ana Šćepanović rekla je da je tokom minulih mjeseci bilo kršenja mjera u kafićima „samo u par slučajeva“.

„Niko nije kažnjen do sada, već se preventivno djelovalo. Međutim, sada kada se situacija pogoršava, svi moramo da se uključimo i djelujemo krajnje odgovorno prema sebi i prema drugima“ , poručila je ona ugostiteljima.

Novinari su od članova OTZS tražili da prokomentarišu primjedbe sugrađana prema kojima „ima slučajeva da lica koje bi trebalo da su u samoizolaciji šetaju ulicama“. Đukić i zamjenik komandira Odjeljenja bezbjednosti Slađan Vukićević objasnili su da problem nastaje „zbog toga što postoji vakum od dva tri dana dok stigne rješenje o samoizolaciji“.

„Imamo jednog epidemiologa na teritoriji tri opštine i u takvoj situaciji na rješenja se čeka po dva tri dana. Za to to vrijeme policicijua nema pravni osnov da da sankcioniše one koji su na ulici, a još nemaju rješenje. Međutim, svi ti ljudi su bili upozoravani“- objasnio je Đukić

Sastanku sa ugostiteljima prisustvovali su i načelnik Komunalne policije Marko Matović, kao i tržišni inspektor Darko Bulatović.

Bonus video: