Kolašin: Pješaci ugroženi, nema zaštite od saobraćaja

Kolašinske ulice neprilagođene za građane koji ne koriste prevoz i osobe smanjene pokretljivosti. Na mnogim ulicama nema trotora ili su pješačke površine dotrajale ili napukle

6218 pregleda 7 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Pješačka infrastruktura u Kolašinu ne prati potrebe građana, konstatovano je u nacrtu Plana održive urbane mobilnosti.

U tom dokumentu se navodi kako su na mnogim ulicama pješačke površine dotrajale ili napukle. Takođe, kako piše, zbog manjka trotoara dalje od centra “pješaci su često fizički nezaštićeni od kolskog saobraćaja“.

“Trotoari izgrađeni prije više decenija u samom centru grada su najčešće od kolovoza odvojeni kanalima za odvod atmosferske kanalizacije. To predstavlja veliku barijeru pješacima prilikom prelaska ulice, a naročito najugroženijima - osobama sa invaliditetom, osobama smanjene pokretljivosti, starijima i roditeljima sa djecom. Infrastruktura na najvećem broju mjesta nije prilagođena osobama sa invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti“, konstatuju autori Plana.

Trotoari su, tvrde, često bez ukošenih nagiba, a dalje postoje javne ustanove koje nemaju pristupne rampe. Konstatuje se i da u urbanom dijelu Kolašina ne postoje površine za kretanje biciklista. U nacrtu plana piše i da je “dosadašnji način planiranja saobraćaja u Kolašinu bio usmjeren na rješavanje trenutnih potreba i problema“.

“Opština do sada nije donosila planska dokumenta kojima se pitanje saobraćaja i mobilnosti tretira na strateški i sveobuhvatan način. Saobraćajna politika je tako dominantno usredsređena na motorni saobraćaj. Pri izvođenju infrastrukturnih projekata uglavnom se nastoji da se zadovolje potrebe kolskog saobraćaja, dok se potrebe pješaka i biciklista posmatraju kao sekundarne“, zaključuju u dokumentu.

Anketiranje Kolašinaca pokazalo je da značajan broj zaposlenih dolazi na posao automobilom, iako ne žive dalje od dva kilometra od radnog mjesta. Takođe, polovinu učenika osnovne škole roditelji automobilima dovode na nastavu. S obzirom na to da javni prevoz u tom gradu ne postoji, sve to dovodi do “pojačanog pritisaka motornog saobraćaja, kao značajno otežana mobilnost ljudi iz ruralnih područja koji nijesu motorizovani“.

Nacrtom Plana predviđeno je, između ostalog, i poboljšanje i širenje pješačke infrastrukture. To podrazumijeva gradnju novih i saniranje postojećih trotoara, iscrtavanje pješačkih prelaza, ostavljanje sredstava za usporavanje saobraćaja, kao i pretvaranje ulica u pješačke zone...

“Pri planiranju nove i rekonstrukciji postojeće infrastrukture u Kolašinu posebna pažnja biće posvećena pristupačnosti za osobe smanjene pokretljivosti i osobe sa invaliditetom. Ispred svih javnih ustanova biće postavljene rampe za ova lica kako bi im se omogućio nesmetan pristup osnovnim uslugama... Takođe, Opština će prilikom čišćenja ulica od snijega voditi računa da pješačke površine čisti prije kolovoza, čime će ne samo pokazati istinsku posvećenost održivim vidovima kretanja“, navodi se u dokumentu.

Bonus video: