Vukmanović: Najoštrije osuđujem čin učiteljice Višnjić kao roditelj, prosvjetni radnik i direktorica škole

"U vezi sa ovim dešavanjem, u daljem postupanju iskoristiću sve pravne resurse koji budu na raspolaganju, nakon što se utvrde sve relevantne pojedinosti i činjenice i steknu uslovi za primjenu zakonske regulative“, kaže se u saopštenju

13247 pregleda 10 komentar(a)
Arhiva, Foto: Arhiva
Arhiva, Foto: Arhiva

Čin zaposlene u JU OŠ „Jugoslavija“, profesorice razredne nastave Rade Višnjić, u ovom trenutku već poznatog javnosti, osuđujem prije svega, kao roditelj, saopštila je direktorica te Osnovne škole Biljana Vukmanović.

"Niko u ovoj zemlji, niti u svijetu, nema pravo da bilo čije dijete zloupotrebljava u privatne svrhe bilo koje vrste na način što koristi službeni položaj, posebno ne onaj kome povjeravamo djecu da ih obrazuje i vaspitava u isto vrijeme, a čije je ime prosvjetni radnik - zvanje koje zaslužuje svaku vrstu poštovanja i ima vjekovni dignitet u svakom društvu. Misija prosvjetnog radnika jeste stvaranje sigurnog i toplog ambijenta za učenje, pružanje kvalitetnog obrazovanja i podrške djeci u svakom njihovom naporu da napreduju, razvijaju se i stasavaju u ljude koji će pronaći pravi put tokom svog sazrijevanja, u društveno odgovorne ličnosti spremne da odgovore na sve nove izazove", kazala je ona.

Ona je dodala da "nažalost, u današnje vrijeme, ovo uzvišeno zvanje ne nosi svako onako kako dolikuje".

"Osuđujem ovaj čin i kao građanin Crne Gore jer smatram da svaki građanin ove zemlje koja je multietnička i multikonfesionalna, ima pravo na svoje vjersko opredjeljenje i vjerski čin, koje je Ustavom i Zakonom zagarantovano, ali vjera je ono što je isključivo privatno, intimno i duboko lično, te tu nema mjesta manipulacijama bilo koje vrste, posebno ne sa maloljetnom i u isto vrijeme najosjetljivijom grupacijom na način što se zloupotrebljava službeni položaj", navodi se u saopštenju.

Ona je poziv učiteljice Višnjić ocijenila kao presedan u trenutku kada je epidemiološka situacija u zemlji nezavidna a briga za zdravlje prioritet cjelokupnog društva.

"Na kraju, kao direktor javne vaspitno-obrazovne ustanove, najoštrije osuđujem ovaj postupak kao neko ko je odgovoran i u zakonskoj je obavezi da u toku trajanja školske godine djecu škole kojom rukovodi zaštiti od svakog vida zloupotrebe, pa i one u religijske svrhe. Poziv upućen učenicima, kojima je pomenuta zaposlena odjeljenski starješina, predstavlja presedan u trenutku kada je epidemiološka situacija u zemlji nezavidna a briga za zdravlje prioritet cjelokupnog društva", navodi se u saopštenju.

Kako je dodala i barska škola i svi njeni zaposleni, kao i sve crnogorske škole, ulažu maksimalne profesionalne i nadljudske napore da se djeci obezbijede svi neophodni uslovi za zdravstveno i higijenski bezbjedan boravak, u cilju sprječavanja izlaganja epidemiloškom riziku.

"U vezi sa ovim dešavanjem, u daljem postupanju iskoristiću sve pravne resurse koji budu na raspolaganju, nakon što se utvrde sve relevantne pojedinosti i činjenice i steknu uslovi za primjenu zakonske regulative“, kaže se u saopštenju.